14 Şubat 2011 Pazartesi

KAYISI TATLILARI

KAYISI TATLILARI
Bademli Malatya Kayısı Dolması 113 
Malzemeler: 1 kg Malatya Kayısısı, 100 g siyah Rum, 500 g file edilmiş badem, 500 g toz şeker, 100 g glikoz, 250 g pudra şekeri, 500 g krem şanti, 1.5 litre su.
Yapılışı: Malatya Kayısısı’nı siyah Rum ve su ile bir gün bekletin. Badem ve  toz şekeri su ile birlikte kaynatın. Sonra patama makinesinde çekin. Yapılan badem ezmesini kayısının içerisine doldurun ve şanti ile süsleyin.
Kayısı Bisküvisi 112 
Malzemeler: 2.5 su bardağı un, 125 g margarin, 1 yumurta, ½ vanilya, 3 çorba kaşığı pudra şekeri, 2 çorba kaşığı marmelat, limon kabuğu rendesi (bir çay kaşığı), 3 çorba kaşığı toz şeker, şeker boyası,
Yapılışı: Unu bir kaba eleyip, yağı una yedirin. Pudra şekeri, yumurta ve vanilya, limon kabuğu rendesi katıp bir hamur yapın. İri fındık büyüklüğünde yuvarlayıp tepsiye birer parmak ara ile dizerek, orta hararetli fırında pişirin. Alt yüzlerine marmelat sürüp iki bisküviyi karşılıklı yapıştırın. Kırmızı ve sarı şeker boyalarını ayrı ayrı köşelere koyarak su ile sulandırıp bisküvinin bir yüzünü kırmızı, diğer yüzünü sarı boyaya toz şekere bulamak suretiyle servis tabağına yerleştirin.
 Kabuk Kavurma  120 
Malzemeler (8 kişilik): ½ kg kuru kayısı, 1 su bardağı şeker, 1 su bardağı çekilmiş ceviz, 1 yemek kaşağı tuzsuz tereyağı, 1 su bardağı su.
Yapılışı: Kayısıları kaynar suda 15 dakika beklettikten sonra yıkayın, suyunu süzün. 2 kez ılık su ile yıkayıp tencereye yerleştirin. Üzerine şekeri ve ılık suyu ilave edip suyunu çekene kadar pişirin. Tatlıyı servis tabağına alın, üzerine çekilmiş cevizi serpin, tereyağını eritip üzerine dökün ve sıcak olarak servis yapın 
Kayısılı Mus Frambuaz Sos İle 113
Malzemeler (8 kişilik ): 250 g kayısı suyu, 3 adet yumurta sarısı, 100 g şeker, 4 adet jelatin, 350 g çırpılmış krem şanti.
Yapılışı: Bir tencerenin içine kayısı suyu, yumurta ve şeker ilave edip 40 ˚C’de kaynatın. Suda eritilmiş jelatin ilave edilip soğumaya bırakın. Soğuyan karışıma krem şantiyi çırparak ilave edin. 
Hindistan Cevizli Bavarois 113 
Malzemeler: ½ litre süt, vanilya, 4 adet yumurta sarısı, 100 g şeker, 500 g krema, 50 g Hindistan cevizi.
Yapılışı: Bir tencerenin içine; süt, vanilya, yumurta sarısı ve şeker ilave edip 40 ˚C’de kaynatın. Sonra jelatin ilave edip soğumaya bırakın. Soğuyan karışıma, krem şanti ve Hindistan cevizini çırparak ilave edin. Servis yaparken Hindistan cevizli bavaroisi 10 cm çapında daire halinde kesin ve tabağa yerleştirin. Kayısıyı mus bavaroisin üstüne yerleştirin ve frambaz sos, nane yaprağı ve kayısı dilimleriyle dekore edin.   
Kayısılı Turta 112 
Malzemeler: 1 su bardağı şeker, 1 paket margarin, kabartma tozu ve aldığı kadar un, İç Malzemesi: 750 g kuru kayısı, 1 çay bardağı şeker, 1 tatlı kaşığı tarçın, 250 g ceviz, 3 su bardağı su.
İçin Yapılışı: Kayısıları yıkayın. Bir saat önceden ıslatın. 3 su bardağı su, bir çay kaşığı şekerle kayısıları 5 dakika kaynatın. Süzgeçle çıkarıp soğuttuktan sonra içine ceviz katın.  
Hamurun Yapılışı: Margarini hafifçe ısıtın. Şeker, un ve kabartma tozunu iyice yoğrulduktan sonra kulak memesi kıvamına getirin. Ceviz büyüklüğünde hamurlar alın. Hamurları çukur yapın, içine kayısılı iç koyup ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin.
Kayısılı-Badem Ezmeli Tart 113
Malzemeler (hamuru için): 150 g un, ½ silkelenmiş çay kaşığı kabartma tozu,
75 g şeker, 1 tane öğütülmüş karanfil, ½ silkelenmiş çay kaşığı öğütülmüş tarçın, 1 yumurta sarısı, 100 g dolaptan çıkmış yağ, 75 g soyulmuş, öğütülmüş badem. 
