12 Ağustos 2008 Salı

Öz YouTube

Öz YouTube

Neredeyse adı unutulacak olan video paylaşım sitesi için ortaya çıkan formüller, aklı başında bilgisayar kullanıcılarını güldürmeye devam ediyor.


Video paylaşım sitesi YouTube'un 3 aydan fazla bir süredir kapalı kalmasına çözüm olarak; site kapatma işlerinden sorumlu olan Türk Telekomünikasyon Kurumu'nun basına yansıttığı çözüm, interneti neremizle algıladığımıza en güzel örneklerden biri oldu ve geleceğimiz konusunda da ipuçları vererek bizi hüzünlendirdi.

Budanmış YouTube veya Öz YouTube

Bu kararı alan kişilerin, YouTube'a ne sıklıkla girdiği veya hayatlarında bir video paylaşım sitesine içerik gönderip göndermediği konusunda ciddi şüphelerim var. Komedi filmi gibi gelişen olayların bu sahnesine geçmeden önce alınan kararları tekrar hatırlamakta fayda var;

:: Youtube.com.tr veya Youtube.tr adresi açılacak
:: Bu adreslerden girildiğinde istenmeyen videolar görünmeyecek
:: YouTube Türkiye Temsilciliği kurulacak.

Bu kadar zekice bir çözümü ancak biz bulabilirdik ve başardık. Peki, durumu kara mizaha çeviren sonuçlar neler?

:: İstenmeyen videolar, Youtube.com adresinde yayınlanmaya devam edecek.
:: Youtube.com'da yapılamayan, Youtube.com.tr'de nasıl yapılacak?

Hem Google Hem de TK Düşünmeli

Bu komediye imza atan 2 taraf var.


Birinci tarafta, dünyanın internet devi Google bulunuyor. YouTube'un da sahibi olan firma, Türkiye'yi sadece reklam pazarı gelişmekte olan nüfusu yoğun bir ülke olarak görüp, Türkiye ofisinin yapılanmasını sadece reklam gelirlerini kontrol etmeye yönelik kurduğu için, zamanla büyüyen bu soruna çözüm getiremedi.

Ne mahkemelerle sıkı iletişim kurabildi ne de istenmeyen videoların kullanıcılar tarafından kolayca şikayet edebilmesi için Türkçe arabirim hazırladı. Maalesef, bu kafayla iş yapmaya da devam ediyorlar.

Diğer tarafta ise resmi kurumlarımız bulunuyor. Zamanında, yerli video paylaşım sitelerine gereken altyapıyı sağlayamadığı ve korkunç miktarlarda olan barındırma (hosting) ücretlerinden dolayı Türkiye'deki kullanıcıları YouTube veya Metacafe gibi sitelere yönlendiren Ulaştırma Bakanlığı, bu kurumların başını çekiyor.

İşin bir de istihbarat kısmı var o da YouTube'un şansızlığı olsa gerek. Üst rütbeli askerlerin ve bürokratların gizlice yapılmış kayıtlarının YouTube üzerinde yayınlanması, site üzerinde tam denetim ihtiyacını ortaya koyduğundan dolayı bu kadar baskı altında olması da, yaşadıklarımızın nedenleri arasında.

Bir umut olarak youtube.com.tr'nin açılmayacağını düşünüyorum.

:: Youtube.com.tr için ne düşünüyorsunuz? Forumda tartışalım.

Hakkı Alkan / ShiftDelete.Net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...