22 Şubat 2011 Salı

ELMA ÇEŞİTLERİ

ELMA ÇEŞİTLERİ
GOLDEN REİNDERS



*ABD orjinlidir.
*Golden Delicious’un bir tomurcuk mutasyonu
olarak 1959’da bulunmuştur
*Ağacı yarı bodur, dik, biraz açık gelişir
ve çok verimlidir.
*Meyvesi iri, altın sarısı renktedir.
*Düzgün şekilli, çok iyi kalitelidir.
*Hasat zamanı eylül’ün ikinci haftasındır.
*Tozlayıcıları,Starkrimson Delicious,
Starking Delicious, Jonathan.
*Dikim aralığı tohum anacı kullanıldığında
toprağın kuvvetine göre 5x3 m, 6x3 m veya
en çok 5x4 m olabilir.
*Verimli toprak, kuvvetli anaç, dikkatli
meyve seyreltmesi, daha çok gübre ve su,
kuvvetli budama ister.
*Meyveler soğuk depoda Mart ayına kadar
saklanabilir.
*Elma yetiştirilen bütün bölgelere tavsiye
edilir.

Elma Fidanı JERSEY MAC





Yaz elması,tüplü
*Ağaçlar çok kuvvetli ve yüksek verimlidir.
*Meyveler geniş ve şişkindir.
*Yazlık çeşit olup, beyaz ve sulu meyve etlidir.
*Çok erkenci, orta-iri, yuvarlak ve lezzetlidir.
*Temmuzun ortasında 1 veya 2 toplama gerektirir.
*Uzun süre depolanmaz.
*Her bölgede yetiştirilir
*Amerika’da bulunmuş, yüksek verimli bir çeşittir.
*Meyveleri irice, hafif basık şekilli, koyu kırmızıdır
renkli, beyaz etli, suludur.
*Çukurova’nın yayla kesimlerinde Temmuz ortalarında
olgunlaşmaktadır.
*Red Delicious ve Golden delicious tozlayıcılarıdır.

Elma Fidanı STARKİNG



  • Ağacı çok verimli, kuvvetli, yarı dik ve dik gelişir meyvesi iri  koyu kırmızı renkte, çiçek tarafında beş çıkıntısı olup uzunca şekilli çok iyi kalitelidir.
  •  Tam çiçeklenmeyle hasat oluşumu arasındaki gün sayısı 140-150 gündür.
  •  Soğuk hava deposunda Nisana kadar saklanabilir.
  • Her yıl düzenli ve bol verim verir. Tozlayıcıları Golden Delicious, Jonathan'dır. Marmara,Karadeniz, Ege, Güneydoğu Anadolu ve göller bölgesine yetiştiriciliği tavsiye edilir.


Elma Fidanı GRANNY SMİTH


GRANNY SMITH
Orijini
1800 yılında Avustralya’da bulunmuştur.
Ağaç Özellikleri
Ağaçları çok güçlü yarı dik ve hızla gelişim sağlar. Bodur, yarı bodur ve tohum anaçlarına uyumu iyidir. Toprak yapısına göre M9, M26 ve M106 anaçlarında verimlidir. Nemli ve güneşi bol bölgelerde daha kaliteli meyve oluşturur.Pazar değerini artırabilmek için aşılı olduğu ağaçlara file örtülerek gölgeleme yapmak kaydıyla meyve kabuğunda oluşacak kısmi güneş kızarıklıkları engellenmelidir.
Meyve Özellikleri
Meyvesi orta iri-iri arasında büyüklükte, kabuk rengi yeşil zemin üzerine hafif donuk sarı renkli, beyaz benekli, sert ve çok suludur. Kendine has mayhoş bir tada sahiptir. Depolamaya çok uygundur. Uygun şartlarda 9 ay süreyle saklanabilir. Ülkemizde ve Avrupa ülkelerinde sevilerek tüketilen ihracata uygun bir çeşittir. Her yıl düzenli ve bol ürün verir.
Hasat Zamanı
Ekim ayının 3.haftasından itibaren hasat edilir.
Tozlayıcılar
Golden Delicious


