6 Şubat 2011 Pazar

La Sagrada Familia (Bitmeyen Kilise)



La Sagrada Familia (Bitmeyen Kilise)






Barcelona'ya geldiğinizde ilk gidilmesi gereken yerler Gaudi'nin eserleri tabii ki bir La Sagrada Familia, büyük park ve büyük kilisedir. yapısını tamamlayamadan işçi kılığında gezerken tren kazası geçirenin Gaudi olduğu anlaşılmamıştır...



La Sagrada Familia'nın içeri girişinde alt kattan üstlere doğru baktığınızda sanki içeride başka bir şehir görürsünüz.. Üst katlardaki tarihsellik ilk fotoğraf makinesi ve kameraya dayanır..

Teras katında ise tüm Barselona ayaklarınızın altındadır...Bunlar müthiş yapıtlardır Peri bacalarını andıran biçimler kullanılmış,kullanılan malzemelerin her parçası sanata adanmıştır...



Katalan Hükümet Konağına bakan bulvarda yer alan Sagra de la Familia Kilisesi (Temple of the Holy Family) Barselona 'nın en tanınmış sembolüdür.Yapımına 1882 yılında, Villar tarafından Neo-Gotik üslüpta tasarlanarak başlanmış fakat Villar'ın gözden düşmesi üzerine 1883 yılında bu işle 31 yaşındaki Antoni Gaudi (1852-1926) görevlendirilmiştir.Ölümüne kadar bu binanın yapına devam etmişse de Gaudi ,Sagrade la Familia Kilisesinin sadece (Kripta, apsis duvarları bir giriş ve bir kule) ön cephesini yapabilmiştir.Yapının inşasına Gaudi'nin ölümünden sonra, günümüzde de devam edilmektedir. Modernist üslüplü yapı diğer aynı üsluplu yapılardan Barselona'nın kültür zenginliğinin de etkisi ile farklılıklar gösterir. Bu farklılığın sebebi , kentin Gotik, İslam, Rönesans, Romanesk ve Bizans üsluplarını bir arada taşıyor olmasındandır. Yapıda diğer Modernist üslup uygulamalarında da süslemede kullanılan cam ve tuğla (demir ve çelik de Modernist üslupta süslemede kullanılmaktadır ; Art Nouveao) tamamen Gaudi tarafından tasarlanmış ve yerleştirilmiştir.



Felsefe ve mimarlık eğitimi almak için geldiği bu kentte, Gaudi geçmişteki bütün krallar ve kontlardan daha fazla iz bırakır. Sanatçı Gotik ve Arap mimarisinden etkiler taşıyan, ama esas olarak doğanın güzelliklerinden esinlenen mimari dehasını, özellikle 1883'de başladığı La Sagrada Familia (Kutsal Aile) Katedrali'ne yansıtır ve hayatının son dönemini neredeyse sırf bu yapıta adar. Zamanının çoğunu küçük stüdyosunda geçirdiği ve sokağa seyrek çıktığı için siması pek tanınmayan Gaudi, 7 Haziran 1926'da, Bailen ve Granvia caddelerinin kesiştiği noktada 30 numaralı hatta işleyen bir tramvayın altında kaldığında, kimse onun Gaudi olduğunu anlayamadı. Üstü başı yoksul göründüğü için taksiler de onu arabalarına almak istemedi. Gecikmeli olarak hastaneye kaldırılan ünlü mimar, iki günlük bir ölüm kalım savaşından sonra can verdi. Cenazesi ulusal bir yas atmosferi içinde kaldırılan Gaudi'nin kemikleri, tamamlayamadığı La Sagrada Familia'nın mahzeninde bir şapelde yatıyor. George Orwell'ın dünyanın en çirkin binası olarak gördüğü ve savaş sırasında yıkılmadığına hayıflandığı bu muhteşem katedralin inşa faaliyeti ise, onun izinden giden bir grup mimar tarafından sürdürülüyor.





***

Papa Benedict XVI Katalonya'nın Barcelona şehrinde modern mimarinin öncülerinden sayılan Antonio Gaudi tarafından 1882 yılında yapılmaya başlanılan fakat Antoni Gaudi'nin 1926 yılında bir tramvayın altında kalarak ölmesi sonucu yarım kalan bir La Sagrada Familia'yı (Kutsal Aile) ziyaret edecek.

Yapımı halen devam etmesi sebebiyle halk arasında "bitmeyen kilise" olarak da bilinen kilisenin yapımına 1882 yılında halkın yardımlarıyla başlandı.

Mimarinin bitmemesinin sebebi hâlâ sembolik olarak halkın yardımlarıyla yapımına devam edilmesi ve Gaudi'nin karmaşık mimari tarzının çözülmesinin güçlüğü olarak biliniyor.

Ayrıca binanın çizimlerinin ve ilk yapım yöntemlerinin de 19. yüzyıldan kalması sebebiyle günümüz teknolojisine uyarlanması da bir başka zorluk olarak dikkat çekiyor.

Gittikçe dallanıp budaklanan ağaçlar şeklinde tasarlanmış olan yapının içine girildiğinde ormanda dolaşma hissi veriyor.

2025 YILINDA TAMAMLANACAK







Bu arada Papa Benedict XVI kilisede 47 bin kişiye televizyonlarının başında da 150 milyon kişiye hitap etmesi bekleniyor. baktabul

7 Kasım 2010 tarihindeki ziyaretin toplam maliyetinin 500 bin euro olacağı tahmin ediliyor.

85 yaşında olan ve 44 yıldır kilisede çalışan baş mimar Jordi Bonet kilisenin 2025 yılında tamamlanabileceğini söyledi.






3d video


Gaudi - La Sagrada Familia
Yükleyen caglarisbilir. - Sanat ve animasyon videoları.

Panoromik 3d


Nave of Sagrada Familia May 2010 in Barcelona

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...