11 Ağustos 2008 Pazartesi

Gelecekte internet nasıl olacak?


Gelecekte internet nasıl olacak?
Yazan:Haluk KARAHAN Perşembe, 07 Ağustos 2008 08:23


Firefox'un yaratıcıları şimdi Mozilla Laboratuvarları'nda geleceğin internet yazılımlarını şekillendirmeye çalışıyorlar. Gelecekte bizi nelerin beklediğini merak ediyor musunuz?



Web tasarım şirketi Adaptive Path, Mozilla Laboratuvarları'ndaki Mozilla çalışanlarıyla birlikte gelecekte bilgisayarlarımızda yer almasını planladıkları yazılımların konseptleri ve tasarımları üzerine çalışmalarda bulunuyorlar. Dokunmatik ekranların ve interaktif uygulamaların ön plana çıktığı taslaklarda Aurora adı verilen sistemle farklı noktalardaki kullanıcılar gerçek zamanlı ve ortak dosyalar üzerinde çalışarak işlerini görebilecekler.


Örnek bir tanıtım videosu da yayınlayan grup, farklı ülkelerde yaşayan iki kullanıcının e-posta veya telefon trafiğine gerek kalmaksızın internet üzerinden Aurora'yı kullanarak çalışmasını, tartışabilmesini ve gerçek zamanlı olarak değişiklikler yapabilmesinin ne şekilde gerçekleşeceğini aktardı.
Örnek videolar burada

İki farklı video yayınlanırken ikinci videoda da iPhone benzeri bir mobil cihaz üzerinden dokunmatik ekranıyla yakın çevrenizde olan bitenleri izleyebileceğiniz ve kararlar alabileceğiniz bir senaryo filme çekildi.


Daha önce Adobe ConnectNow veya GoToMeeting gibi internet üzerinden eş zamanlı çalışmaya imkan tanıyan benzer yazılımların varlığı biliniyor. Ancak Aurora bu yazılımlardan farklı olarak günlük kullandığımız web tarayıcılarının içerisine eklenecek ve basit bir arayüzle kullanıcılara sunulacak.

İlk olarak 2007'de geliştirilmeye başlanan konsept Adaptive Path tasarımcılarının Mozilla Labs çalışanlarıyla birlikte hareket etme kararı almasıyla geliştirilmeye devam ediyor. Web siteleri üzerinde şimdilik sadece konseptin neler sunabileceğini aktardıklarını ifade eden grup, kesin tarih vermemekle birlikte "yakın bir gelecekte" bu konseptin ürün haline çevrilmesini umut ettiklerini de belirtiyorlar.
http://cnetturkiye.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...