30 Ocak 2011 Pazar

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN KUVVETLENDİRİLMESİ

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN KUVVETLENDİRİLMESİ

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede kullanılan destekleyici ürünler

Bağışıklık sisteminin tıbbi ismi İmmun Sistem olup, temel işlevi vücudun enfeksiyonlardan ve vücuda zarar verebilecek hücresel değişikliklerden korumaktır. Bağışıklık sistemini oluşturan organ ve yapılar; dalak, kemik iliği, lenf bezleri, timus bezi ve bademciklerdir. Bağışıklık sistemi, mikrobik canlılara karşı antikor ismi verilen ve bu canlıların ortadan kaldırılmasını, vücuda zarar vermesini engelleyen maddeler salgılar. Bu antikorlar, genellikle mikrop vücuda ilk girdiğinde üretilmekte ve ikinci girişinde enfeksiyon gelişimini engellemektedirler.
AİDS ve lupus gibi bazı hastalıklarda, kan kanserlerinin çoğunda ve ileri evre kanserlerin çoğunda bağışıklık sisteminde ciddi bozukluklar oluşabilmektedir. Ayrıca aşırı stres gibi psikolojik veya soğuk hava gibi fizyolojik değişikliklerde de normal insanlarda bağışıklık sistemi zayıflayabilmektedir. Bu nedenle mikroplara karşı direnç azalır, savunma bozulur ve kolaylıkla enfeksiyon gelişebilir. Bağışıklık sisteminin desteklenmesinde yaşam değişiklikleri yapılmalıdır. En basit yaşam değişiklikleri düzenli olarak ellerin yıkanması, sağlıklı beslenme, vücut ağırlığının kontrol altına alınması ve düzenli egzersiz yapılmasıdır. Şeker gibi besinler beyaz kan hücrelerinin mikropları öldürme yeteneğini azaltır. Alkol ve yağdan zengin beslenme bağışıklık sistemini bozmaktadır.
Günümüzde bağışıklık sisteminin desteklenmesinde bir çok doğal ürün kullanılabilmektedir. Aşağıda bunlardan bahsedilmektedir.
• Asidofilus: normalde yoğurt ve kefir gibi ürünlerde bulunan, destekleyici ürün preparatları da bulunan bir bakteridir. Bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemimize yardımcı olmaktadır.
• A vitamini: cilt ve mukozaların sağlam olmasını, mikropların buradan vücuda girmesini engeller. Destekleyici olarak kullanılması enfeksiyonlara karşı direnç kazanılmasını, ishal ve kızamık gibi hastalıklarda daha hızlı iyileşme olmasını sağlayabilir.
• C vitamini: vücutta interferon isimli bağışıklık sisteminin önemli maddelerini arttırarak grip gibi virus enfeksiyonlarına karşı vücudun direncini arttırır. Az miktarda alınsa bile hastalığın şiddetini ve süresini azalttığı saptanmıştır. Bazı çalışmalarda hepatit gibi enfeksiyonların riskini azalttığı saptanmıştır.
• Çinko: destekleri, bağışıklık yanıtını uyarmaktadır. Soğuk algınlığı başlar başlamaz çinko pastillerinin alınması hastalığın süresini ve şiddetini azaltmaktadır. Enfeksiyonlara karşı koruyucu olup olmadığı bilinmemektedir.
• Astragalus: romatoid artrit ve lupus gibi hastalıklarda otoimmuniteyi azaltarak vücudun hasar görmesini azaltır. Kanser hastalarında ise bağışıklık sistemini uyarır.
• Cat’s claw: bazı bileşenleri bağışıklık sistemini uyarır. Ayrıca romatoid artritte enflamasyonu baskılar.
• Ekinezya: bağışıklık sistemini desteklemektedir. Enfeksiyonlardan koruyucu veya tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Hastalıklarla savaşan öldürücü beyaz hücrelerin sayısını arttırmaktadır. Hem kendi etkisi hem de diğer tedavilerin etkisini arttırıcı özelliği nedeni ile yararlı olmaktadır. Fakat uzun süreli kullanıldığında bağışıklık sistemi üzerine olumsuz yan etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle dikkatli kullanılmalıdır.
• Yeşil çay: antibakteryal özelliği olup bağışıklık hücrelerinin yapılmasını uyarmaktadır.
• Meyankökü: diğer bitkisel tedavilerin etkinliğini arttırmak için Çin tıbbında uzun süredir kullanılmaktadır. Arttırıcı etkisinin temelinde bağışıklık sistemini uyardığının yattığına inanılmaktadır. T hücreleri ve interferonların yapımının uyarılması dahil bir çok yolaktan bağışıklık sistemini aktive etmektedir. İlaçlarla etkileşimi olması nedeni ile dikkatli kullanılmalıdır.
• Kurtbağrı meyvesi, tümörün büyümesinin baskılanması dahil bağışıklık sistemini uyarıcı etkileri vardır. Beyaz kan hücrelerini arttırmaktadır.
• Maitake mantarı: bağışıklığı uyarmakta ve vücudun kanser hücrelerini kontrol altına almaya yardımcı olduğuna inanılmaktadır.
• Shiitake mantarı: interferon üretiminin arttırılması yönünde beyaz kan hücrelerini uyarmaktadır. Laboratuar çalışmalarında bağışıklık sistemini uyardığı saptanmıştır.
• MGN-3: pirinç kepeğinden elde edilen doğal üründür. Bağışıklık sistem yanıtını ve doğal öldürücü hücreleri öldürdüğü saptanmıştır. Bu konuda yapılan yayınlar yetersiz olmakla birlikte MGN-3’ ün kanser, AİDS ve diğer bağışıklık yetersizliklerde yararlı olabileceği düşünülmektedir.

Doç.Dr. Canfeza Sezgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...