2 Kasım 2012 Cuma

Striknin kreatin nedir?


Özal'ın bedeninden alınan örneklerde yapılan analizlerde rastlandığı iddia edilen '' nedir? Vücudu nasıl etkiler?

Adli Tıp'taki işlemlerinin tamamlanmasının ardından defnedilen 8. CumhurbaşkanıTurgut Özal'ın kemik ilikleri, iç organ parçaları ve bedeninden alınan diğer örnekleri inceleyen Adli Tıp uzmanlarının şok bir maddeye ulaştığı iddia edildi. İncelenen örneklerde yüksek miktarda 'striknin kreatin' maddesi tespit edildiği öne sürüldü. Bu maddenin Özal'ın yiyecek ya da içeceğinin içerisine karıştırılmış olabileceği belirtildi.

Toksikoloji ve Adli Tıp uzmanları bu maddenin kişiye temas etmesi halinde vücut fonksiyonlarını bozarak solunum yollarını felç ettiğini ve kalp krizine yol açtığını belirtiyor. 

Striknin nux vomica adlı Güney Asya'da yetişen bir ağaç türünden elde edilen bir zehirdir. Renksiz, küçük billûri bir tozdur. 265° de lcaynar, suda gayet çok az 6660 kısım suda erir, mutlak alkolde ve eterde kolaylıkla erir. Kreatin ise birproteindir. Kreatin striknin proteine bağlı hali olduğu için ikisini birlikte kullanıldığında striknin kreatin diye adlandırılıyor. 

Ciddi bir zehir olan striknin deriden absorbe olmaz. Deri altına şırınga edildiğinde, deri altı dokusundan kolay absorbe olur ve etkisini gösterir. Bu şekilde vücuda girdiğinde vücut fonksiyonlarını bozarak solunum yollarını felç ediyor ve kişi boğuluyor. Metabolizmayı altüst ediyor. Ayrıca solunum yolları bozukluğu dışında kalp krizine de yol açıyor.

Fare ve köpekleri öldürmek için de kullanılan zehir, hayvan hakları savunucularının tepkileri sonucunca yasaklanmış.



KLİNİK BELİRTİLERİ

Zehrin alınmasından kısa süre sonra klinik belirtileri görmek mümkündür. Klinik belirtiler alınan zehrin miktarı ile ilişkili olarak değişiklik gösterebilir. Çok az miktarda bir zehir alımı söz konusu ise gözlenebilen belirtiler huzursuzluk ve kas titremeleridir. İlerleyen zamanlarda titremeler sıklaşarak aralıklı kasılmalar, solunumun hızlanması ve boyun tutulmaları gibi belirtiler görülebilir. 

Yüksek miktarda zehir alınması halinde titremeler ile başlayan, aralıklı nöbetler halinde gözlenen kasılma ve çırpınmalar karakteristiktir. Tüm kaslarda kasılma söz konusudur. Özellikle bacaklar ve boyun kasılmış halde yerde yatar. Kasılmalar arasında gevşeme dönemleri olabilir. Bu dönemlerde en hafif uyarıya karşı dahi refleks verir ve tekrar kasılabilir. 

Kalp atım sayısında ve solunum sayısında artış, pupillalarda büyüme ve solunum güçlüğü de gözlenebilen belirgin bulgulardır. Başlangıçta bilinci yerinde olmasına karşın oksijen yetersizliğine bağlı olarak beyinin oksijensiz kalması sonucu ilerleyen dönemlerde şuur kaybı gözlenebilir. Kaslardaki sertliğin artması, solunumun engellenmesi ve kanın oksijeni tutma kapasitesinin düşmesine bağlı olarak dokularda siyanoz şekillenebilir. Kasılmaların sıklaşması ve şiddetinin artması, solunum güçlüğü ve siyanoz kötüye gidişi gösteren bulgulardır. 



TARİHİ

Striknos tohumları 15. yüzyılda Avrupaya sokulmuş ve ilk defa hayvanları zehirlemek için kullanılmıştır. Devai özelliğinden ilkin 1770 yılında istifade edilmiştir. 'Striknin 1818 yılında Pelletier ve Caventou tarafından keşfedilmiştir 

Kaynak:Sabah

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...