1 Ocak 2011 Cumartesi

CİLTTE KIRIŞIKLIKLAR VE YAŞLANMA

CİLTTE KIRIŞIKLIKLAR VE YAŞLANMA  


Son yılların mucize tedavisi olarak gösterilen kırışıklık kremleri mağaza raflarını doldururken, hepsi aynı sözü veriyor; yılların izlerini yüzünüzden sileriz! Fiyatları 50 -400 YTL arası değişen, birkaç ay kullanımlık bu kremler gerçekten sonsuza kadar gençlik ve güzellik vaatlerini yerine getiriyor mu? Aslında cevap çok net değil, eğer 22 yaşında falan değilseniz! Bazı kremlerin hafif etkileri olduğu söylenebilirken, bilinmesi gereken hiçbirinin cildin tabii yaşlanma sürecini durduramadığı ve kullanımı bırakıldığında olumlu etkilerin ortadan kaybolduğudur. Son bir söz, ise bu kremlerin faydaları klinik araştırmalarda karşılaştırıldığında, olumlu etki ile pahalı fiyatın ilişkisinin olmadığıdır. En pahalı en genç göstermemektedir. Hatta en ucuzlardan bir tanesi tümünden daha etkili bulunmuştur!
Yakın zamanda yukarıdakilere yeni ve daha çarpıcı bir tartışma da eklenmiştir. Güneş yağları en az piyasadaki pahalı özel kremler kadar etkilidir! 2006 yılında yapılan bir araştırmada, yaşları 30 – 70 arası değişen kadınların yüzlerinin bir yarısında piyasadaki kırışıklık kremleri, diğer yarısında da nemlendiricili güneş yağları kullanılmıştır. Özel yöntemlerle yapılan ölçümler, teknisyenlerin gözlemleri ve kullanan kadınların izlenimleri sonucunda, özel ve pahalı kremlerle, güneş yağlarının arasında fark olmadığı gösterilmiştir. Genel bulgu ise tüm kremlerin sadece hafif iyileşmeler sağladığıdır. Son olarak da, piyasadaki en pahalı kremin en az etkili olduğu ortaya çıkmıştır! Sonuç olarak, her gün kullanılan bir güneş kreminin, yeni kırışıklıkları piyasadaki kremlerden daha iyi önlediği söylenmektedir. Zira kırışıklıkların nedeni güneşin ultraviyole ışınlarıdır.
Cildinizi korumaya başlamak için belirli bir yaşı beklemeyin. Yirmili yaşlardan itibaren başlamalısınız.
Güneş yağları kullanın ve güneş ışınlarından uzak durun. Bütün cilt yaşlanmasının güneşten olduğu kabul edilmektedir. Güneşe hiç çıkılmasa hiç kırışıklık olmayacaktır. Krem sürün, şapka takın,1000 ve 1400 saatleri arası gölgede kalın, plajda şemsiye kullanın ve solaryumdan uzak durun.
Sigara içmeyin. Sigara içmek cildin bağ dokusuna zarar verir ve oksijenlenmesini azaltarak iyileşmesini zorlaştırır. Bütün bu etkiler “sigara içen yüzüne neden olur. Sonradan sigarayı bırakmakta dahi daha az zarar görmenizi sağlayacaktır.
Yeterince uyuyun. İyi bir dinlenme göz artı torbalarınız azaltacak, strese de iyi gelerek cildin kötü etkilenmesini engelleyecektir.
Yeterince sıvı alın, kurumayın. Günde en az sekiz bardak su için. Çok fazla kahve kullanmayın.
Diyetinize dikkat edin. Beyaz şeker ve fazla alkol almayın. Sağlıklı bir kiloda kalın. Hızla kilo verip geri almamaya özen gösterin. Kilo değişiklikleri yaşlanmayı hızlandırır ve ciltte sarkmalara neden olur.
Doğru krem seçimleri için bir cilt hastalıkları uzmanına danışın. Akne ve benzeri sorunlar, menopoz dönemi veya doğum kontrol haplarının neden olabileceği hormon değişiklikleri etkileri için doktorunuzun önerilerini alın.
Dr. Metin Okucu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...