Yapılışı: Unu ve kabartma tozunu karıştırarak havuz yapın. Şeker, karanfil, tarçın ve yumurta sarısını havuza koyarak karıştırın. Hamur haline getirin. Yağı minik parçalara bölün, bademle hamura ilave edin ve yoğurun. Hamuru 1 saat kadar dinlenmeye bırakın. Yağlanmış, açılan kalıba kenar yüksekliği 2 cm olacak şekilde hamur yerleştirin.
Üzeri için: 200 g badem ezmesi, 125 g yağ ve margarin, 75 g pudra şekeri, 2 adet yumurta, 1 adet yumurta beyazı, 100 g un, 1 silkelenmiş çay kaşığı kabartma tozu, 500 g taze kayısı, 250 g akşamdan ıslatılmış kuru kayısı.
Yapılışı: Yağı, mikserde çırpın. Pudra şekeri, 2 yumurta, 1 yumurta beyazı, un ve kabartma tozunu ilave edin. Kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru yavaşça karıştırın. Kayısıları küçük küçük doğrayın ve içine ilave edin. Yapılan hamurun üzerine dökün. Badem ezmesini, hamur haline getirip üzerine açın. Yaptığımız hamurun en üstüne koyun. 175 °C’de 45 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra  arzu ederseniz şanti ve kayısıyla üzerini süsleyin.
Kayısılı Profiterol 112 
Malzemeler: 250 g kayısı, 1 vanilyalı puding, ½ kg süt, çekilmiş şamfıstığı.
Sos için: ½ kg süt, 5 çorba kaşığı şeker, 2 çorba kaşığı un, 2 çorba kaşığı kakao.
Yapılışı: Kayısıları, az suyla kaynatın. Suyunu süzün. Diğer yanda, ½ kg sütle puding pişirin ve soğutun. Bu pudingi kayısıların içine kaşıkla doldurun. Servis tabağına dizin. Üzerine çikolatalı sos ve şamfıstığı dökün.
Sosun Yapılışı: Bir tencereye şeker, un ve kakao koyun. Karıştırıp üzerine süt dökün. Muhallebi gibi pişirin. Soğutup dökün. 
Kayısılı Terrine 113 
Malzemeler (4 kişilik ): 400 g kayısı püre, 6 adet jelatin, 20 g çekilmiş yeşil fıstık.
Yapılışı: Kayısı püre ve jelatin ağır ateşte karıştırın. Kayısı püreyi terrine formunun içine 1 kat püre, 1 kat fıstık şeklinde yayın ve soğumaya bırakın. Herhangi bir meyve  sosu ile ve mevsim meyvesi ile dekore edilip servis yapın.
Kaymaklı Kayısı Püresi 112 
Malzemeler: 1 kg kayısı, 100 g çiğ badem (kabuğu soyulmuş), 2 bardak pudra şekeri (daha tatlı arzu edenlere  1-2  kaşık  daha  ilave edebilirler), 250 g kaymak.
Üstü İçin: 50 g çekilmiş şamfıstığı. 
Yapılışı: Kayısıları blenderde püre haline getirin. Pudra şekeri ilave edin. Bademleri ılık suya koyun, üst kabuğu ayıklayın. Çekin ve ezilmiş kayısının içine dökün. Hepsini karıştırın ve bir servis tabağına pürenin yarısını dökün. Bir bıçakla yuvarlak bir pasta gibi düzeltin. Ortasına ince dilinmiş kaymak koyun. Kalan kayısı püresi ile üstü bıçakla düzeltin. Üzerine şamfıstığı serin. Dolaba koyun ve servis yapın.
Kayısılı Rulo Pasta 121  
Malzemeler (6 kişilik): 4 yumurta, 5 yemek kaşığı şeker, 1 çay bardağı un, 4 yemek kaşığı margarin, Krema için: 3.5 su bardağı süt, 2 kahve fincanı un, 2 fincan şeker, 5 yemek kaşığı süzme yoğurt, 10 adet taze veya kuru kayısı. 
Yapılışı: Benmaride yumurta sarılarını şekerle iyice çırpın. Karışıma, un ve eritilmiş margarini ilave edip karıştırın. Yumurta aklarını bir tutam tuzla çırpın ve diğer karışıma ekleyin. Fırın tepsisine yağlı kağıt, üzerine de karışımı yayın 180 ºC derece fırında, 15 dakika pişirin. Un, şeker ve yumurtayı iyice çırpın. Sütü ilave ederek krema kıvamına gelinceye kadar pişirin. Süzme yoğurdu ekleyin. Krema soğuduktan sonra kayısıları ekleyin. Kremayı kekin üzerine yayın. Rulo şeklinde sarın.
16.2.12. Kayısılı Top Çikolatalar 122
Malzemeler (6 kişilik): 1/2 su bardağı tereyağı (120 g), 150 g bitter çikolata, 3 çorba kaşığı bal, 3/4 su bardağı küçük doğranmış kuru kayısı (100 g), 1 su bardağı meyveli yulaf gevreği (120 g), 3 çorba kaşığı kakao.
