15 Aralık 2011 Perşembe

“Zaman Tüneli” tüm Facebook kullanıcılarına açılıyor


“Zaman Tüneli” tüm Facebook kullanıcılarına açılıyor


Facebook’un geçtiğimiz Eylül ayında gerçekleştirdiği geleneksel f8 geliştirici konferansında Mark Zuckerberg tarafından duyurulan ve öncelikle sadece geliştiricilere açılan “zaman tüneli” uygulaması, bugünden (15 Aralık 2011) itibaren tüm Facebook kullanıcılarına açıldı.


Zaman tünelinin kullanıma açılması, Facebookmühendislerinden Paul McDonald’ın Facebook’un blogsayfasında yayımlanan mesajıyla duyuruldu.
Mevcut profil sayfasının yerine geçecek olan zaman tüneli, kullanıcılara; hayatlarının en önemli anlarını, en sevdikleri fotoğrafları, önemli haberleri ve dinlemekte oldukları şarkılardan izledikleri filmlere kadar sosyal uygulamalar üzerinden gerçekleştirdikleri her türlü etkinliği tek bir sayfada derleme imkanı veriyor.  Öte yandan zaman tüneli sayfasının tasarımının üst bölümünde kullanıcıların kendilerini ifade eden, diledikleri bir kapak fotoğrafının yer alacağı bir alan bulunuyor. Kullanıcılar diledikleri görsele yer vererek bir albüm kapağı gibi kendi zaman tünellerinin kapağını oluşturabiliyor.

7 günlük gözden geçirme süresi

Bugünden itibaren dileyen Facebook kullanıcıları mevcut profil sayfalarından zaman tüneline geçiş yapabiliyor. Geçiş yapan kullanıcıların zaman tüneli sayfaları, geçiş yaptıkları ilk yedi gün boyunca paylaşımlarını gözden geçirebilmeleri için sadece kendileri tarafından görülebiliyor. Yedi gün sonunda yeni zaman tüneli sayfaları otomatik olarak paylaşıma açılıyor.
Yedi günlük süreyi beklemek istemeyen kullanıcılar ise zaman tünellerini hemen paylaşıma açabiliyor. Zaman tünelinin başkaları tarafından nasıl göründüğünü görmek için ise zaman tünelinin üstünde yer alan çark simgesine bağlı menüdeki “Başkasının Gözünden Gör” seçeneğini seçmek yeterli oluyor.

İster öne çıkar, ister gizle

Kullanıcılar zaman tüneline geçiş yaparken profil sayfalarında ‘mezuniyet töreni’ ve ‘ilk araba satın aldıkları gün’ gibi hayatlarının önemli anlarını yeniden keşfederken, öne çıkarmak istedikleri ya da hiç yer vermek istemedikleri iletileri ve paylaşımları da özel olarak seçebiliyor. Zaman tünelinde yer alan herhangi bir ileti ya da paylaşım, sağ üstünde ortaya çıkan seçenekler doğrultusunda öne çıkarılabiliyor, gizlenebiliyor, silinebiliyor veya düzenlenebiliyor.

Döküm sayfasından takip etme olanağı

Facebook kullanıcıları zaman tünellerinin içeriğini, “Yaptıklarının Dökümü” sayfası üzerinden rahatça yönetebiliyor. Facebook’u kullanmaya başladıkları ilk günden bugüne tüm geçmişi gösteren bu sayfa, kullanıcılara zaman tünellerini kontrol edip düzenleyebilecekleri bir merkezi alan sunuyor. ”Yaptıklarının Dökümü” sayfasında iki menü yer alıyor. Bu menüler sayesinde kullanıcılar -geçmişe dönük olarak da- paylaşımlarının gizlilik ayarlarını düzenleyebiliyor ve zaman tünelinde yer verip vermeyeceklerini belirleyebiliyor. Ayrıca, sayfanın üstünde yer alan filtreleme özelliği kullanıcılara, fotoğraf ya da video gibi sadece belirli içerikleri paylaşma olanağı sunuyor.

Zaman tünelini geçmek isteyen Facebook kullanıcıları şu link üzerinden geçiş işlemine başlayabiliyor:www.facebook.com/about/timeline


Aşağıdaki yazıda geçiş rehberini bulabilirsiniz
Daha dün f8 konferansında duyurulmuş olsa da Timeline, bugün itibariyle geliştiricilerin hizmetine sunuldu. Bundan bize ne diyebilirsiniz, ancak siz de bizler gibi Facebook uygulama geliştiricisi olmadığınız halde Timeline özelliğinden hemen faydalanmak istiyorsanız, yazımız tam olarak size hitap etmekte.

