1 Ocak 2011 Cumartesi

ERKEN BOŞALMA

ERKEN BOŞALMA

Boşalmanın (Ejekülasyon) zamanlamasında kontrol yetersizliği  olan ve  sık görülen bu durum   penisin vajinaya girmesinden hemen sonra veya girmeden cinsel tepkileri normal olan bir eşi tatmin edemeden  spermin ejeküle edilmesi durumudur.



 25 yaşın altındaki genç erkeklerin üçte birinde ve 40 yaşın üzerindekilerin % 10 unda görüldüğü belirtilmiştir.
Aslında hemen her erkek hayatının bir bölümünde bu sorunla karşılaşabilir. En azından ilk cinsel deneyimleri esnasında oluşan gerginlik sebebiyle erken boşalma görülebilir ve zamanla ejakulasyonu kontrol etmeyi öğrenirler.
Erken boşalmanın esas sebebi biyolojiktir, erkekte normal boşalma ve orgazm penis vajene girdikten 2-3 dakika sonra olmaktadır. Oysa kadınlarda normal  orgazm ve doruğa ulaşma penis vajene girdikten yaklaşık 12-14 dakika sonra olmaktadır. Diğer sebepler arasında ise günah işleme veya suçluluk duygusu, hastalık kapma,  aşırı isteğin verdiği gerginlik gibi psikolojik faktörler önemli rol oynamaktadır.
Bazen prostat iltihapları veya sinirsel yolları etkileyen hastalıklarda rol oynamaktadır.
 Erken boşalma eşlerin biri veya her ikisi içinde cinsel sorun halini alırsa tedavisi gerekir.
Sebebin açığa çıkarılması, endişelerin giderilmesi , sık cinsel ilişkide bulunarak cinsel gerilimin azaltılması bazen işe yarayabilir.
TEDAVİDE  psikoterapi ve depresyon tedavisi yaklaşımı     bazı vakalarda erken boşalma derinlerdeki bir ruhsal çatışmadan veya depresyondan kaynaklanıyor olabileceğinden etkili olabilir. Bunların açığa çıkarılması, psikoterapi uygulanması veya depresyonun tedavisi erken boşalmayı da engelleyebilmektedir.
Hekim tarafından önerilebilecek bazı davranışlar ve bazı pozisyonlarda  etkili olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...