1 Ocak 2011 Cumartesi

KLİMAYA BAĞLI SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI

KLİMAYA BAĞLI SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI
LEJYONER HASTALIKLARI

Yaz günlerinin vazgeçilmez donanımı olan klimalara bağlı problemler iki ana başlık altında toplanır: Fiziksel ve rezervuar (depo) etkiler.

A) FİZİKSEL ETKİLER
İnsan organizması ani ısı değişikliklerine karşı kendini çok iyi koruyamaz. Soğuk vücut direncini düşürür. Bu da fırsatçı bakterilerin aktif hale geçmesine yol açar.
Ayrıca soğuk ve aşırı üfleme mukozada ödem ve kurumaya yol açan ''alerjik'' bir ortam yaratır. Bunun sonucunda başta rinosinüzit olmak üzere bademcik enfeksiyonları ve hatta akciğer hastalıkları kaçınılmaz olur.
Özellikle araba klimaları yüz felcine yol açabilir. Klimanın esintisi sinir kılıfını şişirir, ödeme yol açar ve sinirde basıya bağlı felç meydana getirebilir.
B) REZERVUAR (DEPO) ETKİSİ
Son yıllarda kullanımı hızla artan klimaların temizliği her sene ciddi bir şekilde yapılmalıdır. Aksi takdirde klimaların filtre sistemlerinde uygun nem ve ısıda birtakım bakteriler birikir, çoğalır ve ortam havasına dağılır.Bu organizmalar akut alerjik akciğer dokusu iltihabına yol açabilir. Ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, öksürük, balgam ve nefes darlığı en önemli bulgulardır.
Son yıllarda isminden sıklıkta bahsettiren'' Lejyoner hastalığı'' için ayrı bir parantez açmamız gerekir. Akciğer enfeksiyonlarının klima sistemi yoluyla bulaşan tipine ''Legionella pnömonisi'' denir. Bu hastalık ilk kez 1976 yılında Amerika'da lejyonerlerin katıldığı bir toplantıda görülmüştür. Yapılan çalışmalar bu hastalığın Legionella pneumophilia adındaki bakterinin toplantı salonundaki klimaların filtre sisteminde üreyip ortama dağılması ile ortaya çıktığını göstermiştir. Salgınlar genellikle otellerde, büyük toplantı salonlarında ve hastanelerde meydana gelir. Bu işyerlerinde çalışanlar, havalandırma işçileri ve sağlık personeli büyük risk altındadır.
Lejyoner hastalığı insandan insana bulaşmaz. Akciğere ait şikayetler ön planda değildir. Yaygın kas ağrıları,baş ağrısı, halsizlik, ateş ve huzursuzluk ilk belirtilerdir. Çok nadir de olsa, konsantrasyon bozukluğu, ajitasyon ve koma gibi merkezi sinir sistemi bulguları görülebilir. Lejyoner hastalığını düşündüren tek ve önemli bulgu ilk günlerde ortaya çıkan kuru öksürükdür. Bu nedenle sıcak havalarda ateş ve kuru öksürük şikayetleri olan hastalar muhakkak doktora başvurmalıdır.
ÖNLEMLER
1) Klimaların bakım ve temizliğinin her yıl ciddi ve düzenli olarak yapılması gerekir.
2) Dış ortamdaki partikülleri, toz, toprak gibi istenmeyen cisimleri tutan, beslenme yollarındaki bakterileri azaltan filtreler kullanılmalıdır.
3) Birden çok soğuk ısılara inilmemelidir. 23-24 derece olan ideal ısıya kademeli olarak geçilmelidir. Ortam sıcaklığının 4'er derece düşülmesi uygundur.
4) Çocukların, yaşlıların ve kronik hastalıkları olanların klima kullanımına çok dikkat etmesi gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...