19 Aralık 2010 Pazar

Bu baharatlar metabolizmayı hızlandırıyor.


Bu baharatlar metabolizmayı hızlandırıyor.

Sizlere metabolizmayı hızlandıran baharatlarla ilgili bilgi veriyorum. Ayrıca aşağıda hem kilolu hem de karaciğerinde sorun olanlar için karaciğeri arındıran bir içecek tarifi bulacaksınız. Dışarıda yemek yerken tehlike yaratan yiyecekleri yazdım. Kilo verirken kendini halsiz hissedenler için de bir önerim var.

Faydaları saymakla bitmez

Biberiye: Yağ metabolizması üzerine olumlu etkisi vardır. Vücudu ısıtır, dolaşımı canlandırır.

Kekik: Kolesterolün düşmesini yardımcı olur. Özellikle kekik suyu olarak tüketildiğinde yağ metabolizması üzerine olumlu bir etkiye sahiptir. Canlandırcı, damar açıcı özelliği vardır.

Funda (Çay olarak kullanılır): Aslında daha çok çay olarak kullanılır. Bir çay kaşığı kadar funda suda kaynatılıp özü çıkartılıp içilebilir.

Tere: Daha çok tohumu kullanılır. Tadı buruk, acımtıraktır. Metabolizmanın canlanmasına yardımcı olabilir. Bir parça balla birlikte kullanılabilir. Funda ve tere ayrıca piyasadaki bazı doğal desteklerin içinde de bulunmaktadır.

Zencefil: Yemeklerin daha iyi hazmedilmesine yardımcı olur. Soğuk olan sindirim sistemini ısıtır. Anti enflamatuar özelliği de vardır.

Zerdeçal: Özellikle safra ve karaciğer fonksiyonlarını destekleyerek vücudun detoksuna yardımcı olur.

Sivri biber: Tüm acılarda olduğu gibi yemeklerin daha iyi hazmedilmesine ve metabolizmanın canlanmasına yardımcı olabilir.

Wasabe: Japonlar’ın geleneksel olarak kullandığı bir acıdır. Metabozilmanın hızlanmsına canlanmasına yardım eder.

Kırmızı pul biber: Metabolizmayı canlandırır, yağları yakar ama iştah açabilir. Bu yüzden dikkatli olun.

Karanfil: Toksin atmaya yardımcıdır.

Mercan Köşk: Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına yardım eder.

Karaciğerini detoksla

Aşırı kilolu pek çok kişide hele alkol tüketimi de varsa beraberinde karaciğerde yağlanmanın eşlik ettiğini gözlemleriz. Bu kişilerde sağlıklı bir zayıflamaya önemli bir destek de karaciğeri arındırmak, gücünü arttırmak ve onu biraz dinlendirmektir. Zayıflattığım pek çok hastamda kan tahlillerinin yanı sıra karın ultrasonu da istediğimde karaciğerlerinde yağlanma, bazen bu duruma eşlik eden büyüme olduğunu görünce mutlaka karaciğere destek olan bazı uygulamaları da ekliyorum. Sonuç: Daha enerjik bir beden, daha güzel bir cilt, göz altı morluklarının azalması ve düşen kolesterol düzeyi. Karaciğeri temizleyen uygulamalar yapıldığında ilk birkaç gün kötü kokulu dışkılama ve idrar olabilir. Bu aslında iyi bir işarettir, tedirgin olmayın.

Hem karaciğerinizi temizleyen hem de zayıflatan detoks

Malzemeler
5 litre su
5 tane orta boy enginarın çanak yaprağı,
3-4 tane sap yaprağı
Yarım kilo taze hindiba (Bulamazsanız 3 küçük avuç dolusu kuru hindiba)
1 adet iri iri rendelenmiş kök zerdeçal
Yarım tatlı kaşığı kuru lavanta.

Hazırlanışı: Tüm karışım 3-4 dakika kaynatılır, 7-8 dakika demlenir. Ilınınca temiz bir bidona, tercihen cam kaba konulur. Serin bir yerde en iyisi buzdolabında saklanır. Oda sıcaklığında sabah ve akşam günde 2 kez aç karnına hemen yemeklerden önce 1 bardak içilir. Tadı çok acımsı gelirse içine biraz bal ve çok az limon katabilirsiniz. Bu kürü haftada bir veya 10 günde bir taze hazırlayarak 40 güne tamamlayabilirsiniz. Alkol kullananlar bu dönemde alkol tüketimini en aza indirmeli.

