27 Haziran 2011 Pazartesi

Travianda İyi Oyuncu Olmak


 Travianda İyi Oyuncu Olmak

Evet, arkadaşlar, bir çalışmamla daha karşınızdayım. Bu yazımın amacı serverlarda 1. 2. vs olanların yani oyunda derece yapanların, saldırgan birincilerinin, neler yaptıklarını, nasıl bu şekilde iyi oynadıklarını, özellikle de “amatör” oyunculara anlatmak. İmrenerek baktığınız “multidir” vb. gibi içinizden iftiralar attığınız oyuncular gibi olmanın aslında o kadar zor olmadığını çok rahat göreceksiniz… Yazımı soru-cevap şeklinde hazırladım. Umarım, yararlı olur.

1- İlk 100’e 200’e baktığımda genelde büyük bölüm Cermenlerden oluşuyor. Irklar denildiği kadar dengeli değil diye düşünüyorum. Peki, hangi ırkı seçmeliyim?

İlk olarak ırkların arasında dengesizlik olduğunu düşünmeniz yanlıştır. Bu sizin oyun tarzınıza uymadığı için düşündüğünüz bir dengesizliktir. Örneğin, saldırı seviyorsanız galya ırkının cermene göre kötü kalması, ya da sabırsızsanız roma ırkının size sıkıcı gelmesi vb. Aslında küçük ayrıntılar dışında ırklar dengelidir. Oyunun belirli zamanlarında farklı ırklar çeşitli özellikleriyle ortaya çıkar. Bu yüzden şu iyidir, bunu seçmelisiniz gibi bir düşünce saçmadır.

2- Oyuna yeteri kadar bakamıyorum. 1–2 ay sonra gelip yıkıyorlar. Oyundan soğudum desem yeridir. Ne yapmalıyım?

Size şunu söylemeliyim ki, bu oyunda ne seçtiğiniz ırk, ne de 50 60 tane arkadaşınızın olması sizi iyi yapar. Bu oyunda iyi bir yerlere gelmek istiyorsanız online sürenizin ciddi anlamda yüksek olması gerekir ve günün farklı saatlerinde oyuna bakabilmeniz gerekir. Oyuna belirli saatlerde girerseniz düşmanlarınız size ona göre saldırır ve çok kolay yıkılırsınız. Bu yüzden oyuna belirli aralıklarla bakmanızda büyük fayda vardır.

3- Server seçimi önemlimidir?

Bilindiği üzere travianda normal ve speed olmak üzere 2 çeşit server vardır. Irkınıza göre serverın hızlı veya yavaş olması size avantaj kazandırabilir. Şöyle ki;
Cermen bilindiği üzere hızlı gelişir. Bu yüzden speedde ya da normalde olması onu çok bağlamaz. Ancak speedde çok daha tehlikelidir, çünkü farkı çok kolay açabilir. (Brx’te ilk hafta sonunda 70 nüfus fark atmışlığım vardır misal.. Ordu da 2.büyük ordunun 2-3 katı kadardı.) Ancak bu durum diğer ırkları da etkiler;
Galya bir bakıma yavaş gelişir yağmaya başlaması uzun sürebilir. Bu yüzden de galyanın speedde kullanılması daha iyidir. Sonuçta gelişmek için yağma şarttır ve ne kadar kısa sürede başlarsanız o kadar iyidir. Online sürenizin fazlalığı ve speed’in hız avantajıyla Cermenlerle aranızdaki bu açıklığı biraz olsun kapatabilirsiniz. Ayrıca Cermenler galyadan genelde çekindikleri için işiniz daha rahat olacaktır.
Roma ise her halükarda aynı düzeyde gelişeceğinden normal ya da speed olması onu çok etkilemez. Ancak rakiplerini düşünerek normal server seçmeleri daha mantıklıdır.
Tabii bu anlattıklarım kesinlikle roma speedde oynamamalı ya da galya speedde oynamalıdır şeklinde algılanmamalıdır. Bu sizin online sürenize göre kazanacağınız avantajdır.

4- Irkımı seçtim, serverım da belli ancak, nasıl bir başlangıç yapmam gerektiğini bilmiyorum. Forumda vb yerlerde gelişim stratejileri veriyorlar yararlımıdır?

