1 Ocak 2011 Cumartesi

KORONER ANJİYOGRAFİ

KORONER ANJİYOGRAFİ

Koroner Anjiografi, kalp-damar hastalarına son yıllarda giderek artan sıklıkta uygulanmaya başlanmış olan bir tanı yöntemidir. Bu yöntem ile kalp kasını besleyen damarlarda (koroner damarlar) kan akımını engelleyen bir darlık ya da tıkanıklık olup olmadığı araştırılmaktadır.

KORONER ANJİOGRAFİ NEDİR, NE DEĞİLDİR?
Koroner Anjiografi, kalp-damar hastalarına son yıllarda giderek artan sıklıkta uygulanmaya başlanmış olan bir tanı yöntemidir. Bu yöntem ile kalp kasını besleyen damarlarda (koroner damarlar) kan akımını engelleyen bir darlık ya da tıkanıklık olup olmadığı araştırılmaktadır. Birçok hastanın düşündüğünün aksine, Koroner Anjiografi ile kalp damarlarına herhangi bir müdahale yapılmaz ve bu yöntem ile kalp damarları açılmaz. Ancak, var ise koroner damarlardaki darlıkların yeri ve ciddiyeti tespit edilir.

Nasıl uygulanır?

Koroner Anjiografi için gerekli hazırlıklar (işlemin yapılmasına bir engel olup olmadığına dair kan testleri) tamamlandıktan sonra hastaya yatıştırıcı bir ilaç verilir. Bu yöntem uygulanırken hasta uyanık durumdadır. Ancak, kalp damarlarına ulaşmak için kullanılan kol ya da bacak atardamarı etrafına lokal anestezi yapılır ve olabildiğince ağrısız bir plastik kanül (borucuk) yerleştirilir. Bu kanül içerisinden kalp damarlarının ağzına kadar ulaşabilecek uzunlukta ve şekilde özel olarak dizayn edilmiş ince ve esnek bir boru ile ilerlenerek, damar içerisine röntgen altında görünen bir sıvı enjekte edilir. Koroner damarın doluşunun filmleri çekilerek, varsa daralan veya tıkanan bölümler tespit edilir. Kalbi besleyen sağ ve sol koroner damara ayrı ayrı boyalı madde verilerek filme alınır. İşlem tamamlandıktan sonra ilk giriş için yerleştirilmiş olan borucuk geri çekilerek giriş deliğinde kan pıhtılaşana kadar bölgenin üzerine genellikle 15-20 dakika bası yapılır. Giriş yerinin bilek, kol ya da bacak atar damarı olmasına göre 2 ile 6 saat arasında bu bölge üzerinde bir kum torbası ile ağırlık konularak giriş deliğinin sağlam bir şekilde kapanması beklenir.

Kimlere uygulanmalıdır?

Koroner Anjiografi genel olarak kalp damar hastalığının tedavisi için daha fazla girişim yapılması düşünülen hastalara uygulanması gereken bir tanı yöntemidir. Bir başka değişle koroner damar darlığı ve tıkanıklığı düşündüren bir göğüs ağrısı, yeni başlayan veya eskiden beri olan göğüs ağrısı, giderek şiddetlenen, ilaçlara yanıt vermeyen, kalp krizi geçirme riski yüksek olan hastalara uygulanmalıdır. Hastanın Koroner Anjiografi sonucuna göre bir by-pass ameliyatı ya da balon-stent işlemi olabileceğini bilmesi ve kabullenmesi şarttır. Eğer hasta Koroner Anjio sonucuna göre gereğinde bir by-pass operasyonu ya da balon işlemi olmayı baştan kabul etmiyor ise Koroner Aanjiografi işleminin hiç bir anlamı ve yararı yoktur. İşlem sırasında gelişebilecek komplikasyonlar düşünüldüğünde sırf merak gidermek amacıyla Koroner Anjiyografi yapılmamalıdır.

Komplikasyonları nelerdir?

Koroner Anjiyografi, tamamen masum bir işlem değildir. Çok düşük de olsa Koroner Anjiografi işlemi sırasında ciddi komplikasyonlar olabilir. Hayati olabilecek komplikasyonlar, tecrübeli ellerde binde bir ya da iki hastada görülebilir. İşlem sırasında kalp ritminde bozukluk, damarlarda yırtılma, pıhtı oluşması ve atması, boyalı maddeye karşı alerji gibi durumlar olabileceği gibi giriş deliğinde kanama, şişme ve enfeksiyon gibi daha tehlikesiz komplikasyonlar görülebilir. Ayrıca, boyalı maddenin böbrek fonksiyonlarında bozulma eğilimi olan hastalarda kalıcı böbrek yetersizliği yapabileceği de bilinmelidir.
Özetle söylemek gerekirse; Koroner Anjiyografi, kardiyolojide halen önemli bir tanı yöntemidir. Bu yöntemle, koroner damar darlığının yeri ve ciddiyeti en hassas şekilde belirlenerek bir çok hastada hayat kurtarıcı tedavi yöntemleri uygulanmasına olanak tanır. Bununla birlikte gereksiz yere uygulandığında düşük de olsa hayati olabilecek riskleri taşıdığı akıldan çıkarılmamalıdır.

Doç. Dr. Bahadır Dağdeviren-Alman Hastanesi Kardiyoloji Servisi Direktör

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...