6 Şubat 2011 Pazar

SARI KANTARON (St. John's Wort)

SARI KANTARON (St. John's Wort)


Sarı Kantaron (Latince adı; Hypericum perforatum); halk arasında kanotu, kılıçotu, yaraotu, mayasılotu ve binbirdelik otu olarak bilinir. Avrupa ve Amerika da ise St.John's Wort olarak bilinir.

Sarı Kantaron otu, üzerinde pek çok sarı çiçeği olan bir çalı türü olup, Asya’ dan Amerika’ ya kadar dünyanın pek çok ülkesinde doğada kendiliğinden yetişen ve Ortaçağdan beri güvenle kullanılan bir bitkidir.

Birçok Avrupa ülkesinde bu bitki yan etkisiz bir “Doğal Antidepresan” olarak kullanılıyordu. Depresyon önleyici olarak kullanılmasının nedeni; Sarı kantaronun içerisindeki başta hiperisin olmak üzere ve diğer bileşikler sayesinde, beyin içerisinde sinir uyarılarının iletiminde önemli seviye artışı sağlamasından kaynaklanmaktadır.

Gelişme çağındaki genç kızların, bir süre (Birkaç ay) günde 2 bardak binbirdelikotu çayı içmeleri tavsiye edilir. Bu çay, cinsel organların gelişmesine yardımcı olacak ve adet görme düzensizliklerine son verecektir.

Yapılan araştırmalara göre bitki birçok etken madde içermekte olup; bunlardan en önemlileri hiperisin, flavonoidler, taninler, resin ve prosiyanidinler dir. Hiperisin beyindeki Teta dalgalarını da arttırmaktadır. Teta dalgaları normalde uyku esnasında meydana gelirler ve derin düşünce veya meditasyon, memnuniyet ve yaratıcı düşüncenin artması gibi şeylerle ilişkilidirler.

Uykuda idrar kaçırma da sarıkantaron çayı ile tedavi edilebilir, çünkü bu rahatsızlık genelde ruhsal nedenlerden kaynaklanır.

Sarı kantoron ayrıca, karaciğeri ve safrakesesini güçlendiren önemli bir toniktir.

Sarı kantoron ile ilgili yapılan çalışmalarda; endişe, kayıtsızlık, uyuşukluk, fazla uyuma, uykusuzluk, depresyon ve umursamazlık hissi gibi semptomlarda olumlu gelişmeler görülmüştür.

Hristiyan inancında kutsal bir yeri vardır. Avusturya’da İsa’nın haç kanı, Tanrı kayrası otu ve peygamber kanı gibi isimlerle de anılmaktadır.

Osmanlı ordusu savaşa giderken bu ottan yapılmış yağlar alırlarmış yanlarına ve yaralandıkları zaman yaralarına sürerlermiş çabuk iyleşmesi için, bazı yörelerde kılıçotu adıyla bilinirmiş bu yüzden..

Kanser tedavisinde kullanılan kantaron otu, ilaç yapımı için toplanan özel bir tür olup, genel olarak yurt dışına ihraç edilmektedir. Baharatçılardan alacağınız Kantaron otu kanser tedavisinde kullanılmaz.

Sarı Kantaron İçeriği:


Sarı Kantaron; Tanen, uçucu yağlar (carophyllene, pinene, limonene, myrcene), flavon türevleri (quercitrin, quercitin, rutin), hipericin, karoten, Vitamin C ve resin içermektedir.

Sarı Kantaron'un Faydaları:

  • Anti-Stres ve Anti-Depresan etkilidir.
  • Korku, endişe, kaygı, umutsuzluk, çaresizlik duygularının giderilmesinde yardımcıdır.
  • Uykusuzluk ve fazla uyuma problemlerinde faydalıdır.
  • Konuşma bozukluklarında tedaviye yardımcıdır.
  • Uyuşturucu (eroin, esrar, morfin) bağımlılığının tedavisinde yardımcıdır.
  • Kronik yorgunluk sendromunda yardımcıdır.
  • Menopoz dönemindeki sıkıntı, stres ve gerginliklerin giderilmesinde yardımcıdır.
  • Her türlü sinirsel şikâyetlerde kullanılabilir.
  • Yağı; Yara ve yanıkların iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcıdır.
  • Yağı; Sırt ve bel ağrıları, siyatik ve romatizmada etkilidir.

Sarı Kantaron Yağı


Sarı kantaron yağına kırmızı rengini veren, Hypericin adlı ana etken maddedir. Bu madde, antidepressif ve çok güçlü antiviral etkilere sahiptir. Bu etki (virüslere karşı etki) öyle güçlüdür ki, geçtiğimiz yıllarda, AIDS’e karşı etkili olup olamayacağı konusunda geniş kapsamlı laboratuar araştırmaları yapmak gereği duyulmuştur.

Binbirdelikotu yağı ; ağrı kesici, iltihap önleyici ve iyileştirici özellikleriyle, en iyi yara yağıdır.

Pürüzlü yüz ciltlerinde bakım toniği olarak kullanılabilir.

Kırmızı renkli Sarı Kantaron Yağı, çok önemli bir ilaçtır. Açık yaralarda, yeni yaralarda, hematomlarda (deride mavi-mor lekeler), beze şişkinliklerinde bakım ve tedavi için kullanılır. Ayrıca, sırt ve bel ağrıları, siyatik ve romatizmada da etkilidir. Yanıklarda, haşlanmalarda ve güneşyanığında da Sarı Kantaron yağı başarıyla kullanılabilir.

http://www.dogalvadi.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...