Yapılışı: Tereyağı ve balı, içi su dolu bir tencere veya tepsiye oturttuğunuz bir kaba koyun ve kısık ateşle eritin (benmari usulü). Çikolatayı küçük parçalar halinde kırın, tereyağı ve bala ilave edip iyice eritin. Bu karışıma kayısı ve yulaf ezmesini ekleyerek karıştırın. Karışım sertleşene kadar buzdolabında (yaklaşık 1 saat) bekletin. Dolaptan alın ve elinizde küçük toplar halinde şekillendirin. Çikolata toplarınızı kakaoya bulayın ve yarım saat daha dolapta soğuttuktan sonra servis yapın. 
16.2.13 Pirinçli Kese Tatlısı 123
Malzemesi: 1 çay fincanı Amerikan pirinci,  2 çay fincanı süt, 1 çay fincanı toz şeker, 10 adet milföy hamuru, 10 adet kuru kayısı, 2 çorba kaşığı antep fıstığı, 2 çorba kaşığı kuru üzüm, 2 çorba kaşığı dolusu krem şanti, 1 adet yumurta, 1 paket vanilya, 1 çay kaşığı tarçın, 1 kahve fincanı pudra şekeri.  
Yapılışı: Pirinci iyice yıkayıp üzerine süt ve bir fiske tuz ilave ederek pirinçler yumuşayana kadar çok kısık ateşte pişirin. Şekeri ilave edip pilav kıvamına gelince ocaktan alıp vanilya ilave edin ve soğumaya bırakın. Soğumuş olan pirince, 2 çorba kaşığı krem şanti, 1 adet yumurta, küçük doğranmış kuru kayısı, üzüm, Antep fıstığı ve tarçın ilave ederek karıştırın. Kare halindeki milföy hamurunu biraz incelterek ortasına pirinçten 1 çorba kaşığı dolusu koyun, uçlarını karşılıklı  olarak  birleştirip  küçük  bir  kese  haline  getirin. 200 ˚C’deki   fırında, hafif pembeleşene kadar pişirin. Servis yaparken üzerine pudra şekeri serpin. Arzuya göre krem şanti veya dondurma ile servis yapabilirsiniz.
Kayısı Kızartması 124
Malzemeler (4 kişilik): 4 dilim beyaz ekmek, 6 çorba kaşığı tatlı tereyağı, 14 büyük kayısı, yarım fincan şeker, kayısı likörü.
Yapılışı: Önce ekmekleri, sonra da bir tavayı iyice yağlayın. Kayısıları ikiye bölüp çekirdeklerini çıkartın. Dört ekmek diliminin üzerine derili, kısımları alta gelecek şekilde, dörder tane yarım kayısıyı yerleştirin. Çekirdek oyuklarına şeker doldurun. Her birisine birer damla likör damlatın. Sonra 110 °C ısıda 30 dakika süreyle, rengi altın gibi oluncaya kadar kızartın. Hiç bekletmeden servis yapın. 
Kayısılı Ekmek Tatlısı 125
Malzemeler (4 kişilik): 150 g kuru kayısı,  ½ su bardağı şeker (100 g), ½  su bardağı su (600 ml.), 14 dilim beyaz tost ekmeği, 2 çorba kaşığı kayısı marmeladı, süslemek için nane ve kaymak.
Yapılışı: Kuru kayısı, 2 çorba kaşığı kayısı marmeladı, şeker ve suyu küçük bir tencerede kaynatın ve hafif ateşte 30 dakika pişirin. Tost ekmeklerinin kenarlarını keserek tost makinesinde, ekmekler hafif pembeleşene kadar kızartın. Kızarmış ekmeklerin tek yüzlerine tereyağı sürün ve 4 dilimi bir kaba dizerek fırına atın. Ateşten aldığınız kayısılardan 4 tanesini süsleme için ayırın. Kalan kayısıları, ortadan ikiye açılmış şekilde, fırın kabına sıraladığınız kızarmış ekmeklerin üzerine dizin. Hazırlamış olduğunuz şurubun yarısını, kayısıları dizdiğiniz ekmeklerin üzerine yavaş yavaş dökün. Kalan 4 dilim kızarmış ekmeği kayısıların üzerine kapatın ve artan şurubu da bu ekmeklerin üzerine yavaş yavaş dökün. Kayısılı ekmek tatlısını, kaymak, kayısı ve nane yaprağı ile süsleyip servis yapın.  
Kayısılı Aromalı Dondurma 126
Malzemeler (6 kişilik): 1 çay bardağı şeker, 1.5 su bardağı su, 1 portakalın suyu, 1 tatlı kaşığı tarçın, ½ çay kaşığı toz anason, 2 diş karanfil, 24 kuru kayısı, 1 kg hazır vanilyalı dondurma.
Yapılışı (Hazırlanma süresi 30 dakika): Şeker, portakal suyu, tarçın, anason ve karanfili bir tencerede karıştırıp orta ateşte kaynatın. Kayısıları ortadan ikiye bölüp, kaynayan şuruba atın. 10 dakika pişirip kevgirle alın. Şurup koyulaşıncaya kadar kaynatın ve sonra da süzün. Dondurmayı kupalara paylaştırın. Her porsiyon için 8 kayısıyı dondurmanın üzerine yerleştirin. Soğuk şurubu üzerlerine gezdirin. İsterseniz, çikolata rendesi serpiştirerek servis yapın.
