30 Ocak 2012 Pazartesi

HD Televizyon Satın Alma Rehberi


HD televizyon almak istiyorsanız 
işte sizlere HD televizyon satın alma rehberi.
Yeni bir televizyon almak istiyoruz ama nereden başlayacağımızı bilmiyorsak, bu yazı umarız size biraz yardımcı olabilir. Her ne kadar büyük elektronik mağazalarda birçok teleziyonu yayana koysalarda yine de daha önceden bazı kriterleri belirleyip alışverişe çıkmak daha faydalı olacaktır. Televizyon satın alırken belli birkaç konuda karar vermemiz gerekiyor. Normal şartlarda aldıktan sonra birkaç yıldan fazla kullanacağımız bir elektronik parçayı satın alırken iyice düşünmemiz gerekiyor.

Büyüklük:
 Karar vermemiz gereken en önemli nokra büyüklük. Normal kullanıcılar televizyonların büyüklüklerini belirlerken genelde 32 inç ile 46 inç arasındaki modelleri yoğun olarak tercih ediyorlar. Burada televizyonu koyacağımız oda  büyük önem taşıyor. Genelde göz kararı ile yapılan seçimler doğru çıksa da isteyenler için bu işin matematiksel bir hesabı bulunuyor. Kısaca anlatalım:


Televizyon koltuğunuzun televizyonu takacağınız duvara olan uzaklığını 0.535 ile çarpmayı deneyin. Örneğin 80 inç uzaklıktan televiyonu izleyecekseniz 80 x 0.535 = 42.8   Yani ideal büyüklük 42 inç. Bu sadece matematiksel bir yol. Belki az da olsa yardımı olabilir. En iyi kararı sizin gözleriniz ve zevkiniz belirleyecektir.


2. LCD mi LED mi: LCD televizyonlar ile LED televizyonlar arasındaki bu fark aydınlatma türünden kaynaklanır. LCD televizyonlarda arka tarafta florasan bir aydınlatma varken, LED televizyonlarda LED lamba bulunur. Bunun hem teknik açıdan hem de tasarım açısından farkları vardır. LED televizyonlar LCD televizyonlara göre daha yüksek kontrast oranlarına ulaşır. Kontrast demek basit bir ifadeyle renk tonlarının doğru şekilde gösterimi demek. Kontrast ne kadar yüksekse renkerin tonları daha iyi gözükür. Örneğin Sarı rengin tüm tonları (açık sarı vb..) doğru şekilde gözükür. LED televizyonlar ayrıca daha az enerji tüketirler. Bu oldukça önemli.
Odanıza alacağınız televizyon tasarımn açısından size zevk vermeli. Bu anlamda LED televizyonlar LCD televizyonlardan daha ince olur. Bütçenizi ayarlayabilirseniz kesinlikle tercihizin LED TV olsun. Çünkü bir kere alıyorsunuz ve sık sık TV değiştirilmeyeceği için doğru karar vermek önemli.

