23 Kasım 2011 Çarşamba

Öksürüğe bronşit macunu hırıltıya çörek otu yağı



Öksürüğe bronşit macunu hırıltıya çörek otu yağı
Kış geldi, hastalıklar başladı. Güçlü bir bağışıklık sistemi için kış çayı içip kuru öksürüğü deniz kadayıfıyla kesebilir misiniz? Burun tıkanıklığını okaliptüs yağı giderir mi? İsveç Şurubu yaraları iyileştirir, gribi geçirir mi? Aktarlar soğukla mücadele için türlü türlü karışımlar hazırladı. Peki bu reçetelere uzmanlar ne diyor? İşte yanıtları... 
ASLI GÜR / aslid@stargazete.com
Yıllardır kış aylarında kimi zaman hastalıklardan korunmak kimi zaman da etkilerini azaltmak için başvurduğumuz bitki çayları her ne kadar geleneksel hale gelse de artık farklı karışımlar denenmeye başlandı. Aktarların birkaç bitkiyi karıştırarak hazırlandığı yeni çayların ya da toz karışımların kiminin gribe iyi geldiği kiminin vücut direncini artırdığı kiminin ise öksürüğü kestiği iddia ediliyor. Peki bu yıl bizi hangi yeni bitki çayları ve karışımlar bekliyor? 
Aktar Ali Süzme bu kış, hastalıklarla daha iyi mücadele etmek için beş farklıkarışım önerdiklerini belirtiyor. Son zamanlarda en çok ‘kış çayı’ adlı karışımı sattıklarını belirten Süzme, bu çayı grip ve nezleye karşı hazırladıklarını anlatıyor: “Kış çayı bağışıklık sistemini güçlendiriyor, üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi geliyor. İçinde ıhlamur, ekinezya, zencefil, zerdeçal, kuşburnu, hibiskus, tarçın, hatmi, adaçayı, ayva yaprağı, tane karabiber ve kakule var. Bunlar iki-üç dakikakaynatıldıktan sonra 10 dakika demlenmeli ve bal ya da limonla tatlandırılarak tüketilmeli. Hamileler, emziren anneler ve bebekler dışında herkes içebilir.”
Kışın peşimizi bırakmayan kuru öksürük için ise Ali Süzme, deniz kadayıfı bitkisini öneriyor. Deniz kadayıfı, süt ya da ıhlamurla kaynatıldıktan sonra süzülüyor. Bu çayın günde üç kez içilebileceğini belirten Süzme, mayalı bir bitki olduğu için içmeden önce çok bekletilmemesi konusunda uyarıyor. 
Öksürüğe bronşit macunu
Kış aylarında özellikle çocukların en çok şikayet ettiği rahatsızlıkların başında burun tıkanıklığı geliyor. Bunun için okaliptüs ve çörek otu yağını öneren Süzme, kullanımı konusunda uyarıyor: “Sıcak su buharına 15-20 damla damlatılan okaliptus yağı burun tıkanıklığına iyi gelir. Göğüs yumuşatıcı olarak da çörek otu yağı haricen göğüs bölgesine sürülebilir. Ayrıca öksürük için bu yıl bronşit macununu öneriyoruz. İçinde kestane balı, karadut pekmezi, andız pekmezi, çörek otu tozu, zencefil tozu, meyan kökü tozu, turp ve ısırgan tohumu var. Yetişkinler iki tatlı kaşığı, küçükler ise bir tatlı kaşığı yiyebilir.” 
Şurubu buldu attan düşüp öldü
Son günlerde İsveç Şurubu’nun da çok tercih edildiğini belirten Süzme şurubun ilginç bir hikayesinin olduğunu anlatıyor: “Şurubun formülü İsveçli Dr. Samst’ın ölümünün ardından bıraktığı notların arasında bulunmuş. Dr. Samst, 104 yaşındasağlıklı bir kişiyken attan düşerek ölmüş. Bu iksirini Avusturyalı Mari Trben, 1980’li yıllarda tanıtmıştı. Şurubun içinde kakule, melekotu kökü, mira, safran, sarısabır, sinameki, tarçın gibi pek çok bitki var. İki çeşidi var. Bunlardan biri Türkiye’de de elma sirkesiyle üretilen alkolsüz İsveç şurubu, diğeri ise içinde alkol bulunan ve İsveç’te üretilen. Boğaz ağrısı, soğuk algınlığı gibi pek çok hastalığa iyi gelir. Ciltte oluşan yaralara ise sadece yurtdışında üretilen alkollü İsveç şurubu etkilidir. Hamile, emziren kadınlar, 10 yaşın altındaki çocuklar şurubu içerek tüketmemeli. Kalp, tansiyon ve şeker hastaları da bu iksiri kullanabilir.”
Hangi bitki gerçek bilmiyoruz
Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı ve STAR PAZAR yazarı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, kış çayının içindeki bitkilerin hangi oranda kullanıldığının çok önemli olduğuna dikkat çekiyor: “Bu karışımın kaynar su içerisinde iki-üç dakika kaynatılması öneriliyor. Aksi halde içerisindeki uçucu bileşenler kaybolur. Kuşburnunun içindeki C vitamininden dolayı kaynatılmamalı. Deniz kadayıfı ise fazla kullanılırsa yangıyı tetikleyebilir. Bronşit macunu kaliteli malzemelerle hazırlanırsa yararlı olabilir.”
Soğuk algınlığı için bilinen çayların dışında önerilerde bulunmanın önemli olmadığını da belirten Yeşilada, eylül-ekim ve ocak-şubat aylarında doğal bağışıklık kazandırıcı ürünlerin düzenli olarak kullanılarak direncin artırılmasını öneriyor: “Boğazınızda yanma hissettiğinizde adaçayı gargarasıyla önlem alabilirsiniz. Güniçinde adaçayı, ıhlamur, okaliptüs yapraklarıyla hazırlanan çay içilebilir.”      
Baharatları sofrada bulundurun
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu ise hiçbir karışımın özeltedavi yerine alternatif olarak düşünülmemesi gerektiğini savunuyor: “Hareket, düzenli uyku, stres kontrolü çok önemli. Bilinen bitki ve baharatları az az soframızda bulundurmalıyız. Ihlamur, papatya, yeşil çay, adaçayı, rezene, nane, kekik, tarçın gibi bildik tatları dönüşümlü olarak kullanmak faydalı. Bal, pekmez içeren karışımlar şeker hastaları için risk içerir. Ayrıca alerjik hastalıklara sahip olanlar, kalp ve damar sorunu bulunanlar için karışımlar hayati sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle hastalık şikayeti olduğunda doktora başvurulmalı. İsveç Şurubu ise sanıldığı gibi her derde deva değil. Alerjik reaksiyon ihtimali taşır. Alkol içeriği nedeniyle epilepsi hastaları ile beyin hasarı olan kişilerin kullanması önerilmez.” 


http://www.stargazete.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...