20 Ocak 2012 Cuma

Paris'in kalbindeki Louvre...


Paris'in kalbindeki Louvre...



Louvre, dünyanın en büyük ve en çok ziyaret edilen müzelerinden biridir. Paris seyahatinin vazgeçilmezi olan Louvre Müzesi’nde 35 binden fazla eser sergilenmektedir.

Louvre, 18. yüzyılın sonunda halk müzesine dönüştürülmüştür. Müzede eski dönemlerden 19. yüzyıl eserlerine kadar 35 binden fazla eser görülebilmektedir. Sergilenen eserlerin büyük bir bölümü Avrupalı resim ve heykellerden oluşur. Diğer odalarında ise Roma, Mısır, Yunan ve Doğu kültürlerine ait eserler sergilenir.

Louvre’un tarihi

Louvre birkaç aşamada bugünkü halini almıştır. 12. yüzyılda bir kale olarak tasarlanan Louvre, 14. yüzyılda kraliyet ailesinin sarayına dönüştürülmüştür. Şimdiki görüntüsünün tarihi 15. yüzyıla kadar uzanır. Orijinal kale yıkılınca Seine nehrinin kıyısındaki kısım inşa edilmiştir. 16. yüzyılda genişletilen saray, mimar Pierre Lescot tarafından iki bahçeli olarak tasarlanmıştır. 10 yıl sonra Catharina de Medici , Louvre’un batı kanadına Tuileries sarayını eklemiştir. Louvre’un inşası, kral 13. Louis Versailles Sarayı’na taşınmak isteyince durdurulmuştur.
19. yüzyılda Louvre yeniden genişletilmiştir. O zamanki Louvre birbirinin simetrisi olan 4 kanattan oluşur. Ancak 1871 yılında Tuileries Sarayı yakılınca batı kanadı açılmıştır.



Louvre Müzesi’nin koleksiyonu 16. yüzyılda Kral I. Francis tarafından oluşturulmuştur. Kralın satın aldığı önemli eserlerden biri Mona Lisa tablosudur. Ardından gelen bağışlamalar ve yeni satın almalar sayesinde müze günümüzdeki haline ulaşmıştır. 1793 Fransız Devrimi sırasında ise bu özel kraliyet koleksiyonu halka açılmıştır.
Cam Piramit

Louvre’a en son eklenen kısım cam piramittir. Cam piramit, müzenin asıl girişini oluşturmaktadır. Piramit, 1989 yılında Amerikalı mimar I.M. Pei tarafından inşa edilmiştir. Cam piramit, yer altındaki bölümlere güneş ışığı girmesini sağlamaktadır.

Bu cam piramidin inşası, tarihi yapıyla uyuşmadığı gerekçesiyle eleştirilere maruz kalmıştır. Ancak girişini havadar bir yer haline getiren cam piramit,  oldukça dahice bir çözüm gibi görünmektedir. Aksi takdirde tarihi yapı üzerinde değişiklikler yapılması gerekecek ve müzenin dokusu bozulmuş olacaktır.

Kaynak ve daha fazlası için: http://tatil.milliyet.com.tr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...