12 Ağustos 2008 Salı

Nikon D60



Nikon D60

Firmanın bugüne kadar ürettiği en küçük dijital SLR olma ünvanına sahip olan Nikon D60, 10.2 Megapiksel çözünürlüğü, gelişmiş toz temizleme sistemi ve güncellenmiş 18-55mm kit objektifi ile dikkat cekici bir model.

Fotoğraf ya da fotoğrafçılıkla biraz ilgilenenlerin çok iyi bildiği bir marka olan Nikon, son yıllarda özellikle giriş seviyesi dijital SLR modelleriyle öne çıkmaya başladı.

Firma 2004 yılında D70 gibi artık efsane olan bir modelle uygun fiyatlı dijital SLR pazarına giriş yapmıştı. Bu model hem özellik hem de görüntü anlamında üst seviye modelleri aratmayacak teknik fonksiyonlara sahipti.

Pazarın ağırlıklı olarak giriş seviyesi modellere kayacağını öngören Nikon, strateji değiştirerek D70 kadar gelişmiş özellikler barındırmayan modeller üretmeye başladı. Bunun ilk örneği ise 2005 yılında piyasaya sürdüğü D50 oldu. Ardından D40 ve D40X modelleri satışa sunuldu. Her üç model de başlangıç seviyesinde ürünlerdi ve ağırlıklı olarak hevesli amatörlere hitap ediyorlardı.

Takvimler 2008 yılını gösterdiğinde ise Nikon D50 modelinin gelişmiş versiyonu D60 ile kullanıcıların karşısına çıktı. Bu yeni model firmanın bugüne kadar ürettiği en küçük dijital SLR olma ünvanına sahip.

Nikon D60•10 Megapiksel çözünürlük
•Sensör temizleme sistemi
•Toz engelleme teknolojisi
•Saniyede 3 kare fotoğraf çekebilme
•3200'e kadar ulaşabilen ISO değeri
•2.5 inç LCD ekran
•SDHC uyumlu SD bellek yuvası
•Dahili fotoğraf düzenleme özellikleri
•KDV Dahil 1400 YTL (sadece gövde)

TASARIM
Kardeşi D50’ye benzeyen, küçük, hafif ve kompakt bir dijital SLR var karşımızda. Ürünün tüm tuşları ergonomik olarak tasarlanmış ve bu tip cihazlarda karşımıza çıkan klasik öğelere sahip.



D60’da bilgi ekranının LCD ekrana entegrasyon anlayışı devam ediyor. Bu sayede ikincil LCD ekrana gerek kalmadığı gibi daha küçük bir gövde oluşturulmasında faydalı olunmuş.

TEKNİK ÖZELLİKLER
D60, 10.2 Megapiksel çözünürlüğe sahip bir dijital fotoğraf makinesi. Üründe hazır çekim modlarının yanısıra P, S, A, M ve Otomatik mod da mevcut. Pil dahil, objektif hariç toplam ağırlığı 522 gram olan ürün, dahili toz engelleme ve toz temizleme sistemlerine sahip.



Bellek kartı olarak SDHC uyumlu SD türünü destekleyen modelde, CCD sensör kullanılmış ve LCD ekranın boyu 2.5 inç. İlk kez Nikon modellerinde karşımıza çıkan Eye Sensör D60 ile hayatımıza giriyor. Gözünüzü vizöre yaklaştırdığınızda LCD ekran otomatik olarak kapanıyor ve bu da pil ömrünün yükselmesi açısından önemli bir etken. Bunun için gerekli olan sensör hemen vizörün altında bulunuyor.



Bilgi alma amaçlı kulanılan LCD ekran aynı zamanda yerçekimi sensörüne de sahip. Yani cihazı dikey olarak tuttuğunuzda normalde yatay olarak konumlanan bilgi ekranı da yatay hale geçiyor.



Üründe LiveView yani LCD ekrandan gerçek zamanlı görüntü verebilme özelliği bulunmuyor. Amatörlerin sıklıkla aradığı bu fonksiyonun böyle bir üründe bulunması beklerdik (artık bu seviyedeki birçok dijital SLR makinede bulunan bir özellik) ancak Nikon bizimle aynı fikirde değil galiba.



