24 Ekim 2012 Çarşamba

Dünyanın En Değerli Spor Markaları



Sporu artık sonuçlara bakarak konuşan bir toplum değiliz. Sahanın içerisinde olanlar kadar dışarısında olanlar da son derece önemli.
Bu noktada belirleyici unsurlardan biri işin ekonomi kısmı. Son yıllarda spor öyle bir ekonomik sıçrama yaptı ki konu, hem spor adamları, hem ekonomistler, hem de bilim adamları için bir araştırma vesilesi oldu.
Dünyaca ünlü finans dergisi “Forbes” da bu konuyu rakamlarla ele almış ve “Dünyanın En Değerli Spor Markaları” başlığı altında bir liste yayınlamış.
“Marka” kelimesi sizleri yanıltmasın; zira markadan kasıt ekonomik anlamda spordan gelir elde eden herkesi kapsamakta. Bu nedenle liste, sporu pazarlayanlar (yayıncılar, tekstil firmaları), sporu yönetenler (kulüpler, organizasyonlar) ve sporu icra edenler (sporcular) olarak tasnif edilmiş.
Her bir ismin değeri kendi arasında değerlendirmeye alınmış.
Nike şuan için en değerli spor markası konumunda. 15,9 milyar dolarlık değeri ve bünyesinde barındırdığı Converse ve Umbro gibi dünya markaları Nike’ı eşsiz kılıyor.
Nike takip edense sektörden bir rakibi değil; tam aksine sektörü yayınlayan ESPN kanalı. ESPN’nin 2012 yılı itibari ile değeri 11,5 milyar dolar. ESPN’nin toplam izleyici kitlesi, sadece ABD topraklarında 100 milyonluk hane sayısı ile ölçülüyor.
ESPN bu hali ile yayıncılık sektöründe ciddi yatırımlar yapan ve dünyada faaliyet gösteren birçok şirketi, sadece ABD piyasasındaki etkinliği ile geçmiş durumda. ESPN’nin ortalama yıllık %12’lik bir büyüme potansiyeli var.
Konuyu bir de düzenlenen organizasyonlar boyutunda ele alacak olursak karşımıza yine ciddi boyuttaki rakamlar çıkıyor.
Bu konuda başı çeken organizasyon Amerikan Futbolu Finali Super Bowl. Super Bowl sezonun sonu olsa da, aslında sezonun tümüne bedel. Bir marka olarak Super Bowl’un değeri 470 milyon dolar. 1967’den beri düzenlenen bu organizasyon, her sene ABD’de yılın en çok izlenen spor olayı.
Super Bowl 100 milyondan fazla insanın takip ettiği ve biletlerinin kısa zamanda tamamı ile tükendiği bir organizasyon olma özelliğine de sahip.
Her ne kadar Super Bowl kadar küçük bir bölgede bu kadar büyük bir rakama erişmese de, tüm dünyada takip edilen yaz olimpiyatları 348 milyon dolarlık değeri ile listede kendine yer bulmuş.
Yaz olimpiyatlarını finansal anlamda değerli kılan en önemli gelir kalemi tabii ki yayın gelirleri. 2010 Kış ile 2012 Yaz Olimpiyatları, sadece ABD’li NBC kanalı tarafından 2 milyar dolarlık bir yayın hakkı bedeli ile yayınlandı.
Sporu pazarlayanlardan bahsetmişken, listede sporu icra edenlere de bakmak gerek.
Yaklaşık on yıldır değişmeyen bir silsile ile listede Tiger Woods’u yine görmek mümkün. ABD’li golfçü her ne kadar son yıllarını sportif istikrarsızlık ve özel hayatındaki sorunlarla geçirse de, yıllık 38 milyon dolarlık geliri ile halen bir numara.
Woods’u takip edense bir tenisçi; İsviçreli Roger Federer. Woods gibi “Ekselansları” da, yer aldığı tüm reklam filmleri ve sponsorluk gelirleri ile tenis sayesinde yıllık 29 milyon dolarlık bir rakam elde ediyor.
Listede yer alan diğer bir grup da spor kulüpleri. Sporu icra edenler ile pazarlayanlar arasında sıkışıp kalmış olsalar da kimileri artık bir marka olmuş durumdalar.
Bunun en büyük örneği ABD Ulusal Beysbol Ligi (NBL) takımlarından New Yor Yankees. Kulüp hem sportif alanda hem de pazarlama alanında dünya çapında bir fenomen. Kulübün yaklaşık değeri 363 milyon dolar ve bu rakam başarı-başarısızlık eksenine bağlı değil.
Manchester United kulüpler adına markası en değerli olan futbol kulübü. Son yıllarda ABD ve Çin açılımı ile hem hayran kitlesini hem de gelirlerini arttıran kulübün değeri 293 milyon dolar.
Listenin tamamına bakıldığında sporun artık sadece “spor” olmadığını kolayca anlamak mümkün. Zira rakamlara bakılacak olursa bol sıfırlar artık sporun bir şirket mantığı ile icra edildiğini gözler önüne seriyor.
Kaynak: Forbes

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...