30 Ocak 2011 Pazar

Kanser ile savaşmada meyve ve sebzenin rolü

Kanser ile savaşmada meyve ve sebzenin rolü

Yapılan çalışmalarda meyve ve sebze tüketiminin akciğer, meme, pankreas, baş ve boyun ile yumurtalık kanserine karşı koruyucu olduğu gösterilmiştir. Günlük olarak 6 veya daha fazla porsiyon olarak meyve ve sebze tüketenlerde kanser riskinin, günde 1.5 porsiyon tüketenlere göre ) daha düşük olduğu saptanmıştır.

Baş ve boyun kanserlerinin en önemli risk faktörlerinin alkol ve sigara olduğu iyi bilinmektedir. Meyve ve sebze tüketilmesi ile bu risk artışı azaltılabilmektedir. Bu konuda sebzelerin yararı, meyvelerden daha fazla olmaktadır. Kişinin aldığı her 1000 kaloriye ek olarak aldığı her bir porsiyon meyve veya sebze, kanser riskini %6 azalmaktadır. Alkol ve sigaranın bırakılmasının, baş ve boyun kanserlerinde en önemli korunma yöntemi olmakla birlikte, kişilerin meyve ve sebze tüketimini arttırarak bu riski azaltabilmeleri mümkün olabilmektedir.

Soya ve brokoli gibi sebzelerin tüketilmesinin meme ve yumurtalık kanserine karşı koruyucu olduğu saptanmıştır. Soya ve brokolinin içinde bol miktarda bulunan diindolmetan isimli madde, laboratuar çalışmalarında meme veya yumurtalık kanserinin yayılımını engellediği saptanmıştır. Fakat, dişilik hormonu ile ilişkili kanseri olanlarda (özellikle meme kanseri) soya ürünlerinin destekleyici olarak kullanılması pek önerilmemektedir. Çünkü soyanın içinde dişilik hormonu östrojene benzeyen fitoöstrojen bulunmaktadır. Fakat, hastaların gıda ile ılımlı miktarda soya ürünü almalarının zararının olmadığı düşünülmektedir.

Yapılan büyük bir araştırmada bitkilerde bulunan flavonların pankreas kanserinden koruyucu olduğu saptanmıştır. Flavonlar, soğan, elma, dut, kıvırcık lahana ve brokoli gibi meyve ve sebzelerde koruyucu olarak bulunan besin maddesidir. Pankreas kanseri riskini %23 azaltmakta ve yararı özellikle sigara içenlerde daha fazla olmaktadır.

Sonuç olarak günde en az 5 veya daha fazla meyve ve sebze porsiyonu alınması sağlık için önerilmektedir. Gıdalar, mevsiminde taze olarak veya taze dondurulmuş gıda olarak tüketilebilir.

Kaynak: Neal Freedman, American Institute for Cancer Research, Rockville, Md.; April 15, 2007, presentations, American Association for Cancer Research annual meeting, Los Angeles.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...