1 Ocak 2011 Cumartesi

ÜRETRA HASTALIKLARI

ÜRETRA HASTALIKLARI

ÜRETRİT    
Cinsel ilişki yolluyla bulaşan,  özellikle cinsel yönden aktif gençleri hedef alması ve tedavi edilmez ise ilerleyerek kısırlığa yol açmasında dolayı oldukça önemlidir.


Çok eşli cinsel yaşam, cinsel aktivitenin erken yaşta başlaması, hastalığın saklanması bazen de hiç belirti vermeden seyretmesi nedeniyle yayılımı oldukça fazladır.
Üretranın bakteri ve/veya diğer mikroorganizmalarla ortaya çıkan, üretral akıntı, dizüri, pollaküri ile seyreden, infeksiyonudur.   Belirtiler heriki cinsiyettede daha çok idrar yolu enfeksiyonu gibidir, erkekde penisten gelen beyaz-sarı renk akıntı en önemli belirtisidir.İdrar yaparken yanma, acıma ve penisin ucunda kızarıklık da olabilir, kadında  daha çok iç üreme organlarda hastalık yaptığından %50 hastada hiç belirti vermeyebilir ama yine de da beyaz-sarı renk vajinal akıntı, ağrılı idrar yapma ve adet kanamaları arasında ara kanamaları görülmesi önemli belirtiler arasındadır. Doğum sırasında enfekte vajen yolundan çıkacak çocukta enfeksiyon çocuğun gözlerini enfekte edebilir ve körlük ile sonuçlanabilir.
Bu belirtiler ile gelen kişilerin akıntılardan alınacak örneklerde mikrobun bulunmasıyla teşhis konulabilir  ve tedavisi  mutlaka bir doktor tarafından verilmeli çünkü hemen hemen aynı belirtilere yol açan birçok benzer mikrop tipi vardır..Tedavi  doktorun tarif ettiği şekilde uygulanmalıdır ve unutulmamalıdır ki cinsel eşlerinde doktora getirilmesi ve onların da tedavi almaları mutlaka gereklidir.


GONORE ( BELSOĞUKLUĞU )
    Gonare (Bel soğukluğu), cinsel ilişki yolluyla bulaşan,  özellikle cinsel yönden aktif gençleri hedef alması ve tedavi edilmez ise ilerleyerek kısırlığa yol açmasında dolayı oldukça önemlidir.


Çok eşli cinsel yaşam, cinsel aktivitenin erken yaşta başlaması, hastalığın saklanması bazen de hiç belirti vermeden seyretmesi nedeniyle yayılımı oldukça fazladır. Cinsel ilişki ile tanımlanan vajinal, anal ve oral ilişkilerdir.
Belirtiler heriki cinsiyettede daha çok idrar yolu enfeksiyonu gibidir, erkekde penisten gelen beyaz-sarı renk akıntı en önemli belirtisidir.İdrar yaparken yanma, acıma ve penisin ucunda kızarıklık da olabilir, kadında  daha çok iç üreme organlarda hastalık yaptığından %50 hastada hiç belirti vermeyebilir ama yine de da beyaz-sarı renk vajinal akıntı, ağrılı idrar yapma ve adet kanamaları arasında ara kanamaları görülmesi önemli belirtiler arasındadır. Doğum sırasında enfekte vajen yolundan çıkacak çocukta enfeksiyon çocuğun gözlerini enfekte edebilir ve körlük ile sonuçlanabilir.
Bu belirtiler ile gelen kişilerin akıntılardan alınacak örneklerde mikrobun bulunmasıyla teşhis konulabilir  ve tedavisi  mutlaka bir doktor tarafından verilmeli çünkü hemen hemen aynı belirtilere yol açan birçok benzer mikrop tipi vardır..Tedavi  doktorun tarif ettiği şekilde uygulanmalıdır ve unutulmamalıdır ki cinsel  eşlerinde doktora getirilmesi ve onların da tedavi almaları mutlaka gereklidir.


ÜRETRA DARLIĞI
    Üretra (penisin içindeki idrar ve meniyi taşıyan ince boru)  idrarın geçmesine engel olacak kadar daralabilir.

Nadir görülen bir olaydır. Üretra daralması iltihaplar(üretrit), yaralanma sonrası ve enstrümental girişimlerden sonra gelişebilir. Çok ender olarak idrar yolu tamamen kapanabilir. Üretra daralması, akut bir belsoğukluğu olayından yıllar sonra ortaya çıkabilir.
İdrara çıkma zorluğu, idrar akımında zayıflama, rezidüel idrar hissi, hidroüreteronefroz gibi problemler gelişir.
İdrar yaparken ağrı veya zorluk varsa bir ürologa görünmek gereklidir. Üretrayı değerlendirerek, çeşitli testler ve sistoskopi uygulanabilir.(Sistoskopi de, kamera sayesinde işeme yolu ve mesane içerisinin direkt olarak görüntülenmesini sağlanır, üretra içerisindeki darlığın derecesi kolaylıkla tanımlanabilir).Üroflowmetri ile idrar akım hızı değerlendirilir.Akım hızı 10 ml/sn nin altında ise bu üzerinde durulması gereken bir durumdur.
Normal idrar yapabilmeyi sağlayabilmek için, üretra daralmasının tedavi edilmesi gereklidir,ameliyat uygulandığında, bu işlem sistoskopa bazı özel aletler takarak gerçekleştirilir. Üretrotomi interni yöntemi  üretra darlığı tedavisinde kolay uygulanan, güvenilir ve ilk başvurulan yöntemlerden biridir, darlık içerisinden geçirilen klavuz tel üzerinden üretrotomi interni ile açılarak geçilebilir.
Günümüzde tedavide dilatasyonun ve holmium YAG lazer uygulamasının yeri vardır. Lazer ile darlığı oluşturan doku temizlemekte ve idrar yolu açılmaktadır. Duruma göre açık cerrahi yöntemde gerekli olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...