1 Ocak 2011 Cumartesi

Penis Hastalıkları

CİRCUMSİZYON ( SÜNNET)

Sünnet olmadan önce idrar yollarının normal olup olmadığını tanımlamak amacıyla üroloji uzmanı görmelidir.
En erken sünnet zamanı, doğumdan sonraki 10.gün ve sonrasıdır. (Kanama ve pıhtılaşma faktörlerinin vücuttakidenge zamanı açısından). Psikolojik ve cinsel kimlik sebebiyle 7-8 yaşlarına kadar sünnet yapılmalıdır.
İdrar deliği aşağıda ( hypospadias ) veya yukarıda ( epispadias ) doğan (peygamber sünnetli) çocukların sünnet olmaları sakıncalıdır. İlerde idrar yolu düzeltilmesinde kullanılacak olan sünnet derisinin alınması ve atılması bu düzeltme ameliyatlarını başarısız kılmaktadır.


FİMOZİS (Sünnet derisinin uç kısmının dar olması)

Doğumsal veya edinsel olarak önderinin glans üzerinde geri çekilmesini imkansız hale getiren önderi darlığıdır. Sünnet derisinin iç yüzeyi penisin baş kısmına yapışıktır ve çok az bir açıklık vardır.
Şayet çok darsa hasta idrar yapamaz, hatta idrar deri altında toplanması ile sünnet derisi balon gibi şişer. İdrardamlalar halinde akar. Tedavi edilmezse idrarın tahrişi sonunda iltihap gelişir ve bu iltihap penis baş bölgesinde yaralara neden olur. Tedavisi Acil Circumsizyon yani acil sünnettir.


PARAFİMOZİS ( Sünnet derisinin geriye kaçması )

Önderi darlığında önderinin glans üzerinde geri çekilmesi, tekrar öne gelememesi ve önderi şişmesidir.
Genellikle sünnet derisinin darlıklarında oluşur. Çocuk veya anne babası tarafından temizlik amacı ile deri geriye çekilir, daha sonra deri burada şişer ve kızarır, penis başını boğabilir.
Tedavide erken dönemde ise deri öne çekilmeye çalışılır, fakat geç kalınmışsa acil sünnetten başka çare yoktur.


PENİL KURVATÜRLER
( DEVİASYON )

Penisin ereksiyon anında bir tarafa doğru bükülmesi durumudur. Penil deviasyon ürolojide sık karşılaşılan bir sorundur.Sebebi kesin bilinmemekle beraber doğumsal ve edinsel olabilir.
En önemli yakınma ereksiyon anında penisin kıvrılması, ağrı hissi ve cinsel ilişkinin mümkün olmamasıdır. Muayene ile eğrilik tanımlanarak durum değerlendirilebilir.
Hastanın şikayeti varsa tedavi edilmelidir. Tedavi ilaçla ve ameliyatla olmak üzere iki türlüdür ( penis eğriliklerin cerrahi tedavisi l saatlik operasyonla düzeltilmektedir) ve gerekirse penil protez uygulanabilir.
NESBİT PLİKASYONU OPERASYONU doğumsal veya edinsel ( Peyronie hastalığı vs.) kurvatürlere bağlı gelişen penil deformitenin düzeltilmesinde uygulanılan basit, güvenilir ve oldukca geniş kullanılan bir yöntemdir.


PEYRONİ HASTALIĞI

Penisin ereksiyon anında bir tarafa doğru bükülmesi durumudur. Penisin kıkırdağımsı dokusu içerisinde plak şeklinde bağ dokusunun oluşmasıdır. Sebebi kesin bilinmemekle beraberpeniste travma, aşırı sex ve masturbasyonun bu durumun oluşmasına yol açabileceği düşünülmektedir ve genellikle 40 yaşından sonra görülür.
En önemli yakınma ereksiyon anında penisin kıvrılması, ağrı hissi ve cinsel ilişkinin mümkün olmamasıdır.
Muayene ile fibrotik plak hissedilebilir, penil ultrason ile plak yeri ve boyutu tanımlanarak durum değerlendirilebilir.
Hastanın şikayeti varsa tedavi edilmelidir. Nadiren kendiliğinden kaybolur. Tedavi ilaçla ve ameliyatla olmak üzere iki türlüdür ( penis eğriliklerin cerrahi tedavisi l saatlik operasyonla düzeltilmektedir) ve gerekirse penil protez uygulanabilir.

http://www.almanhastanesi.com.tr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...