1 Ocak 2011 Cumartesi

UYKUSUZLUK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

UYKUSUZLUK İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Toplumdaki bireylerin %50’si yaşamlarının bir döneminde uykusuzluk çekmektedirler. Her 100 kişiden 10-20’sinde ise uykusuzluk yakınması sürekli hale gelmiştir.

 



Uykuya dalma, uykuyu sürdürme ve sonlandırmaya ilişkin bozukluklara bağlı olarak uykunun dinlendirici olmamasına uykusuzluk denir.

Uykusuzluğun sonuçları ertesi güne dinç başlayamama, gün boyu süren yorgunluk, unutkanlık, yapılan işe dikkatini verememe, verimliliğin azalması, sinirlilik, hatta depresyon hali olabilir.

Uykusuzluğun Nedenleri Nelerdir?
· Strese duyarlılık
· Psikiyatrik sorunlar
· Fazla miktarda ve akşam saatlerinde çay, kahve, kolalı içecekler içilmesi
· Alkol kullanımı
· Uyku saatlerinin vardiyalı çalışma ya da başka nedenlerden sık sık değişmesi
· Gündüz faaliyetlerinin çok az olması
· Uykuya dalamamanın alışkanlık halini alması
· Uyku haplarının uzun süre kullanılıp sonra aniden kesilmesi
· Yatak odasının gürültülü ve aydınlık olması
· Uykuda solunum bozuklukları, huzursuz bacak hastalığı, ağrılı hastalıklar.
Ne Zaman Doktora
Gitmeli?

· Eğer uykusuzluk en az 1 aydır sürüyorsa ve gündüz uyanık olunması gereken saatlerde kişinin kendisini yeterince dinç hissetmemesine neden oluyorsa doktora gitme zamanıdır.
· Doktor ayrıntılı bir görüşme ile uykusuzluğun nedenini çoğu kez ortaya çıkarır ve yardımcı olur.
· Bazı durumlarda ise uyku bozuklukları doktoru ile görüşmek ve uyku laboratuvarında uykunun incelenmesi gerekli olabilir.
· Uykusuzluğun nedeni ortaya çıkarılmamışsa, doktora danışılmadan uyku haplarının kullanılması yarardan çok zarar verir.
Yatağınızı yalnızca uyumak ve cin sel ilişki için kullanmaya çalışın. Yatak odanızı çalışma odanız gibi ya da televizyon izlemek için kullanmayın.
· Eğer yatağa girdiğinizde gündelik üzüntüler ve sıkıntılar aklınızı kurcalıyor, elinizde olmadan düşünmeye başlıyorsanız, kendinize başka bir “üzülme saati” ayırın. Örneğin akşam yemeğinden sonra yarım saat kadar problemlerinizi ve ulaşabildiğiniz çözümleri yazarak düşünün, böylece onları yatma saatinize taşımamaya gayret gösterin.
· Yatağa yattınız ve uykuya dalamıyorsanız, uyumak için özel bir çaba harcamayın. 10-15 dakika içinde uyuyamadıysanız yataktan kalkın, başka bir odaya gidin, tekrar uykunuzun geldiğini hissedinceye dek birşey okumak ya da televizyon izlemekle zaman geçirin.
· Yatakta uyumak için geçirdiğiniz zamanı azaltın. Eğer doktorunuz uykusuzluğunuza neden olacak herhangi bir hastalık bulmadıysa belki de daha az uyku size yettiği halde daha uzun uyumanızın gerekli olduğunu düşünerek uyumaya çalışıp kendinizi yoruyor olabilirsiniz. (yatakta geçirdiğiniz sürenin uykuda geçirdiğiniz süreye eşit olması için uygulanabilecek bir yöntem olan bu tedavi biçimini bir uyku bozuklukları uzmanına danışarak uygulamanızda yarar var.)
http://www.almanhastanesi.com.tr/makale/noroloji.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...