11 Ocak 2011 Salı

Hangi sitenin blog servisi iyi..!


Hangi sitenin blog servisi iyi..!

Blog nedir

Blog, genellikle güncelden eskiye doğru sıralanmış yazı ve yorumların yayınlandığı, web tabanlı bir yayını belirtir. Çoğunlukla her gönderinin sonunda yazarın adı ve gönderi zamanı belirtilir. Yayıncının seçimine göre okuyucular yazılara yorum yapılabilir. Yorumlar, blog kültürünün çok önemli bir dinamiğidir; bu sayede yazar ve okuyucular arasında iletişim sağlanır. Bunun dışında, geri izleme (trackback) mekanizmasıyla, belirli bir yazı hakkında yazılan diğer yazıların belirlenebilmesi de mümkündür.
İlk bloglar elle yazılıp güncellenirken, bugün bu iş için özel yazılmış yazılımlar kullanılmaktadır. Bu yazılımlardan bazıları bir blog servisi sağlayıcı sitenin alt alan adları olarak yaratılabilen, bazıları ise kullanıcının kendi sunucusuna kurup çalıştırması gereken yazılımlardır.

Blogun geçmişi

Blogların içeriği geleneksel internet içeriğinden farklılık gösterdiği için sadece bloglar için kurulmuş özel indeksleme mekanizmaları ve arama motorları bulunmaktadır. Technorati en başarılı blog teknolojilerinden biridir. Ayrıca Google Blog Search adında bir blog arama motoru işletmektedir. 2005 yılında Verisign tarafından satın alınan Weblogs.com, dünyanın en büyük blog ping servisi olarak tüm internet indeksleme mekanizmalarına veri sağlamaktadır.
İnternet ile ilgili ciddi bir araştırma kurumu olan Jupiter Research’ün 2005 yılında yaptığı bir araştırmasına göre, blog sitesi sahiplerinin yarısının yıllık geliri 60.000 doların üstünde; blog okuyanların %60′ı erkek ve blog okuma alışkanlığı olanların %73′ü 5 yıldan uzun süredir internet bağlantısına sahip. Blog okuyanların %28′i blog okumak için RSS kullanıyor. 2005 sonunda yapılan başka bir araştırmaya göre de internet kullanıcılarının %38′i blog kelimesinin anlamını bildiklerini, %27’si ise blog okuduklarını belirtmiştir. Blogosferin nabzını tutma misyonundaki Technorati’nin istatistiklerine göre, günde 50.000′den fazla yeni blog sitesi yaratılıyor.
Blogların kullanımı 1999 yılında Blogger’ın bu hizmeti vermeye başlaması ve kısa süre sonra bunu ücretsiz hale getirmesi ile yaygınlaşmıştır. 2003 yılı Şubat ayında Google, Blogger’ı satın aldı ve Google araç çubuğuna, ziyaret edilen sayfanın adresini doğrudan bloga girmeyi sağlayan ‘Blog This!’ tuşu yerleştirdi. İngilizce bilen çoğu kişi ilk defa bu düğme sayesinde bloglar ile tanışmıştır.
Blogger ile aynı zamanlarda kurulan LiveJournal, sadece belirli kişilerin okumasına izin verilebilen blog sayfaları sağlayarak popüler olmuş bir blog sitesidir. Halen en çok blog yaratılan sistemlerden biri olan LiveJournal, yazdıklarını herkesle paylaşmak istemeyen ve grup bağlarına önem veren kişiler tarafından tercih ediliyor.
Microsoft’un Windows Live Spaces adlı blog sistemi de, MSN üyelerine sunulan Windows Live Messenger hizmetine ilişkilendirilince ciddi bir yayılma göstermiştir. Üyelerin fotoğraf albümü oluşturmasına izin veren sistem, blogların güncellendiği anda paylaşılmasını sağlayan dahili bir yapıya da sahiptir. Daha çok amatör kullanıcılar yönelik bir hizmet olan Windows Live Spaces, görünüş ve yapı olarak değişikliğe pek açık değildir. Ayrıca, Windows Live Messenger daha çok sohbet amacıyla kullanılan bir servis olduğundan, Space’lerde yer alan bloglar da daha çok resim yükleme alanı olarak kullanılmaktadır.
Hızla büyüyen ve ciddi bir akım haline gelen blog dünyasında, İnternetin devlerinden Yahoo! da 2005 yılının Mart ayında kendi blog sistemi Yahoo! 360′ı açtığını ilan etti.
Kullanıcının kendi sunucusuna kurarak çalıştırdığı blog yazılımlarında WordPress liderdir.
Son olarak 2007 yılında da, Tim O’Reilly Blogger’s Code of Conduct fikrini ortaya atmıştır.

