16 Eylül 2011 Cuma

Kansızlık erkeklerde daha tehlikeli


Kansızlık genç kız ve kadınlarda sık rastladığımız bir problem. Özellikle 15-20 yaş dönemindeki genç kızlarla, sık doğum yapan genç hanımlarda kansızlık, bilhassa demir eksikliğine bağlı kansızlık problemi ile sık karşılaşırız ve bu bizi pek şaşırtmaz. Nedeni de genç kız ve hanımların periyodik dönemlerle hamileliklerde kaybettikleri demiri zamanında ve yeteri kadar yerine koyamamalarıdır. Vejetaryen hanımlarda hele bir de sık sık bilinçsizce diyet yapıyorlar veya yeteri kadar et yemiyorlarsa kansızlık kaçınılmaz bir neticedir.

Ama erkeklere gelince durum farklıdır. Kansızlık erkeklerde seyrek rastlanan bir sorundur ve çoğu zaman önemli, ciddi, tehlikeli bazı hastalıklara işaret eder.

Herhangi bir yaşta ama özelikle orta ve 50’li yaşlarda erkeklerde demir eksikliğine bağlı kansızlık akla önce kanser ya da gizli kanama gibi bir problemi getirir. Ayrıca böbrek yetmezliği gibi kronik bazı sağlık sorunlarında da kansızlık sık görüldüğündenkronik hastalıklar yönünden de araştırmalar yapılır. Özellikle ülser, kalın bağırsaktaki damarsal problemler, hemoroit, kolit ve bazen de kolon kanseri nedeniyle oluşan ve pek de dikkati çekmeyen kanamalar kansızlığa yol açabilir. Gözden kaçanromatizmal bir hastalık, kronik bir iltihabi problem de kansızlıkla neticelenebilir.

Kısacası erkeklerde kansızlık sorunu ile karşılaşıldığında dikkatli ve özenli bir araştırma yapmak şarttır. Özellikle kilo kaybı da varsa çok daha dikkatli olmak gerekir.

Kansızlığın, halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, ufak çabalarda nefes nefese kalma ve çarpıntı problemi yaşama, uyku eğilimi ya da uykusuzluk, unutkanlık, saç ve tırnak sorunları, cilt solukluğu gibi işretleri olduğunu bir kenara not etmenizde fayda var. 
PROF. DR. OSMAN MÜFTÜOĞLU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...