Kaymaklı Kayısı Tatlısı  127
Malzemeler (5 Kişilik) :  ¼ su bardağı su, 125 g kaymak, 125 g toz şeker, 175 g kuru kayısı, antepfıstığı.
Yapılışı: Kuru kayısıları bol soğuk su içinde bir gece bekleterek onların  şişmelerini sağlayın. Su ve şekeri kaynatıp şerbet yapın ve kayısıları bu şerbet içinde 10-15 dakika pişirin. Kayısılar soğuduktan sonra, bir kenarlarından yararak içlerine kaymak doldurun ve servis tabağına düzgünce dizin. Üstlerine çekilmiş veya bütün haldeki fıstıkları serperek servis yapın.
Muzlu ve Kayısılı Yoğurt 116
Malzemeler (4 kişilik): 1 su bardağı doğranmış kuru kayısı,  1 çorba kaşığı kavrulmuş badem, 1.5 su bardağı yoğurt, 1 adet muz.
Yapılışı: Bir kaseye, yoğurdu ve kayısıları koyun. Üzeri kapalı olarak bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün, içine dilimlenmiş muzu ekleyip karıştırın. Üzerine, badem serperek servis yapın.
Yoğurtlu Kayısı Tatlısı 116
Malzemeler: 8 adet kuru kayısı, 1 su bardağı süzme yoğurt, yarım paket vanilyalı puding, 100 g badem, 1 adet yumurta, 1 kahve fincanı toz şeker, 1 adet portakalın kabuğu, margarin.
Yapılışı: Küçük fırın kaplarını margarinle yağlayın. Diğer yanda, yoğurdu bir kaba alın. Tüm malzemeyi içine koyup karıştırın. Ancak, bademlerin yarısını, üst süsleme için ayırın. Bu karışımı fırın kaplarına doldurun. Üstlerine, bademleri serpin. Ardından, 200 °C ısıtılmış fırında, 15 dakika kadar pişirin.
Kayısılı Dondurma 116
Malzemeler: Yarım kilo olgun kayısı, 300 g toz şeker, çeyrek litre su, 1 adet limon.
Yapılışı: Kayısıların çekirdeklerini çıkartın ve  çatalla ezin. Daha sonra, tülbentten geçirerek iyice süzün. Toz şekeri suda eritip kaynatın. İçine, ezdiğiniz kayısıyı ve limon suyunu ekleyerek karıştırın. Soğuması için bir süre bekleyin,  ardından buzluğa koyun. Tam kıvamını bulması için, iki saat arayla, toplam üç defa buzluktan çıkartarak karıştırın.
Keloğlan Pastası 116
Malzemeler (6 kişilik):  10 tane taze kayısı, 10 tane kuru kayısı, 1 kg süt, 1.5 paket pötibör bisküvi, 1 paket vanilya 50 g margarin, 1 tane yumurtanın sarısı, 2 çorba kaşığı un, 2 çorba kaşığı nişasta, 1 su bardağı toz şeker, 2 çorba kaşığı fıstık, 3 tane incir şekerlemesi, 2 çorba kaşığı kayısı marmeladı.
Yapılışı: Kayısıların saplarını çıkarın, güzelce yıkayın, küçük küçük doğrayın. Derince bir tencerede, 1 kilo süt, margarin, un, toz şeker, nişasta, vanilya ve yumurta sarısını iyice çırpın. Sonra, orta hararette kaynayıncaya kadar pişirin.  Tencereyi ateşten aldıktan sonra, fıstık, kayısı, incir şekerlemesi, pötibör bisküvi kırıkları koyup harmanlayın. Bir tabağa ters dökerek üzerine kayısı marmeladı döküp ikram edin.
Tahinli Kayısılı Çörek 116
Malzeme (4 kişilik): 4 tane milföy hamuru, 1 çay bardağı doğranmış kayısı, 1 çay bardağı tahin, 1 çay bardağı ceviz, 2 çorba kaşığı marmelat (veya) 2 çorba kaşığı kayısı reçeli suyu, 2 çorba kaşığı toz şeker, 1 adet yumurta.
Yapılışı: Ceviz, tahin, toz şeker ve kayısıyı iyice karıştırın. İçine çırpılmış yumurta ilâve edin. Beri yanda, milföy hamurunu yayın. Ortasına, iç koyup ikiye katlayın. Bir çay bardağı ile kesip uçlarını kıvırarak bastırın. Üzerine, yumurta sarısı sürün. Bu işlemleri, sırasıyla, dört hamura da uygulayın. Hamurları kızgın fırında pişirin. Üzerine, sıcak iken marmelat sürüp ikram edin.
Kayısı ve  Bademli Kek 116
Malzemeler:  1.5 su bardağı kayısı, yarım su bardağı bal ya da pekmez, 2.5 su bardağı tam, buğday unu, yarım su bardağı dövülmüş badem, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 çorba kaşığı portakal ya da limon kabuğu rendesi, 2 çorba kaşığı yumuşak tereyağı, 1 çay kaşığı deniz tuzu, 1 çay kaşığı karbonat, 1 adet yumurta.
