17 Eylül 2011 Cumartesi

Kırtasiyede Büyük Tehlike

Kırtasiyede Büyük Tehlike
Uzmanlar, okulların açılmasına kısa bir süre kala ailelere önemli bir uyarıda bulunuyor...


Kırtasiyede büyük tehlike...Her okul döneminde çocukların düşlerini süsleyen, okul stresini artıran kokulu silgiler, birbirinden ilginç kalemler ve rengarenk kırtasiye malzemeleri aslında çocukların sağlığını bozabilen tehlikeler içeriyor. 

Kırtasiye malzemeleri o kadar çekici ki, sadece çocuklar değil, biz büyükler de o renkli dünyanın atmosferine kapılıyoruz. Ne var ki bütün güzelliklik ve albenisine rağmen bu malzemeler çocuklar için tehlike arzediyor.

Kansorejen etkisi var 

Memorial Hastanesi Klinik Laboratuvarlar Bölümü’nden Biyokimya Uzmanı Dr. Nilgün Tekkeşin, “Son derece toksik etkileri olduğu bilinmesine karşın, aşırı dozda bu kimyasallara (fitalatlar, azor, kanserojen, alerjen boyamaddeleri, ağırmetaller, formaldehit)maruz kalmanın sonuçları da üzücü olabilir” dedi. Bünyesi hassas bazı çocuklarda deride döküntüleri tarzında alerjik reaksiyonların gelişip, solunumsıkıntısı yapabildiğine de dikkat çeken Dr. Tekkeşin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şüphelenilen bu ürünün uzaklaştırması sonucu bulgular ortadan kaybolmaktadır. Özellikle azor boya maddelerinin bu ürünlerde kullanılması sonucu kansorejen etkiler ortaya çıkabilir. Bu tür boyalar suda kolayca çözüldüğü için terlemiş bir elle bile tutulduğunda kolayca ele geçer. Bebek veya çocuk bu oyuncakları ağzına götürdüğünde, boyalar da bir şekilde vücuduna geçmiş olur. Vücuda giren bumaddelerin zararlı etkilerinin ortadan kaldırılması karaciğerde olur ve ardından idrarla süzülerek atılır. Eğer yeterli atılımgerçekleşemezse, vücutta birikimi söz konusu olacaktır.”

Kokulu kırtasiye ürünlerini koklamanın, çocuklarda koklamaya dayalı bağımlılıkları pekiştirebildiğine de değinen Dr.Tekkeşin, şunları söyledi: ”Kokunun gün boyu sindiği kalemkutusunu keyifle koklayan çocuklar görülmektedir. Söz konusumaddelerin kanserojen etkisi uzun dönemde ortaya çıkabildiğinden, hayvansal deneylerde, özellikle mesane kanseri gelişiminde azor boyar türevlerinin etkili olduğu bilinmektedir.“

Ürünlerin üzerinde TSE damgası olmalı!

“Endişe duyulan durumlarda; hem bu ürünlerin satışını yapan kişilerin hem de velilerin gerekli incelemeleri yaptırması için doğru adreslere ulaşmaları yönünde bilgilendirilmeleri çok önemli” diyen Dr. Nilgün Tekkeşin şunları söyledi:” Bunun için her türlü harcamanın yapılması ger ekliliğine inanmalı ve bu kalite sorgulamalarını yürüten merkezlerce onanmış ürünler kullanılmalıdır. Bu sayede basit ve ucuz ürünler e olan talebin de azalması sağlanarak, çocukların sağlığı ile oynanmasının önüne geçilebilir. Kırtasiye malzemesi alırken mutlaka TSE damgalı ve yaş grubuna uygun ürünler tercih edilmelidir."

Albenili kalem ve silgilerdeki tehlike!

Piyasaya çeşitli şekiller de giren ve özellikle de Uzakdoğu kökenli olan ucuz ve kalitesiz boya, oyun hamuru, kokulu silgi gibi kırtasiye malzemeleri, abartılmış “albeni” özellikleri nedeniyle bilinçsizce tüketiliyor. Beslenme çantaları ve suluklar da eğer kalitesiz ise bu anlamda risk taşıyor. Okul öncesi ve ilköğr etim çağındaki çocukların genelde bilinçsizce kullandıkları kırtasiye malzemelerini ağızlarına götürüp, elleriyle gözlerini ovaladığına da vurgu yapan Dr. Tekkeşin, “Oysa hangi maddeden üretildiği belli olmayan bu ürünlerde yer alan boyar ve uçucu kimyasal maddeler çocukların sağlığı için büyük bir risk oluşturmaktadır” dedi.

bugün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...