6 Haziran 2011 Pazartesi

İyot eksikliği zeka geriliği yapıyor!

İyot eksikliği zeka geriliği yapıyor!  


Gebelikte nasıl beslenmeli? Nelere dikkat edilmeli? Kusma ve bulantı durumunda neler yapılmalı? İşte uzmanlardan, anne adaylarına tavsiyeler...



Atatürk Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kumtepe, Türkiye'de obeziteye yönelik en kısa sürede önlemler alınmazsa, hem sağlıkta hem de sağlık harcamalarında ciddi sıkıntı olacağını söyledi.       
Obezitenin insan sağlığı açısından ciddi sıkıntılar oluşturduğunu dile getiren Kumtepe, ''Ülkemizde de obeziteyle ilgili çalışmalar yapılmakta. Obezite hastalığı dünya genelinde hızla artmakta. Eğer ülkemizde obeziteye yönelik en kısa sürede önlemler alınmazsa, hem sağlıkta, hem de sağlık harcamalarında ciddi bir sıkıntı olacaktır. Buna yönelik kesinlikle önlemler alınması gerekiyor'' diye konuştu.      
Kumtepe, gebelere demir takviyesi yapılması gerektiğini ifade ederek, ''Kanamayla birlikte demir de gidiyor. Kaynağı kırmızı ettir. Ben gebelere mutlaka et ürünleri yiyin, süt ürünlerini tüketin, yeşil yapraklı sebzeleri yiyin önerilerinde bulunurum'' dedi.  


''İYOT EKSİKLİĞİ ZİHİNSEL PROBLEMLERE NEDEN OLUYOR''        
Gebelikte iyot takviyesinin de önemli olduğunu vurgulayan Kumtepe, ''İyot eksikliği durumunda zihinsel, zeka ile ilgili ciddi sorunlar ortaya çıkıyor. İyot olmazsa olmaz minerallerden biridir. Takviyesi durumunda problem giderilebilir. Bununla Çin'de ciddi çalışmalar var. Çin'in öyle bölgeleri var ki çocukların çok önemli bir kısmı zekayla ilgili problemler yaşıyor. Tek etken madde iyot eksikliğidir. İyot eksikliği olan gebelerin, doğurdukları çocuklarda zeka sorunları oluyor. Bu kitlesel zeka sorunlarına neden olabilir. İyot eksikliğine bağlı olarak, ölü doğum, beyin gelişiminde yetersizlikler oluşturabilir'' diye konuştu.         
Kalsiyumun da gebeliğe bağlı tansiyon yükselmesini önlediğini anlatan Kumtepe, gebelik zehirlenmesi geçirip de tansiyonu yükselen kadınlara kalsiyumdan zengin beslenmeleri için öneride bulundu.

      
BULANTI VE KUSMA İÇİN TAVSİYELER 
Kumtepe, gebelik döneminde kusma ve bulantı sorunu olan kadınlara da şu tavsiyelerde bulundu:       
''Gebede bulantı ve kusma bir organik hastalık değildir. Gebelikte bir hormonun artmasıyla alakalıdır. Gebeliğin 12. haftasında tavan yapar. Bir defa az ve düşük yemeli, gece yememeli. Sıvıları yemek aralarında yudum yudum almalıdır. Kahve alımından kaçınmalı. Narenciyeyi bol miktarda yememeli, yemeklerde nane kullanmamalı. Acı ve yağlı yemekleri sınırlamalı. Yemek ve içme sonrası sırt üstü yatmamalıdır. Yemek sonrası dışarı çıkıp yürüyüş yapmalıdır. Bol giysi tercih edilmelidir.       
Gebelikte yapılacak egzersizler, sırt ağrısını, kabızlığı, şişkinliği önler, gebeliğe bağlı şeker hastalığını önler, uyku düzenini iyi sağlar. Kişiye fiziki iyilik hali sağlıyor. Kas gücünü kuvvetlendiriyor."

ntvmsnbc

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...