28 Ekim 2010 Perşembe

TOHUMDAN DOMATES YETİŞTİRİRKEN İZLENECEK ADIMLAR


TOHUMDAN DOMATES YETİŞTİRİRKEN İZLENECEK ADIMLAR

Kasada Yapılacak Ekimler için;1. Eğer çok ekim yapacaksanız, tahta manav kasasının içine gazete ya da paket kağıdı açınız.
2. Eğer bulabiliyorsanız steril tohum toprağını, (genellikle profesyonel fide üreticlerinde bulunabilir.) bulamıyorsanız torfu, kasanın içine yayınız. 6-7 cm’lik bir kalınlık yeterlidir.
3. Değişik tohumlar ekecekseniz, tohumları toprağa ekerken etiketleme yapmayı unutmayınız.
4. Tohumları ekme işlemi tamamlanınca, tohumların üzerini ince bir toprak/torf tabakasıyla kapatarak hafifçe bastırınız.
5. “Fıs fıs” olarak tabir edilen su püskürtme aleti ile toprağın/torfun her bölgesinin tamamen nemlenmesini sağlayınız.
6. Bu ilk sulama suyuna bir miktar mantar ilacı (1 litre/2 gr.) ve hümik asit (1 litre/6cc) katmak tohumlarınız hem hastalıktan koruyacaktır hem de tohumların topraktan/torftan daha iyi faydalanarak çimlenme şansını arttırmaktadır.
7. Domates tohumları 18-25 C’de 10-12 gün içerisinde çimlenmeye başlarlar. Tohumlar, Şubat-Mart aylarında iç mekanda çimlendirilmeye başlandığından, özellikle gece-gündüz ısı değişimleri konusunda dikkatli olmak gerekir. Geceleri ısının 18 C’nin altına düşmemesi gerekir.
8. Sera etkisi yaratmak için tohum kasasını büyük bir naylon torbaya yerleştiriniz ve ağzını biraz hava alacak şekilde düğümleyiniz.
9. Hergün toprağın/torfun nemini kontrol ediniz ve naylonun düğümünü açarak bir süre havalandırınız. Gerekiryorsa toprağı tekrar nemlendiriniz ancak asla çok su vermeyiniz.
10. Tohumlar çimlenince naylon torbayı çıkarınız ve gerekiyorsa tohum kasasını yine iç mekanda daha çok günışığı alan bir yere alınız. Ancak doğrudan güneş ışığından uzak tutunuz.
11. Geçici ilk yaprakların ortasından çıkan esas yapraklar biraz büyüyünce şaşırtma işlemine başlayabilirsiniz.
12. Filizleri köklerine zarar vermeden topraktan/torftan çıkartarak torfla doldurulmuş fide torbalarına şaşırtınız ve cansuyu veriniz.
13. Şaşırtılan filizler bir süre cansızlaşabilirler. Bu normaldir. 2-3 gün içinde dirileceklerdir.
14. Filizler biraz boylanınca ve yapraklar irileşince eğer gece don riski de ortadan kalkmışsa fidelerinizi dış mekana çıkarabilirsiniz. 1-2 saat doğrudan güneş alan ama genelde gölge bir yerde tutulmaları ve sulamalarının düzenli yapılması yerinde olacaktır.
15. Fideler iyice serpilince ve kalınlaşınca toprağa alınabilirler. Bol hasatlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...