Yapılışı:  Fırınınızı 175 °C ısıtın. Isıya dayanıklı bir kapta tereyağını eritin. İçine, bal ya da pekmezi karıştırın, tuzu katın, yumurtayı ekleyip çırpın. Kuru malzemeler ile beraber, iyice harmanlayın. Bir ekmek kalıbı (yaklaşık, 12 X 24 cm) alıp önce yağlayın, sonra da unlayın. Bu karışımı kalıba dökün. Bir somun halinde, üstü kızarana kadar, 30 ya da 40 dakika pişirin. Fırından çıktıktan 10 dakika sonra, kalıptan çıkarıp soğumaya bırakın.
Kayısı  Tatlısı 116
Malzemeler (4 kişilik): 24 adet dolgun kayısı, 2 su bardağı toz şeker, 1 litre su, 1 dal vanilya, 8 yıldız anason.
Yapılışı: Bir tencereye suyu alın. Toz şeker, çubuk vanilya ve anasonu kaynatın. Su kaynadıktan sonra, tencerenin kapağını kapatıp 20 dakika kısık ateşte pişirin.
Kayısıları yıkayıp ortadan ikiye bölün. Çekirdeklerini çıkardıktan sonra, hazırladığınız şurubun içine atın. Kayısılar ile beraber bir taşım kaynattıktan sonra, ateşten alın. Tencerenin kapağını kapalı tutarak 15 dakika dinlendirin. Kayısıları çıkarıp servis tabağına alın. Şurubu üzerinde gezdirin. Ilık ya da soğuk ikram edin.
Kayısılı Meyve Kızartması (Soslu) 116
Malzemeler: 56 adet kayısı, 4 adet şeftali,  yarım su bardağı toz şeker,  yarım su bardağı süt, yarım su bardağı şeftali suyu, 2 adet yumurta, 4 kahve fincanı dolusu un 1 tutam tuz, 1 tutam pudra şekeri, sıvı yağ.
Yapılışı: Meyveleri yıkayın. Kayısıları ikiye bölün. Üzerine, şekerin yarısını ve meyve suyunu ekleyin ve iki saat bekletin. Beri yanda, şeftalileri dilimleyin, kayısılarla karıştırın ve beş dakika dinlendirin. Yumurta, un, süt ve kalan şekeri çırpın. Meyveleri bu karışıma bulayın ve kızgın yağda kızartın. Servis tabağına aldığınız meyvelerin üzerine, pudra şekeri serpin.
Yanık Kayısı  116
Malzemeler: 3 su bardağı süt, 1 paket vanilya, 2 tane yumurtanın sarısı, 1 su bardağı kayısı suyu, 1 su bardağı toz şeker, 4 çorba kaşığı un, 1 tane limonun rendesi, yarım kilo kayısı.
Süs için: 2 tane yumurtanın akı, 2 çorba kaşığı pudra şekeri.
Yapılışı: İlk önce kayısıları ayıklayıp cam bir tepsiye yayın. Daha sonra süt, yumurta sarısı, un, limon rendesi, toz şeker, vanilyayı ve bir su bardağı kayısı suyunu tencereye koyup karıştırın. Sonra kısık ateşte pişirin. Hazırladığınız bu karışımı kayısıların üzerine dökün. Soğumaya bırakın. İki yumurta akını, iki pudra şekeri ile kar haline getirin, tatlının üzerine yayın. Önceden 150 °C ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Soğuk olarak ikram edin.
Kayısılı Çikolata 116
Malzemeler (40 adet için): 175 g çok ince kıyılmış çikolata, 200 g kayısı kurusu, 20 adet badem.
Yapılışı: Ön hazırlık olarak, bir fırın tepsisini yağlı kağıtla kaplayın. 175 g çikolatayı rendeledikten veya bıçakla incecik kıyıldıktan sonra, küçük ve ısıya dayanıklı bir kabın içine koyun. Bir başka tencereye su alın, ocağın üzerine oturtun. Benmari usulü, çikolatayı ocak üzerinde tutun ve sürekli karıştırarak eritin. Kayısıları yıkayın, sonra da kurulayın. Ortalarından kesip ayırın. Her yarım kayısıyı erimiş çikolataya batırın. Ancak, kayısının üzerindeki fazla çikolatayı akıtın. Bu şekilde, teker teker hazırladığınız kayısıları fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Bademlerin kabuklarını soyup ikiye bölün. Ardından, her bir kayısının üzerine yarım badem koyun. Bu arada, erittiğiniz çikolata donmuş olacağı için, benmari usulü tekrar ısıtın. Kalan erimiş çikolatayı küçük bir kâğıt külaha doldurun, ucundan da küçük bir delik açın. Sıkarak çikolatalı kayısıların üzerine zik zaklar yapın. Çikolata katılaşana kadar bekletin.
Zerdali Hoşafı 116
Malzemeler: 1 su bardağı zerdali kurusu, 5 su bardağı su, 1 su bardağı toz şeker.
Yapılışı: Zerdalilerin çekirdeklerini çıkartın. Sonra, yıkayın. Bir tencereye su koyup zerdalileri yumuşayıncaya kadar pişirin. Tanelerin dağılmamasına dikkat edin. Zerdali taneleri az yumuşayınca, hemen toz şekeri katın. Soğuk olarak servis yapın.
