23 Ocak 2011 Pazar

Zeytinyağı





 
 
Zeytinyağı Hakkında

Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle İtalya, İspanya, Yunanistan ve Tunus gibi diğer Akdeniz ülkeleriyle birlikte dünyanın önde gelen zeytin ve zeytinyağı üreticilerindendir.

Ülkemizde; Ege’ de Ayvalık / Edremit çeşidi yağlık zeytinlerin yetiştirildiği Edremit Körfezinden İzmir’in kuzeyinde Çandarlı’ ya kadarAydın/Memecik çeşidi yağlık zeytinlerin yetiştirildiği  Aydın’dan Muğla’ya kadar yayılan bölgede elde edilen zeytinyağı, zeytin çeşidine bağlı olarak aroması, lezzeti ve kokusu ile farklılık göstermekte ve çok rağbet görmektedir.

Ülkemizin naturel zeytinyağlarının % 98 ‘i bu bölgeden elde edilir. Ancak Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu’ nun zeytinyağları da kendine has özellikleriyle dikkat çeker.

Kaliteli natürel zeytinyağı üretiminde birçok ideal koşulun bir arada bulunması gerekir.

Naturel zeytinyağının tadını ve kalitesini, kullanılan gübreden zeytinin toplanma şekline, hasat zamanına,  yöre ikliminden toprağın verimine ve zeytin sıkma tesislerinin özelliklerine ve depolama şekline kadar her şey belirlemektedir.

Modern teknoloji, zeytinyağının  sağlıklı koşullarda kendine özgü lezzetini, kokusunu yitirmeden ve neredeyse el değmeden üretilmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Günümüzde zeytin kontinü çalışan zeytin sıkma tesislerinde yağa dönüştürülmekte ve zeytinyağı elde edilmektedir.


Üretilen zeytinyağının kalitesini belirlemek ise bambaşka bir uzmanlık alanıdır. Natürel zeytinyağında kalite dendiğinde, İki faktör önem taşır. Birincisi, kimyasal analizlerle ölçülebilen serbest yağ asidi oranıdır. İkinci faktör ise tad ve kokunun tespit edildiği duyusal analizdir. Tadım uzmanları tarafından gerçekleştirilen bu işleme duyusal analiz   “degüstasyon” adı verilir.

Tadım uzmanlarının birikimine bağlı olarak gerçekleştirilen duyusal analiz, zeytinyağına vurulan kalite damgasının en önemli aşamasıdır.

İyi bir natürel sızma zeytinyağı, elde edildiği zeytinin kendine has aroması, tat ve kokusunu, doğal vitaminlerini bünyesinde taşır ve tadında olumsuz kabul edilen kusurların hiç birini içermez.

Zeytinin yetiştiği bölgenin özellikleri, hasat zamanı ve özellikle zeytin çeşidine bağlı olarak elde edilen zeytinyağının duyusal özellikleri kadar görünüm, renk gibi fiziksel özellikleri de değişkenlik gösterir. 

Riviera zeytinyağında ise kalite, üretim tesisinin rafinasyon teknolojisi, karışımda kullanılan natürel sızma zeytinyağının yüzdesi ve niteliğiyle doğru orantılıdır. Tat ve kokusunun hafif olması nedeniyle Naturel Sızmaya oranla daha hafif lezzette zeytinyağını tercih eden tüketicilere hitap etmektedir.

 

Zeytinyağının Tarihçesi

İnsanlığa dair en önemli erdem ve değerlerin sembolüdür, zeytin ağacı. Hiçbir ağaç, insanlık tarafından onun kadar kutsal kabul edilmemiş, hiç bir ağacın üstüne bu kadar çok efsane yaratılmamıştır.

Nuh Tufanı’nda ağzında zeytin yaprağı tutan güvercin, ümidin ve barışın simgesidir. Zeytin ağacı ise tufanın yok edici gücüne rağmen direnen ölümsüzlüğün.

Eski Ahit’te, refahın ve bolluğun sembolü olarak betimlenir zeytin ağacı. Bilinen tüm kutsal kitaplarda; kutsallığın, bereketin, adaletin, sağlığın, gururun, zaferin, refahın, bilgeliğin, aklın, arınmanın ve yeniden doğuşun, kısaca insanlığa dair önemli değerlerin sembolüdür.

Hakimler Kitabı’nda geçen bir öyküde ağaçlar ona, “Bize kral ol” der. Roma’nın efsanevi kurucuları Romus ve Romulus bir zeytin ağacı’nın gölgesinde dünyaya gelir. Yunan mitolojisine göre, barış, bereket ve sanatın temsilcisi Tanrıça Athena’nın insanoğluna armağanıdır. Antik Yunanlılara göre, onun altında doğmuş olmak, kutsal bir aileden gelmenin en önemli işaretidir. Homeros, zeytinyağını sıvı altın diye tanımlar.
 
Doğanın mucizesi

Zeytinyağı vücut için gerekli ancak sentez edilemeyen temel yağ asitleri ile sadece yağda eriyebilen bazı vitaminlerin (A,D,E,K) kaynağıdır. Meyve suyu gibi natürel olarak doğrudan doğruya tüketilebilen tek yağ olma özelliğini taşır.