FOTOĞRAFİK ÖZELLİKLERİFotoğraf formatı olarak JPEG ve RAW desteği sunan D60, gelişmiş beyaz ayar seçenekleri, pozlama seçenekleri, poz telafisi, 3200’e kadar ISO kullanabilme (100’den başlayarak), 1/4000 saniyeye çıkabilen enstantane hızı, dahili flaş, dahili düzenleme özellikleri ve filtre seçenekleri gibi fonksiyonlar sunuyor.

SENSÖR VE İMAJ İŞLEMCİSİ
Üründe 23.6x15.8 mm ebatlarında CCD sensör kullanılmış. Bu da 1.5X fokal çarpan bulunduğu anlamına geliyor.



Kullanılan imaj işlemcisi ise firmanın üst seviye ürünleri D300 ve D3’te de gördüğümüz EXPEED. D300 kullandığımızda hayran olduğum EXPEED imaj işlemcisi D60’da da yine süper bir şekilde çalışıyor. Gerek renk aktarımı gerekse algoritma anlamında çok başarılı bir işlemci var karşımızda. Nikon ilk kez giriş seviyesi bir modelde bu işlemciyi kullanıyor.



HAVA AKIMI İLE TOZ ENGELLEMEÜründe bulunan ve özel olarak tasarlanan bir sistem yardımı ile cihazın içinde dolaşan hava akımı özel bir bölüme yönlendiriliyor. Aynanın hemen önünde oluşturulan bu alan kazara cihazın içine kaçacak tozları yok etmek için tasarlanmış.



Değiştirilebilir objektifli makinelerde karşımıza çıkan sensöre toz bulaşma sorununu daha oluşmadan önlemeye yönelik sistem benden tam puan aldı.

TİTREŞİMLE TOZ TEMİZLEME
Her ne kadar cihazda toz engelleme sistemi bulunsa da bu havadaki zerrelerin sensörün üzerine yapışmayacağı anlamına gelmiyor. Engelleme sisteminden kurtulabilen tozlar açılışta ve kapanışta çalışan ve sensörü ultrasonik hareketlerle titreştiren toz temizleme sistemi yardımı ile yok ediliyor.

D3 ve D300’de gördüğümüz bu sistem D60 ile giriş seviyesine de geliyor. Güzel de olmuş. Özellikle fotoğraflarında siyah siyah lekeler görmekten bıkan biri olarak faydalı bir fonksiyon olarak görüyorum toz temizlemeyi.



STOP MOTION

Nikon’un kompakt modellerinde bulunan Stop Motion özelliği ilk kez D60 ile SLR kategorisine taşınıyor. Bu özellik yardımı ile seri olarak çektiğiniz fotoğrafları arkası arkasıya dizerek AVI formatında video oluşturabiliyorsunuz. Bu tip ihtiyaçları olan kullanıcılar için güzel bir özellik.



Stop Motion film hazırlarken saniyede kare sayısı, görüntü çözünürlüğü gibi değerleri de düzenleyebiliyorsunuz. Amatör filmciler için faydalı seçenekler bulunuyor.

LCD SENSÖRÜPil ömrünü artırma anlamında önemli bir fonksiyon da LCD sensörü. Firmanın Eye Sensör yani Göz Sensörü adını verdiği teknoloji yardımı ile vizöre gözünüzü dayadığınızda LCD ekran otomatik olarak kapatılıyor. Bunu da vizörün hemen altında bulunan sensör yardımı ile algılıyor. Hoş ve pil ömrünü artırma anlamında olumlu bir fonksiyon.



TİTREŞİM ENGELLEME ÖZELLİKLİ KİT OBJEKTİF
Firmanın üçüncü nesil 18-55 mm objektifi olan AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR, kit olarak satın aldığınızda beraberinde verilen objektif. Adından da anlaşılacağı gibi VR yani Vibration Reduction – Titreşim Engelleme özelliğine sahip olan bu objektif, özellikle az ışıklandırılmış mekanlarda netsiz fotoğraf sorunun üstesinden geliyor. Fiyatına göre oldukça iyi bir objektif olan 18-55 mm, amatörlük sınırlarını zorlamadığınız sürece fazlasıyla iyi bir ürün.