Sonbahar Hoşafı 116
Malzemeler (6 kişilik): 200 g doğranmış kuru kayısı, 200 g doğranmış kuru incir,  250 g kuru üzüm, 200 g kuru erik, 5 adet tarçın çubuğu, 10 adet karanfil, 1 su bardağı soyulmuş badem, 5 su bardağı toz şeker, 8 su bardağı su.
Yapılışı: Toz şeker haricindeki tüm malzemeyi, bir tencereye alın. Bol su ile 15 dakika haşlayın ve süzün. Toz şekeri ilave edip 8 su bardağı su ile 15 dakika daha kaynatın. Tencereyi ateşten indirip bademi ekleyin. Soğuk olarak, pilav ile beraber ikram edin.
Kayısı Reçeli 116
Malzemeler (6 kavanozluk/ 250 g’lık): 1 kilo kayısı, 4 su bardağı toz şeker, 1 limonun suyu, 2 su bardağı file badem.
Yapılışı: Kavanoz ve kapaklarını sıcak su ile iyice yıkayın. Kavanozları ters çevirerek kurumalarını sağlayın. Reçel konacağı zaman, kavanozlarda asla rutubet olmamalı. Kayısıları yıkayıp ikiye böldükten sonra, çekirdeklerini çıkarın. Kayısıları küçük parçalar halinde doğrayıp blender ile püre haline getirin. Öte yanda, bir tencerede kayısıları toz şeker ve limon suyu ile birlikte kısık ateşte kaynatın. Ateşten aldığınız tencereye ince dilimlenmiş bademleri ilave edip karıştırın. Arzu ederseniz, minik badem dilimlerinin yanı sıra, bu reçele karanfil taneleri de katabilirsiniz. Kayısı reçeline kabuğu soyulmuş beyaz renkteki kayısı tohumlarını da ekleyebilirsiniz. Reçeli sıcak iken, kavanozlara boşaltıp hemen kapaklarını kapatın. Kavanozları beyaz bir örtünün üzerine ters çevirerek 5 dakika bekletin. Bu işlem, kapakların güvenli olup olmadığını anlamak için gereklidir. Zira, sağlam olmayan kapaklar, reçelin bozulmasına, hatta zehirlenmelere yol açabilir. Reçelin kıvamını alıp almadığını anlamak için, çok basit bir yöntem vardır. Bir kaşık reçeli soğuk bir tabağa alın. Şayet reçel, bir dakika içinde katılaşıyorsa, reçeliniz olmuş demektir. Bu durumdaki reçeli hemen kavanozlara alabilirsiniz. Eğer katılaşmıyorsa derhal biraz daha toz şeker katıp tekrar kaynatın. Kıvam testini tekrarlayın.
Kuru Kayısı Reçeli 116
Malzemeler: 500 g kuru kayısı,  5 su bardağı su, 2.5 su bardağı toz şeker, bir tutam vanilya, limon suyu.
Yapılışı: Derince bir tencerede suyu kaynatın. Sonra, kuru kayısıları içine atın. Daha sonra da, toz şeker ile az vanilyayı ilave edin. Kayısılar pişmeye yakın, reçele en az yarım limonun veya bir limonunun suyunu sıkın.
Kayısı Soslu Tatlı 128
Malzemeler:  7 yemek kaşığı irmik,  10 yemek kaşığı toz şeker,  1 litre süt,  2 yemek kaşığı, tereyağı, 1 tatlı kaşığı mahlep, 10 adet kuru kayısı.
Sosu İçin:  1 su bardağı kayısı suyu, 2 yemek kaşığı mısır nişastası.
Yapılışı: İrmik, şeker, süt ve ince kıyılmış kayısıları tencereye alıp, devamlı karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin. Mahlep ve tereyağını ilave edin. Islatılmış kalıba dökün. Dondurun. Sosu yapmak için, kayısı  suyunu nişasta ile karıştırıp pişirin. Soğuyunca, kalıptan çıkardığınız tatlının üzerine döküp, servis yapın.
Yoğurtlu Tatlı 129
Malzemeler (4-6 kişi için): 300 g süzme yoğurt, 1 kutu krema, 1 paket vanilya, 3 yemek kaşığı pudra şekeri, 2 adet portakalın suyu, 200 g kayısı marmeladı.
Süslemek İçin: 15-20 adet ceviz ve çilek.
Yapılışı: Süzme yoğurt, krema, pudra şekeri ve vanilyayı 5 yemek kaşığı portakal suyuna karıştırın. Bu karışımı servis kaselerine boşaltın. Kayısı marmeladından 2 yemek kaşığı ayırıp kalanı kasedeki yoğurtlu karışımın üzerine dökün. Ayırdığınız 2 yemek kaşığı marmeladı portakal suyu ile karıştırın.  Bu karışımın üzerine çilekleri dizin.
Kayısılı Tümülüs 130
Malzemeler: 10 adet yaş kayısı, 10 adet kuru kayısı, 1 kg süt, 1.5 paket pötibör bisküvi, 1 paket vanilya, 50 g margarin, 1 tane yumurta sarısı, 2 çorba kaşığı un, 2 çorba kaşığı nişasta, 1 su bardağı şeker, 2 çorba kaşığı fıstık, 3 adet incir şekerlemesi, 2 çorba kaşığı kayısı marmeladı.