Öncelikle Timeline nedir bundan biraz bahsedelim. Belirttiğimiz gibi Timeline, geleneksel f8 konferansında duyurulan, büyük bir Profil revizyonu. Evet tam olarak Profil sayfamızı hedef alan bu revizyon ile, profilimiz artık bizim bir günlüğümüz gibi çalışmaya başlıyor. Eklenen özellikler arasında, Timeline’ın ismine yaraşır şekilde bir ajanda mevcut. Profilimizin hemen sağ tarafında beliren yıllar, o yıllar içerisinde Facebook’ta neler yaptığımızı, neler paylaştığımızı, neleri beğendiğimizi ve nelere yorum yaptığımızı, falan filanı gözler önüne seriyor. Şimdilik benim için en dikkat çekici özellik bu diyebilirim. Bir önceki Facebook güncellemelerinde de buna benzer bir “geçmişin tozlu rafları” ekolü fonksiyon denenmiş ancak sanıyorum kısa süre sonra yayından kaldırılmıştı. Bu kez kalıcı olarak geldiğini gördüğümüz bu özellikle, mazide şöyle bir gezintiye çıkıp beş yıl önce ne kadar gerizekalı bir insan olduğumuzu görebiliyoruz.

Bu özellik dışında genel anlamda Timeline görsel revizyon sunuyor. Ki bunlardan en önemlisi sanırım “Cover Photo” denen, profil sayfamızın büyük bir kısmını kapsayıp arkadaşlarımıza görsel bir özetimizi sunan kısım. En tepede yer alan genişçe bir fotoğraf Cover Photo oluyor. Adı üzerinde, profilimize kapak görevi üstleniyor. Asıl profil fotoğrafımız ise Cover Photo üzerinde, altta, ufacık bir şey olmuş. Resmen vesikalık görevi görmeye başlamış. Rahatsız oldum mu, hayır. Açık olmam gerekirse bu Timeline olayını komple tuttum diyebilirim. Ayrıca bu revizyon ile Facebook’un eğer kullandıysanız hatırlayacaksınızdır, ilk birbirinden ayrı, parçalı sütunlu tasarımına geri dönülmüş görünüyor.

Gelelim Timeline’a nasıl geçiş yapabileceğimize. Öncelikle Facebook arama kısmına “Developer” yazıp, Facebook’un RESMİ Developer (Türkçesi Geliştirici olarak çıkıyor) aplikasyonuna giriş yapıyoruz. Sonra izleyeceğimiz adım, sağ üstten yeni bir aplikasyon yaratmamızı sağlayacak butona tıklamak oluyor. Bundan sonra aplikasyonumuza bir isim ve url’u için tamamı ufak harflerden oluşacak ve boşluk (space) falan içermeyecek bir isim vermek. Örneğin: Yeraltı Çıkmazı, yeralticikmazi gibi… Bu kısmı geçtikten sonra karşımıza aplikasyonumuzun özeti çıkıyor. Burada son düzenlemeler vs yapılabilmekte ancak bizi ilgilendiren kısım bu değil. En aşağıda beliren “Save Changes” ile bu kısmı geçiyoruz.

Sol menüde artık bir “Open Graph” seçeneğimiz var. Buna tıklıyoruz. Bu ekranda, kabaca, Facebook’un aplikasyonumuzun fonksiyonlarını formüle edebilmemiz için bizden istediği iki satırlık bilgiyi tuşlayacağız. “People can…” ile başlayan yerdeki iki kutucuktan ilkine “read”, öbürüne de “book” diyebiliriz mesela ki bu bu ekranı atlamamız için yeterli olacaktır. Read ve Book yazdiktan sonra eger hazırsak “Get Started” diyoruz. Karşımıza yine aplikasyonumuzu formüle edebileceğimiz bir sayfa çıkacak. Burada iki aşamayı da “Save Changes and Next” diyerek geçiyor ve işlemi tamamlıyoruz. Şimdi profilimize dönebiliriz. Profilimize girdiğimizde ekranin tepesinde bir uyarı göreceğiz. Yeni profile geçiş yapabileceğimizden bahseden bir uyarı. Buna vereceğimiz cevap doğrultusunda Timeline’a merhaba diyeceğiz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...