12 Ocak 2011 Çarşamba

Peynir Yapımı – Evde Peynir Yapımı Tarifi

Peynir Yapımı – Evde Peynir Yapımı Tarifi


Evde peynir yapımı tarifine geçmeden önce peynir nedir? Yani peynirin tanımını yapmakta yarar vardır.
Peynirin Tanımı:
Peynir, peynir mayası ile pıhtılaştırılan sütün, değişik şekillerde işlenmesinden sonra süzülmesi, şekil verilmesi, tuzunun ayarlanması, zararsız tatlandırıcılar ve renkler katılarak belli bir süre ve belli derecelerde olgunlaştırılması neticesinde elde edilen besin değeri yüksek bir süt mamulüdür.
Süt mamulleri içerisinde çeşidi en çok olan gıda maddesidir
Dünyada değişik hammadde, farklı mayalama teknikleri ile yüzlerce peynir tipi meydana gelmiştir. Ülkemizde bile nerdeyse her ile göre peynir çeşidi mevcuttur. Dünyada 3.000 ila 4.000 arasında peynir çeşidi olduğu söylenmektedir.
Gıda Tüzüğüne göre peynirler şu şekilde sınıflandırılmaktadır.

Tam Yağlı Peynir:
Peynirin kuru maddesinde en az % 45 süt yağı bulunan peynirler tam yağlı peynir diye adlandırılmıştır.




Yağlı Peynir:
Kuru maddesinde en az % 30 süt yağı bulunan peynirlerdir.


Yağsız Peynir:
Kuru maddesinde % 20 den az süt yağı bulunan peynirlere yağsız peynir denir.
Son zamanlarda ev yapımı peynir aranır olmaya başladı. Sanayi tipi yapılan peynirlere nazaran ev yapımı peynir daha leziz olduğu, aynı zamanda ev yapımı peynir damak tadı bakımımdan farklı olduğu için tercih edilmektedir. Yinede dikkatli olmakta fayda var özellikle brusella hastalığı en fazla peynirden insanlara geçtiği bilinmelidir. Ev yapımı peynir alırken sütün sterilize edildiğinden emin olun.
Ülkemizde beyaz peynir yapımı, kaşar peynir yapımı, tulum peynir yapımı ve krem peynir yapımı yaygındır. Kaşar peynir yapımı, tulum peynir yapımı ve krem peynir yapımı birbirinden değişiktir. Biz önce beyaz peynir yapımı tarifi ile başlayalım. Kaşar peyniri yapımı, tulum peyniri yapımı ve krem peynir yapımını daha sonra inceleyelim.
Evde Beyaz Peynir Yapımı Tarifi:
Evde beyaz peynir yapımı belli bir tekniğe göre yapılmalıdır. Beyaz peynir yapımı için şu sıralamayı takip etmek gereklidir. (1) Evde yapacağınız peynire göre çiğ süt aldıktan sonra (2) Isıtma, pastörizasyon ve tuz ilavesinin yapılması gerekmektedir. (3) Bu şekilde hazırlanan süte peynir mayası ilave edilir. (4) Sonra pıhtılaşmaya bırakılır. (5) Pıhtılaşan peynirin bir kısım suyunun akması beklenir. (6) Daha sonra suyun tamamen süzülmesi için preslenir. (7)Peynirin olgunlaşmasından sonra şekil verme presleme ve tuzlama işlemi gerçekleştirilir. (8) Olgunlaşan peynir yıkanır. Bu işlemin gerçekleşmesinden sonra herkesin tercih ettiği peyniri saklamak için salamura yapılmasına geçilir.
Evde peynir yapımı sırasında mayalama ve pıhtılaşma işleminde süt sıcaklığının 28 – 34 derece aralığında olması gereklidir. Ancak, bazı peynir çeşitlerinde değişebilir. Örneğin krem peynir yapımı 41 derece civarında yapılmaktadır.
Olgunlaştırılmış olan peynir muhakkak surette tuzlanması gereklidir. Peynir tuzlama işlemi çok önemlidir. Çünkü peynire istenilen tadı vermek için tuzlama gereklidir. Pıhtılaşmanın hacmini arttırdığı gibi peyniri konserve eder. Tuzlama oranları şöyledir;
1- Mayalamadan önce süt içine konacak yemeklik tuz miktarı binde 4 tür. Örnek olarak 100 litre süte 400 gr. Yemeklik tuz konmalıdır.
2- Kuru peynir tuzlamasında % 7 tuz konur.
3- Salamura tuzlamasında su içerisinde eritilentuz miktarı % 3 ila 4 civarında olmalıdır. Örneğin 100 kg peynire 3 – 4 kg tuz konur.
Peynir yapımında çok dikkat edilmesi gereken husus, peynir yapımı için kullanılacak sütün steril olmasıdır. Ayrıca taze peynir yenmemeli, peynir işlendikten sonra tüketilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...