Yapılışı: kayısıları küçük küçük doğrayın. Bir kilo süt, margarin, un, şeker, nişasta, vanilya ve yumurta sarısını çırpın, ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Ateşten aldıktan sonra fıstık, kayısı, incir şekerlemesi ve bisküvi kırıkları koyup karıştırın. Bir tabağa ters dökerek üzerine kayısı marmeladı dökün. Servis yapın.
Kakaolu Kayısı Pastası  130
Malzemeler (6 kişilik): 5 adet yumurta, 2 su bardağı şeker, 3 çorba kaşığı kakao, 250 g yumuşak margarin, 1 su bardağı un, 1 su bardağı pirinç unu, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya, 2 çorba kaşığı kayısı marmeladı veya püresi, 1 su bardağı kayısı suyu, 1 kaşık pudra şekeri.
Yapılışı: Yumurta, şeker, kakao, un, pirinç unu, margarin, vanilya, kabartma tozunun hepsini iyice mikserde çırpın. Yağlanmış kek kalıbına dökün. 170 °C deki fırında 45 dakika pişirin. Fırında çıkarıp üzerine bir su bardağı kayısı suyunu dökün. Soğutup ikiye kesin. Arasına marmelat sürüp kapatın. Üzerine pudra şekeri eleyin. 
Susamlı Kayısı Tatlısı 131
Malzemeler: 1 kg yaş kayısı, 2 su bardağı toz şeker, yarım su bardağı çekilmiş ceviz, 8 su bardağı su, yarım limonun suyu.
Yapılışı: Kayısıları yıkadıktan sonra bir tencerede toz şeker, su ve limon suyunu birlikte kaynatın. Kayısıları kevgirle ayrı bir tabağa alıp soğumaya bırakın. Suyu hafif koyulaşıncaya kadar pişirin. Soğuyan kayısıların içlerini açıp cevizle doldurun ve küçük bir tepsiye dizin. Katılaşan şurubu kayısıların üzerine gezdirin. Servis tabaklarına alıp üzerelerine susam serperek servis yapın.
Kuru Kayısılı  Pasta 132
Malzemeler: Akşamdan suda bekletilmiş 300 g kuru kayısı, 70 g un, 70 g toz şeker, 2 çorba kaşığı sıvı yağ, 50 g krema, sarıları ayrılmış 3 adet yumurta ve bir tutam tuz.
Yapılışı: Derin bir kabın içerisinde un, şeker, yağ ve yumurta sarılarını iyice karıştırın. Diğer  tarafta, yumurta aklarını derin bir kabın içerisine alın. El mikseri ile (bir tutam tuz ekleyerek) katılaşana kadar çırpın. Bir spatula yardımı ile hazırladığınız karışıma ekleyin. Fırın kabını çok hafif yağlayın. Kayısıları içerisine yerleştirin. Üzerine karışımı boşaltın. Önceden orta derecede ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin. Ilık olarak servis yapın.
Kayısı Pare Tatlısı 133
Malzemeler: 1 kg olgun kayısı,  1 su bardağı şeker, 10 yaprak jelatin, 3/4 su bardağı su, süslemek için nane yaprakları ve vişne şekerlemesi.
Yapılışı: Jelatinleri soğuk su ile ıslatıp yumuşamaya bırakın. Kayısıların çekirdeklerini çıkarın. Düzgün ve sert olan 8-10 tane kayısıyı ayırıp kalanları mikserde çevirerek püre haline getirin. Bir tencerede şeker ve suyu kaynatın. Ayırdığınız kayısıları içine atarak, hafif yumuşayıncaya kadar 3-4 dakika kaynatın. Haşlanan kayısıları kenara çıkarın. Kalan sıcak suya önce jelatinleri sonra kayısı püresini ekleyip iyice karıştırın. İsterseniz, ıslatılmış 4 ayrı kalıba veya tek bir kalıba döküp 3-4 saat bekletin. Servis için dolaptan alın, düz tabağa ters çevirerek çevresini kayısı, nane yaprakları ve vişne şekerlemeleri ile süsleyip servis yapın.
Kaymaklı Kayısı Jölesi 133
Malzemeler: 1 kg kayısı püresi, 200 g kaymak, 7 yaprak jelatin, 2 kahve fincanı toz şeker, 100 gr krem şanti.
Yapılışı: Kayısıyı püre haline getirip ocakta kaynatın. Jelatini eriterek sıcak kayısı püresine yedirin. Karışımı kalıplara dökün. Jölenin ortasına bir krema torbası yardımı ile kaymak ve şanti sıkın. Kaymaklı jöleleri buzdolabında 30 dakika dinlendirip istediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın
Kayısılı Kurabiye 133
Malzemeler (4 Kişilik):  ½ kg un, 1 su bardağı toz şeker, 2 adet yumurta, 100 g margarin, 1.5 çay bardağı kabartma tozu, ½ su bardağı ceviz, ½ su bardağı kuru kayısı.
