23 Şubat 2011 Çarşamba

Ahlat,Çördük

Ahlat (bitki)


Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikipedi:TaksokutuVikipedi:Taksokutu
Ahlat
Bilimsel sınıflandırma
Alem:Plantae (Bitkiler)
Bölüm:Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf:Magnoliopsida
(İki çenekliler)
Takım:Rosales
Familya:Rosaceae (Gülgiller)
Cins:Pyrus
Tür:P. elaeagrifolia

Binominal adı
Pyrus elaeagrifolia
Pall.
Ahlat (Pyrus elaeagrifolia), Anadolu'da yaygın olarak yetişen yabani bir armut türüdür. Genelde ahlat yaygın adıyla bilinir. Bazı yörelerde çakal armudu, çördük gibi yöresel isimleri de vardır.
Ahlat, Anadolu'nun hemen her yerinde bulunan, bir ağaç türüdür. Kuraklığa ve hava kirliliğine dayanıklı bir türdür. Kurak yerlerde, orman açıklıklarında, antropojen bozkırlarda özellikle ormandan açılmış tarla içlerinde çeşitli alıç (Crataegus) türleriyle birlikte meyvesi ve gölgesi için bırakıldığı yerlerde yaygın olarak bulunur.
Yetişme koşullarına bağlı olarak 3-10 metre arasında boylanabilen çoğunlukla ufak bir ağaçtır. Yaprakları dar, gri-yeşil yoğun tüylü ve tam kenarlıdır. Nisan ayında çiçek açar, meyvesi sonbaharda olgunlaşır. Meyvesi üç dört cm. çapında, oldukça buruk lezzettedir.

********************************************************
----------------------------------------------------------------------------
**********************************************************
Yaban Armudu (Pyrus elaeagrifolia,Yabanarmudu, Piraster, Pirus elaegrifolia, Wild pear tree, Poirier sauvage): Ahlat olarak da bilinen bu bitki kendiliğinden yetişen ve armut aşılanan bir ağaçtır. Sonbaharda olgunlaşan meyvesi 3-4 cm. çapında ve oldukça buruk lezzettedir. Bazı yörelerde çakal armudu, çördük gibi yöresel isimleri de vardır.
Yaban Armudunun Faydaları: İshali keser. Zehirli hayvan ısırmalarında faydalıdır.
Yaban Armudu nasıl kullanılır? Yemişi olgunlaşınca yenir. Meyvesi ishali kesmekte etkilidir. Filizi ezilip zehirli hayvan ısırığının olduğu yere sürülürse faydası görülür.

Ahlat (yaban armudu) : Gülgillerden; kendi kendine yetişen ve üzerine armut aşılanan bir ağaçtır. Yemişi iyice olgunlaştıktan sonra yenir.
Faydası : Meyveleri, ishal keser. Zehirli hayvan sokmalarında da filizleri dövülüp, konur.

Kaynak:
wikipedia
http://www.bitkilervesaglik.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...