20 Ekim 2012 Cumartesi

En Popüler 10 WordPress Eklentisi

En Popüler 10 WordPress Eklentisi
All in One SEO Pack eklentisi, WordPress blogunuzu GoogleBingYahoo ve Yandex gibi arama motorları için optimize eder. Böylece blogunuzda yazmış olduğunuz yazı, arama motorları tarafından daha hızlı indekslenir ve daha yazı içeriğiniz daha iyi algılanır. Bu durum size daha çok ziyaretçi ve dolayısıyla daha çok avantaj sağlar.
İlerleyen zamanlarda All in One SEO Pack eklentisinin kullanımı ile ilgili daha ayrıntılı bir yazıya WPDestek’te yer vereceğim.
2. Akismet 
WordPress tarafından geliştirilen ve WordPress kurulumu ile birlikte gelen Akismet eklentisinin görevi blogunuza yapılan yorumların spam olup olmadığını anlamak. Akismet eklentisi, blogunuza yapılan yorumları kendi sunucusuna gönderip algoritmaya göre değerlendiriyor ve eğer spam olduğunu anlarsa bu yorumu sizin kontrolünüze bırakmadan istenmeyen olarak işaretliyor.
WPDestek‘te de kullanmış olduğum Akismet eklentisi, Ekim ayında 1,051Kasım‘da 873 veAralık‘ta 1,276 adet spam yorum yakaladı. Spam yorumları yakalama konusunda çok başarılı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Google XML Sitemaps eklentisi, WordPress blogunuzdaki yazılar ve sayfalar için XML formatındasite haritası oluşturur. Bu site haritası, siz her yazı yazdığınızda güncellenir ve yeni yazınız site haritasına otomatik olarak eklenir.
Site haritalarının amacı, arama motorlarının sitenizdeki yazı ve sayfaları kolayca bulmasını ve yeni bir yazı eklendiğinde çabucak haberdar olmasını sağlamaktır. Bütün siteyi kontrol etmek yerine site haritasını kontrol etmek daha kolay olacağından, arama motorları site haritalarını daha çok kontrol ederler.
Google XML Sitemaps eklentisi, WordPress blogunuz için Google ile tam uyumlu site haritası oluşturur.
Contact Form 7 eklentisi, blogunuza iletişim formu eklemenizi sağlayan bir WordPress eklentisi. Ajax desteği, Captcha koruması ve Akismet eklentisi desteğiyle spam koruması mevcut.
Contact Form 7 eklentisini Türkçe dil desteğiyle kullanabilirsiniz. Eklentinin Türkçe dil çevirisinde Roman NeumullerHasan Yılmaz ve  Emin Buğra Saral‘ın katkısı var.
 NextGEN Gallery, WordPress ile tam uyumlu bir resim galerisi eklentisi. NextGEN Gallery‘yi bu kadar popüler yapan, diğer galeri eklentilerine göre çok daha fazla özelleştirme seçeneğine sahip.
Slideshow özelliği, javascript animasyonları, albüm ve tema (görünüm) özelliği bunlardan birkaçı.
NextGEN Gallery‘yi blogunuza kurduktan sonra, buradan Türkçe dil dosyasını indirip eklentiyi Türkçe olarak kullanabilirsiniz.
WordPress.com Stats eklentisi, WordPress.com bloglarındaki istatistik özelliği WordPress kurulumunuzda kullanabilmenizi sağlayan bir eklenti. WordPress tarafından geliştirilen bu eklenti,Google Analytics kadar detaylı değil fakat yazılarınızın okunma sayısını, günlük blogunuzun okunma sayısını ve ziyaretçilerin hangi kelimeleri arayarak veya hangi sitelerden geldiğini öğrenmeniz için yeterli bir eklenti.
Eklenti istatistik bilgilerini sizin sunucunuzda değil, WordPress.com sunucularında sakladığından blogunuza yük olmaz ve yavaşlatmaz. Ayrıca bu eklenti daha sonra WordPress JetPack eklentisine dahil edildi. Jetpack eklentisinin kullanımı hakkında videolu anlatımı burada paylaşmıştım.
