24 Ekim 2010 Pazar

Sarı Kantaron (Hypericum perforatum)

Sarı Kantaron (Hypericum perforatum)

--------------------------------------------------------------------------------

SARI KANTARON

Bir kaç yıl önce bir doğa gezisinde görüp, çiçeklerini çok beğendiğimiz bitkiyi bu yıl tekrar görünce birkaç kökü bahçemize getirip, diktim.



Aşağıdaki yazı Denizli il tarım müdürlüğü web sayfasından alınmıştır.
Sarı Kantaron (Hypericum perforatum); çok yıllık, üzerinde pek çok sarı çiçeği olan bir çalı türü olup, Asya’ dan Amerika’ ya kadar dünyanın pek çok ülkesinde doğal olarak yetişen ve Ortaçağdan beri güvenle kullanılan bir bitkidir. Binbirdelikotu olarak da bilinir. Bu bitki hakkındaki modern ilgi; 1997 yılında Newsweek dergisinde ve sonrasında diğer gazete ve dergilerde çıkan makale ve yazılar ile ABD’de bazı TV programlarında yapılan haberlerden sonra daha da arttı denilebilir. Aslında bundan yıllarca önce başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde bu bitki “Doğal Antidepresan” olarak kullanılıyordu ve diğer antidepresan ilaçlardan çok daha az yan etkili olması nedeniyle zaten dikkatleri üzerine çekmişti.

Yapılan araştımalara göre bitki 50’den fazla etken madde içermekte olup; bunlardan en önemlileri hiperisin (hypericin), flavonoidler, taninler, resin ve prosiyanidinler’ dir. Sarı kantaron hakkında yapılan araştırmalar bu bitkinin sentetik antidepresan ilaçlarla benzer etkili olmasına rağmen daha az yan etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Hiperisin beyindeki Teta dalgalarını da arttırmaktadır. Teta dalgaları normalde uyku esnasında meydana gelirler ve derin düşünce veya meditasyon, yüce duygular, memnuniyet ve yaratıcı düşüncenin artması gibi şeylerle ilişkilidirler. Sarı Kantaron Ekstresi aşağıdaki durumlarda önerilmektedir:


Faydaları ve Kullanım Alanları:

* Yaraların iyileşme sürecini hızlandırabilir
* Hafif ve orta şiddetteki depresyonlarda rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi vardır.
* Korku, endişe, kaygı, umutsuzluk ve çaresizlik duygularının giderilmesinde yardımcıdır.
* Siyatik, eklem iltihabı (artrit) ve pre-menstural kramplar (Adet öncesi ağrı ve sıkıntılar) giderilmesinde faydalıdır.
* Safra salgısını uygun yönde etkileyerek sindirim sistemini rahatlatabilir.
* Kronik yorgunluk sendromunda, uykusuzluk, menopoz dönemindeki sıkıntı, stres ve gerginliklerin giderilmesinde etkili olabilir.

Sarı Kantaron Ekstresi %0,3 hipericin içeren 300 mg’ lık kapsüller halinde sunulmakta olup; ek gıda olarak günde 3 kez yemeklerle beraber 1 kapsül alınabilir.

UYARILAR:1- Herhangi bir anti depresan ilaçla beraber kullanılmaması tavsiye edilmektedir.
2- Hamile veya emziren kadınlar bu ürünü kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...