Kendine has renk, tat, koku ve aromasıyla insan beslenmesinde çok önemli bir konuma sahiptir. Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar ve çalışmalar sonucunda zeytinyağının yüksek biyolojik değeri, beslenmedeki rolü ve sağlık açısından taşıdığı önemin kanıtlanması ve bu bulguların dünya kamuoyuna açıklanması, zeytinyağına olan ilgiyi arttırmıştır. Zeytinyağının başta kalp-damar hastalıkları olmak üzere sindirim sistemi, kemik yapısı, beyin ve sinir dokuları üzerinde çok önemli fonksiyonları bulunmaktadır.

Zeytinyağı kalp-damar hastalıklarında temel risk faktörü olan kolesterolün damar tıkanıklığına yol açan " LDL" bileşenini azaltıcı bir rol oynarken, yararlı ve koruyucu olan " HDL " bileşenini değiştirmez. Bu özelliğiyle kalp sağlığı açısından en uygun yağdır.Kan hücrelerinin kümeleşmesinde rol oynayan faktörlere karşı etki göstererek kan damarlarında pıhtılaşma riskini azaltır.



Mide asitliğini azaltarak gastrit veya ülsere karşı koruyucu bir rol oynar. Safra salgısını canlandırıcı, düzenleyici ve safra kesesinin boşalmasını sağlayan özellikleri nedeniyle safra taşı riskini azaltır ve taşların erimesine yardımcı olur. Tüm yağlar arasında en dengeli kimyasal kompozisyona sahip olduğundan kemik gelişimine yardımcı olur.

Zeytinyağında yaklaşık % 80 oranında bulunan oleik asit insan sütündeki en önemli yağ asididir. Bebeğin sinir dokularının gelişiminde temel bir işleve sahiptir. Zeytinyağı dokuların yaşlanmasını önler ve yaşlanmanın beyin fonksiyonları üzerindeki yıpratıcı etkisini azaltır.

Mükemmel kimyasal yapısı ve önemli ölçüde doğal antioksidan (Tokoferol-E vitamini) içermesi nedeniyle diğer yağlara göre daha yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır ve bu özelliğine bağlı olarak “kızartmalar”da kullanılabilen tek yağdır.


  
Kullanım Önerileri

Naturel Sızma Zeytinyağında; Zeytinin kendine has tadı, kokusu, aroması ve bünyesindeki vitaminler, zeytinlerin yağa dönüştürülmesi sırasında tamamen yağa geçer. Naturel Sızma zeytinyağı, bu tat-koku-aroma bileşenlerini ve vitaminleri yoğun olarak içerir. Bu nedenle soğuk olarak tüketilmesi, salata, soslarda kullanımı tavsiye edilir. Riviera Zeytinyağının; Zeytinyağlı yemeklerde kullanımı tavsiye edilir. Rafine Zeytinyağı Kızartmalar için idealdir.

Çünkü bilimsel araştırmalar göstermektedir ki; kızartma işleminde zeytinyağının ısıya dayanıklılığı diğer bitkisel yağlara göre daha fazladır. Yapılan çalışmalarda bitkisel yağlar ile 1 kez kızartma yapıldığında yağın bozulmaya uğradığı, yağda sağlığa zararlı bileşenlerin oluştuğu, buna karşılık zeytinyağı ile yapılan kızartma işleminde aynı yağ ile defalarca kızartma yapılabileceği ortaya çıkmıştır. Ayrıca zeytinyağı ile yapılan kızartmalar daha lezzetli olmaktadır.



Zeytinyağının Sırları
 
1-Kuruyan ve sertleşen derinin yumuşaması için dövülmüş sarımsakla karıştırıp üstüne sürün.

2-Kuru ciltler için maske: Bir avokadoyu ezerek zeytinyağı ile karıştırın. 10 dk kadar yüzünüzde tutun ve ılık su ile yıkayın.

3-Saçlara canlılık kazandırmak için: Bir kaşık ılık zeytinyağı ile saç diplerinize masaj yapın. Havluya sarın, 30 dk kadar bekletin ve yıkayın.

4-Diş etlerinize her gün zeytinyağı ile masaj yaparsanız dişleriniz sağlam ve bembeyaz olur.

5-Cildinize haftada 2 kez biraz zeytinyağı içine damlatılmış birkaç damla limon ve bal karışımı sürerseniz kırışıklıkların önüne geçmiş olursunuz.

6-Kollarınızı ve bacaklarınızı kaya tuzu ile karıştırdığınız zeytinyağı ile ovun. Pürüzsüz bir cilde kavuşursunuz.

7-Kabızlığa karşı sabahları aç karna birkaç kaşık zeytinyağı için.

8-Ağrı, sancı ve romatizma için 2 avuç ıhlamur çiçeğini bir bardak zeytinyağı içinde karıştırarak 2 saat kaynatın. Süzün ve şişeleyin. Ağrıyan yerlere kuvvetlice masaj yaptığınızda ağrıdan eser kalmadığını göreceksiniz.
9-Sinirsel gerilimlerden kurtulmak için 24 adet zeytin yaprağını bir bardak suda 15 dk kaynatın. Süzün ve şeker ilavesiyle sabah ve akşam için

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...