Blog türleri

Kişisel
Bu tür bloglar çok fazla deneyimi olmayan kişilerin bile kullanabileceği ve sayfalarını düzenleyebileceği yapıdadır ve daha çok günlük olarak kullanılırlar. Kişilerin günlük yaşamda yaşadıkları olayları, karşılaştıkları durumları okurlarıyla paylaşmasını sağlar. Bloglarda en fazla rastlanan türdür.
Temasal
Sadece belirli bir alanda yazılan gönderilerin yer aldığı, belirli bir konuda uzman kişilerin yazdığı ve düzenlediği bloglardır. Politika, pazarlama, yemek, internet, ekonomi, tasarım, fotoğraf, programlama dilleri, blogger temaları ve benzeri konularda odaklanmış bloglar bulunmaktadır. Türkçe olarak yayınlanan bloglarda en fazla ilgiyi yemek ve blogger eklentileri konulu bloglar çekmekte, sayı olarak ise bilgisayar blogları göze çarpmaktadır.
Topluluk
Üyelik sistemine sahip olan ve bu üyelerin yazdıkları gönderilerden meydana gelen bloglardır. Komünite olarak da adlandırılan bu türdeki blogların çoğu kendi sunucularındaki blog yazılımını kullanmaktadır. Tarihsel olarak ise, LiveJournal’da oluşan bir kültür mirasını devam ettirmektedirler..
Şirket
Şirketlerin kendileri ile ilgili haber ve duyurularını daha samimi bir şekilde halka açtıkları bloglar dünyada ve iş hayatında giderek önem kazanmaktadır. Türkiye’de az sayıda olsa da bazı şirketler şirket bloglarını hizmete sunmaya başlamıştır. Aslında yeryüzündeki akım, şirketin doğrudan değil, samimi karakterdeki bazı çalışanların desteklenmesi yoluyla bloglamaktır. Hatta en ünlü şirket bloglarını tutan Microsoft çalışanları, samimiyetlerine inandırmak için arasıra rakip firmaların ürünlerini de övmekte, reklamını yapmaktadır.
Türkçe bloglar
Blog dünyada çok önemsenen ve ciddiye alınan bir kavram olmasına rağmen, Türkiye’de 2005 yılına kadar çok fazla farkedilmiş değildi. Mayıs 2005 tarihinde Google’da Türkçe sayfalarda “blog” kelimesi 65.400 kez yer alırken, Mayıs 2006′da bu sayı 5 milyona yaklaşmış, Mayıs 2008′de ise 10 milyonun üzerine çıkmıştır.
Blogger.com’dan hizmet alan Türkçe blog sayısı 2004-2005 yılları arasında oldukça fazla iken, bugün bu sayı hemen hemen hiç artmamaktadır. Çünkü Türkçe olarak hizmet veren blog barındırma siteleri, üyelerine en az Blogger.com kadar iyi hizmet vermektedir. Türkçe barındırma sitelerinin artması, doğal olarak açılan Türkçe blog sayısını arttırmıştır ve Türkçe konuşan insanların blog kültürüne akın etmesini sağlamıştır.
2005 yılında hizmet vermeyen başlayan Türkçe blog servisi Blogcu.com, 2 sene içinde 300 bin üyesi ile Türkiye’de en çok okunan 13. internet yayını olmuştur. Blogcu dışında başka birçok yerli blog servisi hizmete açılmıştır. Bunların arasında Mynet Blog, Milliyet, Habertürk, Vatan gibi yayın organlarının blog servisleri ve Doğan grubu ortaklığıyla 2006 ortasında yayın hayatına başlayan ve 725 bin blogu, 1 milyon 300 bin üyesi bulunan Azbuz.com da bulunmaktadır.
Kaynak: http://tr.wikipedia.org


Şimdi  gazeteler ve diğer ana blog servislerini birbiriyle kıyaslarsak  öne çıkan blogger ve worldpress var birde bunların türkiyedeki yegane rakipleri blogcu bulunuyor  aşağıdaki makaleye bir göz atalım değerlendirme gerçekten adı gibi profesyonelce

WordPress Mi, Blogger Mı?