Yapılışı: Unu geniş bir kaba eleyin. Ortasını havuz gibi açın. Şeker, kabartma tozu, margarin ve yumurtayı ortasına koyun. Yavaş yavaş yoğurun. Gerekirse biraz daha un ilave edin. Hamur elinize yapışmayacak kıvama gelince, 4 parçaya bölün. Her parçayı yuvarlayın. Unlanmış düz bir zemin üzerinde merdane yardımıyla yarım santim kalınlığında açın. Ceviz ve kayısıları ince kıyın. Hamurun üzerine bunlardan bir miktar serpin. Merdaneyi üzerinde yuvarlayıp, hamura yapışmalarını sağlayın. Büyükçe ve yuvarlak bir kurabiye kalıbıyla veya bir bardak yardımıyla yuvarlaklar kesin. Yağlanmış fırın tepsisine sıralayın. Önceden ısıtılmış 180 °C lik fırında pembeleşene dek pişirin. Fırından çıkardığınız kurabiyeleri hafifçe oynattıktan sonra tepside soğutup, servis yapın.
Kayısılı Pasta 133
Malzemeler  (8 kişilik  Süre: 75 dakika): 1.5 su bardağı pudra şekeri, 200 g tereyağı, 2 portakal kabuğu rendesi, 10 yumurta.
Krema İçin: 200 g kayısı püresi, 3.5 çay bardağı şeker, 10 yumurta sarısı, 500 g çırpılmış şanti.
Yapılışı: Çukur bir kapta pudra şekeri, yumuşamış tereyağı ve portakal kabuğu rendesini mikserle iyice karıştırın. Karışıma çırpılmış yumurtaları ekleyip yeniden karıştırın. Karışımdan aldığınız parçaları tavada ince plakalar halinde kızartın. Keke benzeyen kızarmış hamurları bir gün süreyle buzdolabında bekletin. Kayısıyı püre haline getirip kaynatın. Kaynamakta olan püreye 10 yumurta sarısı ve toz şeker karışımını yedirin. Çırpılmış şantiye kayısı püreli sosu ekleyip iyice karıştırın, buzdolabında bir süre dinlendirin. Hazırlamış olduğunuz keklere ağaç gövdesi gibi şekil vererek ortasına kremayı dökün. Buzdolabında 30 dakika dinlendirin. Pastayı dilediğiniz istediğiniz şekilde kesip, süsleyerek servise sunun.
112  Anonim, 1997, Malatya Kayısısı ve Yemekleri, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası yayınları.
113  İbrahim Kılıç, 1994. Mutfağımızda Kayısı. Standart Dergisi Kayısı Özel Sayısı
114   Fevziye Aksoy, 16.05.1998. Milliyet Gazetesi
115   htttp://superonline.com/gurme/tarif/yemekler/yemek180.htm (Erişim Tarihi: 16.06.2000)
116  Jülide Ergüder, 29.08.2003 Hürriyet Gazetesi
117  Jülide Ergüder, 08.09.2003 Hürriyet Gazetesi
118  http://thecookshouse.tripod.com/Recipes/apricot.htm  (Erişim Tarihi: 19.10.2003)  
119   http://hurriyetim.com.tr/tatilpazar/latin/00/04/30/eklhab/22ekl.htm (Erişim Tarihi: 16.06.2000)
120   Aktivite Malatya Aktif İşadamları Yayın Organı Yıl: 2 Sayı 3, (Kayısı Özel Sayısı), 1998
121   Şule Şantarlı, 12.09.2000. Milliyet Gazetesi
122  http://arcelik.com.tr/arcelik/yemek/s46.html  (Erişim Tarihi: 16.06.2000)
123 http://milliyet.com.tr/ekler/gazete-pazar990509/haber/hab10.html  (Erişim Tarihi: 16.06.2000)
124   http://www. e-kolay.net/astroloji/mutfakaslan3.asp (erişim tarihi 25.08.2000)
125   http://www.arcelik.com.tr/arcelik/yemek/s10.html(erişim tarihi 16.06.2000)
126 http://www.milliyet.com.tr/2000/06/26yasam/yas13.html  (Erişim Tarihi: 04.07.2000)
127 http://www.superonline.com/gurme/tarif/yemekler/yemek154.htm (Erişim Tarihi: 16.06.2000)
128  http://www.tgrt.com.tr/yemek/tatlilar/05.asp (Erişim Tarihi: 13.11.2003)
129 http://www.evyemegi.com/Tatlilar/yogurtlutatli.htm (Erişim Tarihi: 13.11.2003)
130  19.07.2003, Yeni Asya Gazetesi
131 http://www.kadınveaile.com/aile3/menu1asp?gun=31  (Erişim Tarihi: 13.11.2003)
132  www.bigglook.com/biggmenu/OmerAlbayrak/KayisiliPasta.asp
133  www.yemekport.com/yemektarifleri/yemeklisteK.htm

Kayısı ile ilgili tüm yazı ve makaleleri alıntı yaparak aldığımız
http://www.malatyaapricots.com/ sitesi yöneticilerine ve emeği geçen uzmanlara sonsuz teşekkürler.


bitkitohum editöryası


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...