Yeni gelmişken belirteyim D60 aynen önceki modeller olan D50, D40 ve D40X gibi gövde üzerinde netlik motoru bulundurmayan bir ürün. Bu yüzden otomatik netlik için mutlaka kendi üzerinde netlik motoru bulunan objektiflerle kullanmak gerekiyor. Bu da son birkaç yılda çıkan yeni nesil objektiflerle tam anlamıyla bir kullanım sağlanacağı anlamına geliyor. Yani AF-S ve AF-I serisindeki objektiflerle tam uyumlu bir model var karşımızda. Diğer serilerde ise bazı sıkıntılar yaşanabilir.



Objektif uyumluluğu ürünün hedef kitlesi göz önüne alındığında çok büyük bir sorun değil. Yine de elinizde objektif varsa ve D60 almayı düşünüyorsanız uyumlu olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ediyorum.

Kit objektifin ülkemizdeki satış fiyatı KDV hariç 200 dolar civarında. Bu özelliklere ve keskinliğe göre fiyatın çok uygun olduğunu söyleyebilirim.

SERİ ÇEKİM
D60 saniyede 3 kare tam çözünürlüklü fotoğraf çekebiliyor. Elbette hızlı bir SD (hatta mümkünse SDHC) bir belek kartı kullanmak şartıyla. Giriş seviyesi bir model için saniyede 3 kare çok iyi bir rakam. Ayrıca seri çekim için sınırlama yok. Yani belli bir kare sonra cihaz tıkanmıyor. Bellek kartı dolana kadar çekim yapabiliyorsunuz.



EFEKTLER

Fotoğraf makinesinde daha önceki modellerde de karşımıza çıkan bazı efektler bulunuyor. Bunlar arasında Siyah-Beyaz, Vivid, Portrait ve Softer gibi seçenekler bulunuyor. Bu efektleri çekim önceki belirleyip fotoğarfların onlar doğrultusunda çekilmesini sağlıyorsunuz.



DAHİLİ DÜZENLEME ÖZELLİKLERİNikon’un Retouch (Yeniden dokunuş) adını verdiği ve D50’den beri bulunan öel bir menü yardımı ile bir dizi düzenlemeyi çekilen fotoğraflar üzerinde uygulayabiliyorsunuz. Bu efektler arasında Trim (Kadrajlama), Filter Effects (örneğin Skylight), Monochrome, Red Eye Reduction gibi seçenekler mevcut. Tüm bunlara ek olarak daha önce bulunmayan Cross Screen adı verilen ve özellikle gece ışıklarını yıldızlı bir görünüme kavuşturan bir düzenleme de bulunuyor.



Bu düzenlemelerin amacı teknik konularda bilgili olmayan ve D60’ın hedef kitlesinde bulunan kullanıcıları memnun etmek. Bu anlamda Retouch özelliğinin hedefi tutturduğunu söylemek mümkün. Düzenlemeleri yapmak çok kolay ve az bilgili kullanıcıların bile yapabileceği şekilde tasarlanmış.

PİL
Bu tip ölçümleri yapan CIPA standartlarına göre pil ömrü yaklaşık 500 kare. Yaptığımız ölçümlerde ben de benzer değerleri buldum. Hatta enerji ile ilgili ayarları iyi düzenlerseniz (mesela çekilen fotoğrafları gösterme özelliğini iptal etmek gibi) 50-100 kare daha fazla fotoğraf çekmek de mümkün oluyor. Bu kategorideki bir ürüne göre oldukça yeterli bir rakam.



BEĞENDİĞİM ÖZELLİKLERİ
•Yüksek çözünürlük ve detay kalitesi
•Operasyon hızı
•Kompakt gövde
•Kit olarak satılan objektifinin kaliteli üst seviyede

BEĞENMEDİĞİM ÖZELLİKLERİ
•LiveView özelliği bulunmuyor


SONUÇGiriş seviyesi dijital SLR bir model olan D60, gelişmiş özellikleri, yüksek görüntü kalitesi, amatör kullanıma yönelik fonksiyonları ile hedeflediği kitleyi mutlu edebilecek bir fotoğraf makinesi. ‘LiveView modu olsa iyi olurdu’ diye düşündüğümüz ürünü, fotoğrafçılığa yeni adım atan ya da ‘artık dijital SLR fotoğraf makinesine geçme zamanım geldi’ diyenlere tavsiye ediyorum.


http://www.uruninceleme.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...