1. olarak şunu söylemeliyim ki özellikle üye adaylarımızın açtığı “Cermen gelişme stratejisi” tarzı başlıkların çoğu balondur. Yani şöyle ki; ne ırkın özelliğine, ne dengeye uymayan taktiklerdir. Daha çok işte ilk seferde şu kadar nüfus yaptım şeklinde bir “Göz Boyama”dır. Örneğin bir cermenin başlangıçta demire ihtiyacı azdır ancak bu arkadaşlar ısrarla başlangıçta demir basar vb.

2. olarak size şunu söyleyeyim hangi ırk olursanız olun yüklenmeniz gereken ilk şey hammaddedir. Ve ırkınızın ihtiyaçlarına göre önem vermelisiniz bu hammaddelere. Cermen için en başta odun sonra tuğla, roma için demir sonra odun, galya için ise önce tuğla sonra odun şeklindedir.

3.dikkat etmeniz gereken şey ise koruma bitmeden asker basmanız. Özellikle Cermen için 15-20 arası tokmak basmalısınız. Bu romada 5 lejyoner, galyada ise 5-10 phalanx olarak değişir. Bu sayılar ise sizin süreyi nasıl kullandığınızla alakalıdır.

Unutmayın ki, 1.gün kazanacağınız birinciliği kimse hatırlamaz. Yani önemli olan nüfus değildir. Wow’u bitiren çoğu oyuncu 50 60. sıralarda bitirirler bu oyunu.

5- Başlangıç için başka ne önerirsin?

Bir kere hammadde yardımlarını almayı sakın unutmayın ve gelen hammaddenin depoyu taşırmayacağından emin olun. Boşuna heba olmasın. 2. olarak size tavsiyem her hammaddeye % plus yapın. Altınım gider şeklinde düşünmeyin bu sizin için büyük bir artıdır.

6- Altın konusunda ne diyorsun?

Bir kere bu altınlar cidden çok önemli. Her plus seçeneğinin size çok büyük artıları vardır. Bu yüzden ya reflink dağıtın ya da kredi kartıyla alın derim. Ciddi anlamda elinize geçireceğiniz altınlar size büyük faydalar sağlayacak. Ama kredi kartıyla almanızı tavsiye ederim. Hem reflinkten daha hızlı hem de kötü bir sonuçla karşı karşıya kalırsanız bu altınları başka servera aktarabilmektesiniz.

7- 9,15 Tarlalı köylerin amacı ve kullanılışı nedir? Neden bu köyler seçilir?

Bu köyler tahıl üretiminin faydalı olduğu köylerdir. İleride wow zamanlarında çok hayrını göreceğiniz yerlerdir. Size tavsiyem 2.köy olarak 9 tarlalı bir köy alıp burayı merkez yapmanız. 15 tavsiye etmememin sebebi, 15 tarlalı köyde diğer hammadde alanlarından 1’er tane olması. Durum böyle olunca üretiminiz düşük olacağı için daha o kadar başta daha tahıl sorununuz yokken 15 tarlalı köy almanız da saçmadır. 9 tarlalı köy ise sizin saldırı ordularınızın çıkış noktası olacaktır. Buraya kuracağınız sur-siper + taşçı buranın savunmasını az tutabilme imkânı sağlar size. 15 tarlalı köy ise sizin 4. ya da 5. köyünüz olursa hatta bunu reisle alırsanız sizin için süper olur.

8- Orduları nasıl düzenlemeliyim sence?

Size tavsiyem ilk köyünüzde her birimi çıkaracağım diye uğraşmamalısınız. Amacınız savunma ordusunu kurmak olmalı. Cermen iseniz tokmak sonrasında paladin, roma iseniz lejyoner sonrası pretoriyan, galya iseniz de phalanx sonrası kılıçlı basmalısınız. Ve belirli sayıda savunma askeri yaptığınızda 2.köyüne geçmeniz. Ve bu savunma askerlerini 2.köye gönderip orayı merkez yapana kadar buranın korumasını yapmanız. (Tabii onları basarken saldırı askerlerini arttırmayı unutmuyoruz.) Bu sırada da saldırı ordunuzla yağmalara devam etmektir. Bundan sonra 2.köyünüzde daha iyi bir saldırı birliğini direk çıkarıp oradan da saldırılara başlayabilirsiniz. Burada dikkat edeceğiniz nokta da, belirli köylerinizden belirli birlikleri çıkarırsanız daha rahat gelişebilir, destek atabilirsiniz.

9- Birlik, elçilik vb. hakkında önerileriniz nedir?

Bir kere başta hiç elçilikle vakit kaybetmeyin derim. 1. gün kurulan birliklerin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...