29 Ocak 2011 Cumartesi

Çarkıfelek, Saat Çiçeği (Passiflora Caerulea)

Çarkıfelek, Saat Çiçeği (Passiflora Caerulea)


Özellikle bahçe ve balkonlarda bolca kullanılır. İsteği rutubetli, bol yapraklı çürüklü zengin topraklardır. Kireçli, kurak alanlar saat çiçeğine uygun değildir. Tam güneşten yarı gölgeye her türlü poyraza kapalı alanda iyi gelişir. Kışların çok soğuk geçtiği, kar yağışının bol olduğu yerlerde zedenebilir ama ilkbaharda tekrar büyümeye başlar, çekinmeden dikebilisiniz. Benim rüzgarlı terasımda olduysa, her yerde olur:)
 
Mavi Passion Flower Sarmaşık ;
Aynı asma gibi helezonik tutmaçlarla tutunarak inanılmaz bir hızla gelişir ve bazen boyu bir sezonda 9 metreye kadar ulaşır.Parlak yaprakları göz alıcıdır ve genellikle 5 parçalı küçük palmiyemsi bir yapıdadır.Kimi yapraklar 3 parçalı olabilirken kimi kez de yapraktaki parça sayısı 9'a kadar çıkabilir. Ilıman iklimlerde her daim yeşildir.Örneğin İzmir’de kışın dahi yapraklarını dökmez.Ancak soğuk iklemlerde kışın yapraklarını döker ve baharla birlikte yeniden yeşile bürünür.10 cm.çap büyüklüğe ulaşan çok renkli beyaz ve mor-mavi çiçekleri ile yaz boyu inanılmaz ve benzersiz bir göz ziyafetidir. Çiçeklerinin hafif naneli Ananası’nı andıran çok güzel bir kokusu vardır.Büyüleyici ve cezbedici çiçekleri , Kelebeklerin uğramadan geçemedikleri görkemli bir renk cümbüşüdür .
Şatafatlı çiçekler yaz sonundan itibaren sonbaharla birlikte, yaklaşık bir yumurta büyüklüğünde ,koyu portakal rengi meyvelere dönüşürler. Meyve dönemi de çok gösterişli ve renklidir. Meyveleri olgunlaşınca yenebilir ya da kokteyllerde ve meyve suyu karışımlarında kullanılabilirler.Çiçekleri ile yapılan çayın teskin edici yönü ile heyecanı yatıştırdığı ve stresi giderdiği söylenir.
Güneşi çok severler ve bulundukları ortama tropik bir görüntü katarlar.Çiçeklerinin göz dolduran egzotik görüntüleri nedeni ile ayrıca Passiflora ailesinin en zahmetsiz ve kolay gelişen türü olması nedeni ile tüm dünyada çok populerdirler. Ülkemizde de yaygın olarak yetiştirilmekte olan bu güzel, güneş alan teras ya da balkonunuzda , varsa bahçenizde kolaylıkla büyür
 
 
Passiflora caerulea(Passiflora/Lobatae)
Brazil
1753
Min –8°C 18°F
May-Nov
Passiflora caerulea, the common passion flower is very popular & widespread in UK and the rest of Europe. It prefers a South facing slightly sheltered dry spot with free-draining soil. It is easy to grow and even if taken back to the ground by a hard frost will usually come back again. Nevertheless it is best to protect it from frost for it's first year. The fruit are inedible when green but they may be eaten when they have ripened and turned orange - though they do not generally taste that great.
See the history of how the passion flower came to be so widespread here.
It is a very variable species, though perhaps not as much as P. incarnata, with a virtually infinite number of differing strains as many people grow it from seed. Consequently there are many named varieties. In some parts of the world P. caerulea & Passiflora 'Constance Eliott' (the white version) rarely if ever self pollinate, but it is thought that some UK ones may. You can never grow too many caerulea! I grow a number of strains of P. caerulea, including two tetraploid ones created by Dr. Roland Fischer. All of these P. caerulea selections and hybrids are in the hybrid section.


Kaynakça:
http://www.passionflow.co.uk/common-passion-flower-passiflora-caerulea.htm
http://www.zengardentr.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...