ELMA YETİŞTİRİCİLİĞİ   Elma, ülkemizde uzun yıllardan beri yetiştiriciliği yapılan, üretim ve alan bakımından öteki ılıman iklim meyvelerinin başında gelen bir meyve türüdür. Türkiye'de elma üretimi yaklaşık 2,5 milyon ton civarında olup, dünyada ilk sıralarda yer almaktadır.  
YETİŞTİRİCİLİK ÖZELLİKLERİ:  
İklim İsteği: Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim bitkisidir. Akdeniz Bölgesinde 800 m.'den yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma ağacı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklı olmasına rağmen , yüksek yaz sıcağından da hoşlanmaz. Çünkü yüksek sıcaklıkta da bitki gelişimi yavaşlar veya durur.  Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi  diğer meyvelere göre uzundur. Soğuğa dayanım, ilkbahar aylarına doğru azalır ve tomurcukların kabarma devresinde bitki soğuğa en duyarlı halini alır. Taç yaprak dökümünün hemen sonrasında, meyvelerin çok küçük olduğu dönem, elmada soğuğa en duyarlı olunan dönemdir. Yeterli soğuklama olmadığında ise çiçeklerin bir kısmı ölür, geriye kalan çiçeklerin açılması hem daha geç, hem de düzensiz olur. Böylece geç açan çiçekler döllenme yetersizliği nedeni ile dökülür, ayrıca yaprak gözleri sürmez ve ağaç çıplak kalır.
Toprak İsteği: Elma yetiştiriciliği için  uygun topraklar; yeterli kireç ve humus bulunduran tınlı, tınlı kumlu ve kumlu tınlı geçirgen, nemli topraklardır. Çok kireçli topraklarda demir alımının engellenmesinden dolayı bitkide sarılık görülür. Elma için toprak derinliği 2 m veya daha fazla olan, hafif asit karakterli (pH=6.0-6.5) topraklar tercih edilir. Bahçe kurulacak alanın alt toprak yapısı, kök gelişimine izin vermeli ve köklerin gelişim göstereceği katmanın suyunun da uzaklaştırılmış olması gerekmektedir.
ELMA BAHÇELERİNİN YILLIK BAKIM İŞLERİ
Toprak İşleme: Toprak işleme, yabancı otların temizliği, bitki köklerinin havalandırılması ve sulama arklarının hazırlığını kolaylaştırmak amacıyla yapılmaktadır. Ama bu işlem, özellikle yüzeysel köklü olan elma ağaçlarının kök ve saçak sistemini parçalamaktadır.Bu nedenle de kesinlikle kök sistemini parçalayacak şekilde derin sürüm yapılmama, pullukla derin işleme yapılmamalı, diskharrow ile kök sistemini parçalamayacak derinlikte işleme yeterlidir.
Sulama: Bahçelere verilecek su miktarı, yıllık yağış miktarı toplamına, bu yağışın dağılımına, bitkiden gelen su kaybı şiddetine, ağacın büyüklüğüne ve toprağın tipine göre değişir.Elma ağaçları saçak kök sistemine sahip oldukları için, diğer meyvelere oranla fazla su isterler ve yüksek nemden hoşlanırlar.
Elma ağaçları için en önemli sulama zamanı, yazın yapılan sulamadır.Çünkü kurak geçen zamanlarda yaz sulamasına ne kadar erken başlanırsa o kadar da meyve tutumu artar, ayrıca verim ve kalitenin de artmasına yardımcı olur. Yaz sulamasına yağış durumuna göre mayısta başlanır, bütün yaz boyunca devam edilir.
Sulamada en önemli konu sulama zamanının iyi tespit edilmesidir. Bunun için en pratik yöntem toprağın elle kontrol edilmesidir. En uygun sulama şekli yağmurlama ve damlama sulama sistemidir. Damlama sulamada köklerin bulunduğu alanın bir kısmı sürekli nemli kalmaktadır.
Gübreleme: Elma yetiştiriciliğinde en önemli nokta, yüksek verim ve kaliteli ürün alabilmek için diğer yetiştiricilik uygulamaları yanında, gübrelemenin doğru ve dengeli şekilde yapılmasıdır.
Elma bahçelerine verilecek gübre miktarı toprak işleme usulüne, toprağın karakterine, ağacın büyüme gücüne, yaşına, alınan ürün miktarına göre değişir.En doğrusu verilecek gübre miktarının toprak ve yaprak analizleri ile tespit edilmesidir.
Elma bahçelerinde fidan dikilmeden önce bir temel gübreleme yapılmalı, dikimden sonra da bahçe her yıl tahlil sonuçlarına göre gübrelenmelidir.
Azotlu gübreler, meyve kalitesini artırmakta, meyve dökülmesini azaltmakta, verimi artırmakta, periyodisiteyi (var-yok) azaltmaktadır. Dikkat edilecek tek nokta verilen azotlu gübrelerin elmaların olgunlaşmadan önce tükenmiş  olmasıdır.
İlkbaharda döneminde tomurcuklar patlamadan önce ağaç başına 100-250 gr. Amonyum sülfat ya da amonyum nitrat, sonbahar döneminde ise kışa girerken 10 cm derinliğine, ağaç başına 150-350 gr. DAP uygulamaları önerilir.


Ağacı yarı dik, kuvvetli gelişir.
Pasa çok dayanıklı sarı renkli golden delicious tipi bir elmadır.
Meyvesi genel olarak Golden'den iri ve eti kaba dokuludur.
Çiçek tozları kısır olduğundan başka çeşitleri dölleyemez.
Sitolojik çiçek tozu kısırlığı nedeniyle Mutsu ile beraber dikilmiş ve kendine kısır elma çeşitlerinden kurulu ticari bahçelerde çiçek tozu kısırlığı göstermeyen üçüncü bir çeşide gerek vardır.
Çıplak Köklü Granny Smith Elma Fidanı için tıklayın


    FUJİ 

    Japonya orijinli ağaçları çok güçlü gelişen bir çeşit olup. bodur ve yarı bodur klon anaçlarda gelişimi mükemmeldir. Meyvesi orta irilikte olup kabuk sarı zemin üzerine mat kırmızı renktir. Meyve eti sulu, sert, lezzetli ve gevrektir. Soğuk hava tesislerinde 7-8 ay süre ile muhafaza edilebilen yeme kalitesi mükemmel, ticari değeri yüksek bir çeşittir. Hasat Zamanı Golden Delicious'tan 20 gün sonradır. Tozlayıcıları, Golden Delicious, Granny Smith, Gala Grubu Red Delivious çeşitleridir.


    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...