7. WPtouch
 WPtouch eklentisi, blogunuza dokunmatik ekranlı bir blogdan girildiğini anladığında blogunuzu dokunmatik ekranlar için özel olarak tasarlanmış bir tema ile gösteriyor. Bu da blogunuzu bir iPhone uygulaması gibi gösteriyor ve dokunmatik ekranlı telefondan blogunuzda dolaşmayı çok kolaylaştırıyor.
Eğer ziyaretçileriniz isterse, blogunuzun normal görünümüne de geçiş yapabiliyor.  Yönetim panelinizden dokunmatik ekranlar için görünen temada değişiklikler yapabilirsiniz. Ayrıca eklenti ile gelen tema, normal temanızı kesinlikle etkilemiyor ve değişiklik yapmıyor.
WPtouch eklentisi iPhoneiPod touchAndroidPalm Pre,Samsung touch ve BlackBerry Storm/Torch cihazlarını destekliyor.
Yandaki görselde eklentinin iPhone’daki örnek bir görünümünü görebilirsiniz.
8. WP Super Cache (2,787,586 defa indirildi.)
WP Super Cache eklentisi dinamik yapıdaki WordPress blogunuzu statik html yapısına çevirir.
Peki bu ne demek?WordPress blogunuz, her sayfa yüklenişinde sunucunuzdaki veritabanına bağlanır ve sayfadaki yazıları, bilgileri hazırladıktan sonra sayfa ekrana yüklenir. Ancak bu işlem her sayfa gösteriminde tekrarlandığından hem blogunuzun sayfaları geç yüklenir hem de çok ziyaretçisi olan bloglarda sunucuya aşırı yükleme olur.
Fakat WP Super Cache eklentisi, dinamik yapıdaki blogunuzu sadece ziyaretçiler ve blogunuza yorum yapmamış kişiler için statik yapıya çevirir. Bilgileri bir defa çeker ve sayfayı html dosyası olarak barındırır. Daha sonra ziyaretçiler bu sayfaya girerken yeniden veritabanı sorguları ve diğer işlemler gerçekleştirilmez. Böylece hem sunucu yükü azalır hem de sayfalarınız daha hızlı yüklenir.
İlerleyen zamanlarda bu eklentinin detaylı kullanımı hakkında bir anlatım hazırlayacağım.
WordPress için Google Analytics isimli bu eklenti, Google Analytics uygulamasını bloguzdan takip etmenizi ve blogunuzdaki meta bilgileri Analytics yazılımında kullanmanızı sağlıyor.
Eklentiyi kurduğunuzda Analytics ile blogunuzdaki dış linklere tıklanma oranını ve dosya indirme oranını takip edebilirsiniz. Ayrıca kategori ve yazara göre yazı gösterim oranını da takip etmenize olanak tanıyor.
Eklentinin daha bir çok özelliği var. Aşağıdaki videodan eklentinin tanıtımını görebilirsiniz. Ücretsiz bir eklentidir.
 WP-PageNavi eklentisi, WordPress’in varsayılan “önceki sayfa” – “sonraki sayfa” özelliği yerine sayfa numaraları ile sayfalama özelliği getiren bir eklenti.
Eklentinin kurulumu biraz zahmetli. Tema dosyalarınızı yedekledikten sonra aşağıdaki kodları bulun:
<div><?php next_posts_link( __( '<span>&larr;</span> Older posts', 'twentyten' ) ); ?></div>
<div><?php previous_posts_link( __( 'Newer posts <span>&rarr;</span>', 'twentyten' ) ); ?></div>
Daha sonra bu kodları aşağıdaki kod ile değiştirin:
<?php wp_pagenavi(); ?>
Böylece eklenti blogunuzdaki yazıları sayfalayıp sayfa numaraları gösterecek. Eklentinin css stil dosyasını düzenleyerek sayfalama butonlarının görünümünü düzenleyebilirsin. Eğer css bilginiz yoksa, PageNavi Style eklentisini kurup hazır stillerden birini seçebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...