7 Ağustos 2008 Perşembe

Kanseri yok eden oyun


Kanseri yok eden oyun
Oyunların kötü imajı siliniyor mu?

Video oyunlarının genellikle zararlı yönlerinden bahsedilir. Hatta bugüne kadar oyunların insan sağlığına ve psikolojine olan olumsuz etkilerini gösteren pek çok çalışma da ortaya kondu.

Ancak oyunların sanıldığı gibi her zaman zararlı olmadığını gösteren ve bu oyunların bazı hastalar üzerinde son derece olumlu etkilerinin olduğunu gösteren bazı çalışmalar da yok değil.

Kar amacı gütmeyen HopeLab organizasyonu da video oyunları üzerinde çeşitli araştırmaları bulunan bir şirket. Özellikle kanser hastaları üzerinde bazı araştırmaları devam eden HopeLab'ın son yayınladığı rapor oldukça dikkat çekici.

Ortaya konan bulgulara göre video oyunları sanıldığı gibi insan sağlığını olumsuz etkilemesi bir yana, kanser hastaları başta olmak üzere bazı hastalıklara karşı da yararlı olabiliyor.

Burada elbette bir noktanın altını çizmekte yarar var: Hastalara iyi gelen oyunlar dendiğinde, elbette her tür oyunun bu kapsama gireceği düşünülmemeli. World in Conflict gibi gerçek zamanlı strateji oyunlarının insan sağlığının üzerinde bir etkisi yok.

Re-Mission'ında amaç: Kanserli hücrelere ölüm!

Ancak özellikle bu amaç için geliştirilmiş olan oyunlar, hastaların ihtiyacına cevap verebiliyor. Örneğin HopeLab'ın geliştirdiği ve dağıtımını üstlendiği Re-Mission oyunu, hastalar için üretilen özel bir oyun. Ücretsiz olarak dağıtılan oyunun dağıtımı 2 yıldır devam ediyor.

Oyunda, mikroskobik bir robotu kullanan oyuncular, kanser hücrelerine karşı savaş veriyor ve bu hücreleri ortadan kaldırmaya çalışıyor.

Uzaktan bakıldığında basit bir oyunu andıran Re-Mission, aslında kanser hastalarının bakış açısıyla değerlendirildiğinde oldukça önemli bir tedavi aracı denilebilir.

HopeLab'da çalışan Dr. Steve Cole, bu konuda şunları ifade ediyor: "Bir oyunun insan sağlığına nasıl iyi gelebildiğini çevremizdeki insanlara sorduğumuzda genellikle pek olumlu yanıtlar almayız. Ancak bizim geliştirdiğimiz ve hastalarımız için özel üretilen ve ücretsiz dağıtılan bu oyun, özellikle kanser hastalarının sürdürmekte oldukları kemoterapi tedavisi süresince oldukça etkili olabiliyor ve hastaları motive edebiliyor. Unutulmamalı ki kanser hastalığıyla yapılan savaşın birinci kuralı hastanın moralinin iyi olmasında gizlidir."


Kaynak: Chip Online

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...