Hemen ana yemeğe geçin, kiloya ‘Dur’ deyin

Pek çoğumuz iş gereği ya da arkadaşlarla sık sık dışarıda yemek yemek zorunda kalıyoruz. Ve aç olarak gidince önden ikram edilen sıcak ekmek, pide, yanında tereyağı, yağlı soslar veya tulum, kaşar gibi peynirlere dayanamayız. İşte farkında olmadan en çok kilo aldıran önemli hatalardan biri bu. Ana yemek gelmeden, önden atıştırılan ağır ikramlara dikkat etmek şart! Çoğu kişi o sofrada yediği ana yemeği yemekten sayar ve başlangıçta ekmeğe sürdüğü yağı ya da yağlı peyniri dikkate almaz veya unutur. Ama aslında yemeğe oturmadan önce yediğiniz o yağlı ekmek veya pide ciddi bir kalori içerir ve size kilo alma yönünden yükü epey ağırdır. Özellikle dışarıda yemeğe gittiğinizde en aç olduğunuz anda dayanamayacağınız o ilk ikramı daha sofraya gelmeden reddedin ve hemen ana yemeğe geçin.

GÜNÜN MENÜSÜ

Kalkınca 1 bardak ılık ballı limonlu su için. Bal yarım tatlı kaşığını, limon 8-10 damlayı geçmesin, su ılık olmalı.

GEÇ KAHVALTI: 10.30-11.00 civarı - 1 lop yumurta 2 dilim kızarmış tam buğday ekmeği - 6-7 adet saplarıyla birlikte maydanoz - 1 salatalık - 2 sivri biber - 1 tatlı kaşığı az şekerli, koyu renkli bir meyve reçeli. (Karadut, vişne, orman meyveleri gibi) - 8-9 adet fazla yağı, tuzu akıtılmış siyah ve yeşil zeytin - 3 parmak kadar az yağlı, az tuzlu, taze peynir. Sevenler çökelek, sivri biber, zeytin ve maydanozu bir kapta karıştırıp üzerine biraz sızma zeytinyağı dökerek tüketebilir.

ARA: 2-3 saat sonra - 1 kase light yoğurdun içine 1 yeşil elmayı doğrayın. 3-4 adet yarım cevizi irice kıyıp üzerine dökün. Bolca tarçın serpin. 2 çorba kaşığı da yulaf ezmesi ekleyin.

ARA: 2 saat sonra - 1 dilim az şekerli, az yağlı meyveli kek yiyebilirsiniz.

AKŞAM: Erken saatte yemeğe gayret edin. - 1 orta boy ızgara beyaz etli balık - Küçük bir tabak közlenmiş sivri biber ve patlıcan - 1 kase roka, tere, turp, dereotu, taze soğan, maydanoz, marul, kırmızı lahana karışık salata - 1 tabak az yağlı mevsim sebzesi.

GECE: - 4-5 adet kuru kayısı - 8-9 adet fındık.

ENERJİ VEREN ÇAY

Diyet yaparken kendinizi yorgun veya bitkin hissettiyseniz ve bu durum açlığa bağlı değilse, aşağıda tarifini verdiğim çayı günde 3-4 fincan içerseniz yararı olur. Ancak yüksek tansiyon hastalarının bu çayı içmelerini önermem.

Malzemeler:
3-4 adet kakulenin çekirdekleri
Yarım tatlı kaşığı mate yaprağı
Parmak ucu kadar parçalanmış kırmızı ginseng
1 çay kaşığı kadar yeşil çay veya siyah çay
Biraz esmer şeker
1 büyük fincan su

Hazırlanışı: Bu tarif 1 bardak çay içindir. Sadece 1 dakika fokurdatıp 2-3 dakika demlenmesi yeterlidir. Bu çayı sessiz bir ortamda içerseniz kendinizi daha iyi hissedersiniz.

Uz.Dr. Ender SARAÇ
Ender SARAÇ
Adres: Yasemin Sok. No: 9 34330 - 1. LEVENT - İSTANBUL Tel: 212 283 10 80
Email: info@endersarac.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...