Peki ya Plazma:
 Plazma LCD ve LED teknolojilerinden tamamen farklıdır. Çünkü panel LCD panel değildir. Plazma teknolojisi Panasonic'in katkılarıyla harika bir gelişim gösterdi. Plazma teknolojisi aslında LCD ve LED televizyonlardan daha üstündür. Çok yüksek kontrast oranına çıkar, renkleri tam gerçeklikle gösterir ve tepki süresi 0.001 gibi inanılmaz düşük seviyededir. Tepki süresinin azlığı demek hızlı görüntülerde gölge efektlerin oluşmasını engeller gözlerinizi yormaz. Ayrıca en önemli artılarından biri LED televizyonlardan çok daha ucuzdur. Yani hem teknolojik olarak gelişmiş hem de daha ucuz. Plazma sektöründe şu an Panasonic lider durumda. Çünkü kendi teknolojisini geliştiriyor. Bu yüzden plazma televizyonları gönül rahatlığı ile alabilirsiniz.
3D gerekli mi: 3D TV'ler sadece 3D görüntüleri bir gözlük aracılığı ile izleme olanağı sağlar. Şu an fiyatları oldukça yüksektir. 3D görüntü almak için TV aldıktan sonra ayrıca bir 3D Blu-ray player ve 3D gözlük almak gerekiyor. Bazı televizyonlarda kutunun içinden hediye 3D oynatıcılar veya 3D gözlükler çıkabiliyor. 3D film izlemek sizin önceliğiniz değilse şu an 3D için bütçeyi yükseltmeye gerek yok.
Bağlantı Seçenekleri ve Çözünürlük: Aslında artık satılan her televizyonda bazı özellikler ortak olsa da marketlerdeki bazı satış görevlileri müşterilere prin kazanmak uğruna yanlış bilgiler veriyorlar. Bu yüzden almak isteyeceğiniz televizyonda HDMI (mümkünse çok sayıda ve HDMI 1.3 veya yukarısı olsun), USB, anolog girş-çıkışların olması televizyona bağlanacak diğer cihazların sayısını arttıracaktır. DLNA desteği yine bu amaca hizmet ediyor. Çözünürlük açısından Full HD (1920 x 1080) çözünürlüğün altına bu devirde düşmemenizi öneririz. Çünkü ilerde bağlayacağınız film oynatıcılar ile Full HD filmleri harika bir görsellikle izleyebilirsiniz.
Garanti ve teknik servis desteği: Satılan her elektronik ürün garantili ama ne yazık ki ülkemizde TV satana kadar her satıcı bize yerdımcı ve güler yüzlü olurken satış sonrası destek için aynı şeyleri söyleyemiyoruz. Bazı elektronik firmalar müşterilerine çeşitli garanti seçenekleri sunuyorlar. Bunların arasında garanti süresini uzatan, yerinde tamir ve teslim teminatı veren seçenekler var. Bu yüzden birçok mağaza dolaşıp size en uygun şartları sağlayan mağazaları seçmenizi öneririz.


Ülkemizde televizyon kültürünün gelişimi düşündüğümüzden de komik bir biçimde ilerledi aslında. Her mahallede yalnızca bir evde siyah beyaz ekranlı günleri geride bırakıp renkli ekrana geçtiğimiz ve TRT yayınından başka kanallarında izleyicilerle buluştuğu yıllar çok da eski değil aslında…
İşte böyle bir süreçten günümüzdeki Plazma TV ve Led Tv kavramlarının olduğu noktaya geldi televizyon sektörü… Özellikle Led Tv televizyon modellerinde led aydınlatmasından maximum düzeyde faydalanılması ve enerji tasarrufu yoluna gidilmesi Led Tv ekranların plmazma ekranlara göre çok daha popüler hale gelmesini sağladı…

Günümüzde birçok markanın birçok led tv modeli yer alıyor fakat lev tv satın alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda pek de bilgimizin olmaması bizi fiyat ile yanıltma tuzağına düşürüyor..
Led Tv satın alırken her büyük ekran Led Tv modelinin yüksek görüntü çözünürlüğü sunduğu fikrinden sıyrılmalısınız. Ekranın büyüklüğü tek başına bir etken değildir. Ortalama olarak 4.2 inç büyüklüğündeki bir Led Tv ekrana 3,5 metre uzaktan baktığınızda en iyi performansı gözlemleyebilirsiniz…
Led Tv’lerde Full HD kavramı sizi yanıltmasın, çünkü günümüzde birçok led tv full hd desteği sağlıyor. Fakat bununla birlikte DLNA özelliğinin bulunup bulunmadığını kontrol etmelisiniz, bu yüksek çözünürlüklü filmlerde ve 3 boyutlu oyunlarda size gerekli olacak…
Led Tv televizyonlardan her an faydalanabilmek için ekstra birkaç özelliğinin olmasına da dikkat etmeniz gerekiyor. Örnek vermek gerekirse her an flash belleğinizde bulundurduğunuz harika bir filmi dev ekranda izlemek için USB bağlantı desteği veren Led Tv modellerini tercih etmeniz sizin için çok daha iyi olacaktır…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...