17 Eylül 2011 Cumartesi

Tomografinin Karanlık yüzü

Tomografinin Karanlık yüzüİngiltere, sağlıklı insanların tomografi çektirmesini yasakladı. Peki, bugüne kadar sağlıklı insanlara rutin tomografi çekilmesine göz yumulması ve şimdi radikal bir kararla yasaklanmasının ardında ne var?

Tomografinin karanlık yüzü!Bugünkü Vatan gazetesinin haberine göre: Normal röntgenden onlarca kat fazla radyasyon verilmesine neden olan tomografi çekimlerine İngiliz Sağlık Bakanlığı’ndan yasak geldi. Sağlıklı kişilerin vücut tomografisi çektirmesi yasaklandı. Bakanlığa göre, vücudun maruz kaldığı radyasyon Hiroşima’da atom bombasından kurtulan kişilerdeki kadar!
İngiliz Sağlık Bakanlığı önceki akşam çok kritik bir karara imza atarak sağlıklı kişilerin vücut tomografisi çektirmesine yasak getirdi. Bu yasağa gidilmesine gerekçe olarak tomografi sırasında yayılan ve vücuda nüfuz eden radyasyon oranının çok yüksek olması gösterildi. Tomografi çektirmek geçen yıllarda osteoropoz, kalp rahatsızlığı, damar tıkanıklığı ve diyabet gibi hastalıkları önceden tespit edebildiği için sağlık uzmanları tarafından sıklıkla tavsiye ediliyordu. Sağlıklı bireylerin her 5 yılda bir tomografi çektirmesini öneren doktorların bu tavsiyesi üzerine harekete geçen bakanlık tüm vücudu tarayan tomografinin normal bir röntgenden 400 kat daha fazla radyasyon yaydığını tespit edince yasak kararı aldı. Tomografiye sağlıklı giren her 50 hastadan birinin maruz kalınan radyasyon nedeniyle çekim sonrasında kansere yakalandığı belirtildi.
Peki, İngiltere neden bir anda böyle radikal bir karar aldı? Sağlıklı insanların “tomografi” çektirmesi zararlı olduğu yeni mi anlaşıldı? Tomografi dışında, momografi, MR, röntgen ve diğer tetkikler masum mu ve birbirinin yerini tutabilir mi? Şimdiye kadar tomografi çektirenler dava açabilir mi?
Nükleer Tıp Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Erol Ergüler sorularımızı cevapladı.
Sizce İngiltere neden bir anda böyle radikal bir karar aldı? Sağlıklı insanların “tomografi” çektirmesi zararlı olduğu yeni mi anlaşıldı?
Tomografi 30 yıldır kullanılan bir yöntem. Eski teknoloji ile üretilen tomografi cihazlarının radyasyon oranlarının yüksek olduğu da doğru. Fakat şimdi, radyasyon oranı daha düşük yeni tomografi cihazları üretildi. Bu yeni cihazlar çok pahalı olduğu için pazar bulmakta zorlanıyor. Aslında bu tür yasakların arkasında büyük ilaç ve medikal cihaz üreticilerinin pazar oluşturma çabaları var. Yeni cihazlar çok yüksek maliyetli ve satışında zorlanıyorlar. Son dönemde düşük radyasyonlu yeni ürünleri pazarlamak adına kamuoyu oluşturulmaya çalışılıyor.
Ama bu yasak İngiltere gibi bir Avrupa ülkesinden geliyor! Böyle büyük bir ülkenin Sağlık Bakanlığı medikal cihaz üreticilerinin çıkarları için karar alabilir mi?
Hatırlarsanız yıllar önce Türkiye’de, “Meme Kanseri”ni önlemek adına, büyük kampanyalarla tüm kadınlara “momografi” çektirilmesi önerildi. Bu kampanyayı Semra Özal da destekliyordu. Herhangi bir şikayeti olmayan, hiçbir teşhiş konmamış binlerce kadın rutin “momografi” çekimleri ile gereksiz yere “radyasyon” almış oldu. Yani sağlık sektörünün menfaatleri için önce hastalık "korkusu" yayılarak kamuoyu oluşturuluyor ve ardından lüzumsuz "tetkikler" yapılabiliyor. Maalesef sağlık sektörünün oyunlarını kamuoyunu vicdanının anlaması zor!
Peki, bugüne kadar lüzumsuz yere tomografi çektirenler dava açabilir mi?
Eğer hastadan lüzumsuz ve fazla tetkik isteniyorsa dava açabilir. Bu cihazlar çok gerekli durumlarda kullanılacak cihazlar. Örneğin kanser hastasına verilen ilaçların da tümü zehirli ama başka çare olmadığı için uygulanmak zorunda. Tomografi için de durum böyle tıbbi gereklilik halinde eğer başka çare yoksa çektirilmeli. Ülkemizde de maalesef gereksiz hastalık korkusu yayılarak lüzumsuz yere tetkikler yapılabiliyor. Hastalar bilinçli olursa hakkını arayabilir.
www.iyilikguzellik.com özel Nihal Doğan
Sağlık sektörünün oyunları hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak isterseniz "Satılık Hastalıklar" kitabını tavsiye ederiz...

Kaynak:  http://www.iyibilgi.com/haber.php?haber_id=160676



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...