2 Kasım 2010 Salı

Bahçenizde yetiştirebileceğiniz Tropik Meyve Ağaçları

Bahçenizde yetiştirebileceğiniz Tropik Meyve Ağaçları

Türkiye Sıcaklık değerlerine (Hangi Ağaç Hangi Bölgede Yetişir) bakarak sıcaklık bölgenizi (Zone değeri) öğrendikten sonra, bahçenizde yetiştirebileceğiniz Tropik Meyve Ağaçları ve minimum sıcaklık değerlerini bu yazıda birçok detayıyla birlikte bulabilirsiniz.
Bulunduğunuz bölgenin sıcaklık değerleri Tropikal Meyve Ağaçları için uygun olmasa bile bazı çalışmalar yaparak mikroklima oluşturabilirsiniz. Ayrıca diğer bir önemli nokta da bu ağaçları donlardan korumaktır ki bunun yöntemlerini (Aktif ve Pasif) de yine bu yazıda bulabilirsiniz. Benim önerim hiç riske girmeyip eğer mümkün ise tropikal bitkiler için bir sera oluşturmaktır.
Çok çok önemli not: Aşağıda; A, B ve C grubu şeklinde sınıflandırılmış meyve ağaçları listesi, kitaplardan alıntı olmayıp, büyük kısmı gerçek yetiştirme çalışmaları ve uzun yıllar süren denemelerin sonucunda oluşturulmuştur. Bu liste gözönünde bulundurulduğu takdirde, tropik meyve ağacı yetiştiriciliğinde zaman , para ve emek kayıplarının önüne geçilebilir.

Öncelikle Mikroklima nedir biraz açıklayalım;

Mikroklimalar

Mikroklima, coğrafi olarak etrafı çeşitli engellerle (yüksek dağlar, tepeler vs) çevrili , bulunulan yerden farklı bir iklime sahip bölgeler şeklinde tanımlanabilir. Mikroklima olarak nitelendirilen yerlerde normalde o bölgenin genelinde düşük sıcaklık nedeni ile yetişmeyen meyveleri yetiştirmek mümkündür. Burada dikkat edilecek en önemli hususlardan birisi bölgenin sürekli güneş alan bir yer olmasıdır.

Eğim

Unutulmaması gereken en önemli konu soğuk havanın su gibi taşınabilir olduğudur. İlk ve sonbahar aylarında vadilerin tabanları yamaçlardan daha soğuk olurlar. Dolayısıyla, yamaçlar genellikle vadi tabanlarından daha az don olaylarına maruz kalır. Eğer sıcak iklimde bulunuyorsanız yeterli soğukluğun olmasına, soğuk iklimde bulunuyorsanız don hasarlarına dikkat etmelisiniz. Bunun için de arazinin eğimi, yamaçlarının uygunluğu önemlidir. Burada size bir tecrübemi aktarmak isterim. Bir vadi içersinde Kiraz yetiştirmeye çalışan yetiştirici vardı. Soğuk hava, vadi tabanında bulunduğundan ,yıllarca don hasarları yüzünden ağaçlarının taze sürgünleri zarar gördüğü gibi, ürün de alamamıştı. Daha sonra teknolojiyi kullanarak, çiçeklerin geç açmasını sağlayarak ve ağaçların soğuğa karşı dayanıklılığını artıran maddeler kullanarak nihayet 4-5 . senelerde sorunlarını çözdüler ama inanılmaz bir maliyet karşılığında. Benim önerim Meyve Ağacı yetiştirecek kimselerin kesinlikle vadi içlerinde toprak almamaları. Tropikal meyveler için böyle bir yerin hiç uygun olmadığını söylemeye gerek yok sanırım

Açı

Güneye bakan yamaçlar doğal olarak kuzeye bakan yamaçlardan daha sıcak bir iklime sahiptirler. Batıya bakan yamaçlar kuvvetli öğle sonrası güneşi nedeniyle daha sıcak olurlar. Tam tersi doğu yamaçlar ise daha az kuvvetli güneş ışığı alırlar. Güneye bakan duvarlar ağaç yetiştirmek için daha uygun bir ortam sağlar ve meyvelerin hızlı olgunlaşmasında önemli bir etkendir. Ayrıca don olaylarına karşı koruma sağlarlar.

Termal Kütle

Su ve kayalar gün boyunca ısıyı absorbe eder ve gece de bu aldıkları ısıyı tekrar ortama verirler.. Bir kaya ve tuğladan oluşan duvar, meyvelerin olgunlaşmasını hızlandırır. Sera içersindeki veya meyve ağaçlarının çevresindeli yarı şeffaf su kapları da aynı etkiyi yaratacaktır. Küçük bir gölet de yaz ve sonbaharda aynı ısı alıcı etkiyi , kış ve ilkbahar aylarında ise ısı verici etkiyi yaratacaklardır. Muhtemel don olayından once sulama da benzer bir etki yaratarak, sıcaklığı gece dışarı verir.

Rüzgar

Kuvvetli rüzgar ağaçları kurutur, meyvelere zarar verir ve hava sıcaklığını düşürür. Rüzgar koruması özellikle sahillerde ve çöl bölgelerinde çok önemlidir. En iyi rüzgar önleme, rüzgarı durdurmak yerine yavaşlatmadır. Çitler, asma, sarmaşıklar, çit kafaesler ve perdeler , türbülans yaratmadan rüzgarın geçmesini ve etkisinin azalmasını sağlar.
En düşük gece boyu sıcaklık değerlerine gore tropikal meyve ağaçlarını 3 gruba ayırabiliriz:

A grubu meyve ağaçları soğuk kış iklimine sahip (-5 derece) – deniz seviyesine yakın , bayırlar, hafif iç kesimler
B grubu meyve ağaçları daha ılıman kış iklimine sahip (-3 derece)
C grubu meyve ağaçları ılıman kış iklimine sahip (-1 derece)
Bu değerler 5 yaş civarı ağaçlar içindir. Genç tropikal ağaçlar, 3-4 derece don hasarlarına karşı daha hassastırlar.

A-Soğuk kış alanları için

Hünnap
Kiwi
Naşi Armudu
Malta Eriği
Nar
Pawpaw
Carob
Jelly Palm
İncir
Dut
Meksika Kirazı
Brezilya Kirazı
Japon Kuru Üzüm Ağacı
Kei Elması
Feijoa
Chinese Mulberry
Akdeniz Defnesi
Kumkuat
Blueberry
Kapari
Antep Fıstığı

B-Serin kış alanları için


Surinam Cherry
Pitahaya
Liçi
Longan
White Sapote
Yellow Sapote
Strawberry Guava
Jaboticaba
Tropikal Guava
Grumichama
Wampee
Macadamia
Cherimoya
Lucuma
Sapodilla

C-Ilıman kış alanları için


Ananas
Siyah Trabzon Hurması
Sugar Apple
Sapodilla
Wax Jambu
Rose Apple
Mango
Green Sapote
Coffee
Papaya
Acerola -Barbados Kirazı
Pitomba
Canistel
Carambola - Star Fruit
Miracle Fruit
Star Apple -Caimito
Mamey Sapote
Cinnamon
Jackfruit
Sarı Pitahaya

http://www.tropikmeyveci.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...