Bu soruyla sıkça karşılaştığım için tek tek cevap vermek yerine, uzun bir yazı yazmayı tercih ettim.
Bu aslında ne amaçla blog yazılacağına göre değişen bir cevap. Bu işi profesyonel olarak yapmak isteyenler için  elbette WordPress daha avantajlı. Ben daha rahat anlaşılabilmesi için bir kaç ana
başlıkta kıyaslamayı tercih ettim.
1) Kullanım ve Kurulum Kolaylığı Açısından
Blogger. 5 dakika içinde kendi Blogger hesabınızı açabilirsiniz. Bir sürü de ücretsiz blogger teması var.
WordPress kurulumu bilmeyenlerin elinde oldukça büyük eziyet haline gelebilir. Ancak çoğu hosting firması artık tek bir tıklama ile kurulabilecek vaziyette en güncel WordPress sürümünün alan adınıza kurulumuna olanak sağlıyorlar.
Bir kere kurduktan sonra da son sürümlerde çıkan otomatik güncelleme özelliğiyle WordPress kullanmak artık çok daha kolay.
2) Özelleştirilebilirlik ve Gelişmiş Kullanım Seçenekleri
Bu konuda Blogger WordPress’ in eline su dökebilecek vaziyette değil. Hatta oldukça zayıf kalıyor. Eklentiler sayesinde WordPress ile bir e-ticaret sitesi yaratmak bile mümkün.
3) Telif Hakları ve İçeriğin Sahipliği
WordPress ile domain ve içerik tamamen size ait. Kişi ya da kurumların haklarına tecavüz etmeden dilediğiniz gibi yazabilirsiniz.
Ancak Blogger size kendi alan adınız ile blog yazma imkanı tanısa dahi, blog yazılarının bulunduğu veritabanı Blogger’a ait. Bunu aklınızdan hiç çıkarmayın.
4) Arama Motoru Optimizasyonu ve Ziyaretçi Trafiği

Google Blogger’ın sahibi olduğu için Blogger altındaki bloglara kıyak geçtiğine dair propaganda yapanlara rastlarsanız buna hemen inanmayın. Ben her ikisini de kullandım ve böyle bir ayrımcılık görmedim.
İçerik orijinal olduktan sonra arama motoru robotları bloğunuzu ziyarete her türlü gelirler.

Blogger ile sınırlı sayıda web sitesini ping leyebilirsiniz (yeni içeriğinizden haberdar edebilirsiniz). WordPress ile neredeyse sınırsız sayıda siteyi yeni içeriğinizden haberdar etme şansınız var. Bu da bloğunuza daha çok trafik çekebilmek anlamına geliyor.
Sonuç olarak, WordPress arama motoru ve trafik yaratmak konusunda Blogger’dan daha iyi bir seçenek.
6) Para Kazanma Potansiyeli Açısından
Blogger hesabınız varsa Google Adsense hesabı açmak oldukça kolay. Kendi domainiz ile Blogger’ı kullanacaksanız Adsense reklamlarını elle yerleştirmek durumundasınız.
Oysa WordPress’te bunu yapabilmek için onlarca eklenti (plugin) var. Bunlardan herhangi birisi işinizi görecektir. WordPress para kazanma potansiyeli ve seçenekleri açısından Blogger’dan oldukça avantajlı.

http://www.profesyonelblogcu.com/



Birde bizim türkiye versiyonu blogcuya gelelim yeni yazı ekleme bölümü, resim ve video ekleme özelliği
yazıları kategorilere ayırma seçeneği, Yani pratikte yukarda kıyaslanan iki dünya devinden hiç bir eksiği yok bizim servisimizin ama bir sorun var ki bütün artıları  bir anda eksiye döndürüyor blog yazanı da okuyanı da ziyaretçiyi de blogcuya girmekten men ediyor, ben şahsen çok önemli bir işim yoksa artık blogcuya uğramıyorum bu sorun sayfayı tıkladığında sekizden geriye doğru sayan reklam diğer sitelerin bir çoğunda bu tür reklamlar bulunuyor ama altında kapat veya devam et  linkide oluyor, Ama her ne hikmetse bizim blogcuda bu olay yok, sürekli sekizden sıfıra doğru sayıyor bir kez saysa neyse bu defalarca devam etmekte  üste blogbarın altında insanların gözüne giren reklamdan hiç bahsetmiyorum benim fikrim bu  sayın blogcu yöneticileri katılır veya katılmaz ama tüm bu sorunlar düzelmediği sürece blogcu worldpres ve bloggerle değil rekabet etmek yanına dahi yaklaşamaz ama neticede bu bir ticaret diyorlarsa bişey deme hakkımız yok ve ticari tercihleri yöneticiler kendileri belirler saygı duyarız ancak haddimiz olmayarak naçizane fikrimizi söyleriz ama bir türk atasözü şöyle der;
DOST ACI SÖYLER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...