YER KİRAZINI TOHUMDAN ÇİMLENDİRME Saksı, plastik kasa veya manavdan bir tahta kasa alın. Tohumları çimlendirmek için satılan toprak (torf) alın (ithal torf almanızı tavsiye ederim). Tohum adedine göre alacağınız torf miktarı değişebilir. Mesela 1000 adet tohum için, 20 lt torf yeterli gelebilir yetmezse ilave edersiniz. Almış olduğunuz kasaya 6-7 cm yüksekliğine kadar toprak (torf ) doldurun. Üstüne fazla bastırmadan düzleyin. Tohumları aralıklı olarak serpiştirin. Tekrar üzerine çok ince serpiştirerek toprak (torf) ilave edin 0.5 mm kadar. Püskürtme ile sulamayı yapın. Tohumların olduğu üst katman sürekli nemli kalmalı ki çimlenme gerçekleşsin. İklimi soğuk olan bölgelerde kasanın üst kısmını şeffaf delikli bir naylon ile kapatılmasında yarar vardır. Sıcak bölgelerde buna gerek olmayacağı kanısındayım. Tropik bir bitki olması sebebiyle sıcağı ve nemi sever. Çimlenmenin kolay olmasına katkı sağlamak için, ev gibi sıcak bir ortamda ve gün ışığı alan bir yerde olmasına dikkat edilmelidir.
Çimlenme başladıktan sonra bitkiler 2-3 cm boya ulaştıklarında (narin bir bitki olması sebebiyle) köklerine zarar vermeden üst yapraklardan tutarak tek tek çıkartılarak 70'lik viyollere veya altı delik plastik bardaklara konulmalıdır. Bolca su verilmelidir ve serin bir yerde tutulmalıdır. Büyüdükçe su ihtiyacı artacağı için toprağını sürekli sulayarak nem oranını koruyun (çamur gibi de olmayacak). Ayrıca çok fazla sulamadan dolayı kök hastalıklarının önüne geçmek için mantar ilacı kullanmanızda fayda var. 10 lt suya 20gr mantar ilacı karıştırın 10 günde bir verin. 7-8 cm boya ulaştıklarında (5-6 gerçek yaprağı olduğu zaman) bahçenizde önceden hazırlanmış çukurlara dikebilirsiniz.
Düzenli sulama ve budama yaptığınızda bitkinin gelişimi de sağlıklı oluyor. Boyu uzadıkça ipe almanız gerekmekte yoksa bitki enine doğru büyür ve sarmaşık gibi yerde sürünür. Bu meyve tam olgunlaştığında tatlı, hafif ekşimsi ve asitli oluyor. Tam olgun meyvenin tadı çok güzel. Yeşilken çok ekşi, turuncu renge dönerken (olgunlaşırken) ekşiliği biraz daha azalmaya başlıyor. İlk meyveleri almaya başladığınızda onları tohumluk olarak saklayacaksınız. Daha sonra kendi tohumunuzdan yetiştirebilirsiniz. Daha sonraki toplanan meyveler tüketime hazırdır.
MEYVE OLUŞUMU VE SAKLAMA ŞEKLİ
Yaklaşık 2.5-3 ay sonra meyve vermeye başlar. Meyvelerin taze olarak (kabuklu) yaz sıcaklarında bir hafta dayanma süresi vardır. Kışın daha fazladır. Çok üretimde taze meyveyi serin bir alanda muhafaza etmelisiniz. Kurutulmuş meyvenin dayanıklı olması taze meyveye göre daha fazladır. İlk meyveyi verdiğinde tohumluk olarak almayı unutmayın.
PAZARLANMASI
Piyasada yeni olan bu ürünün satışında problem olacağını sanmıyorum. Piyasaya taze olarak vereceğiniz meyveler plastik delikli kaplarda olmalı, en iyi ve en iri meyvelerden olmalıki yüksek fiyattan satabilesiniz. Ufak taneli meyveleri ya kurutma şeklinde Ya da reçel firmalarına verebilirsiniz. Herkes tarafından tanındıkça tüketimi artacaktır. Üretimin az olmasından dolayı fiyatı yüksektir. Üretim çoğaldıkça fiyatlar aşağıya doğru çekilecektir. Bu ürünü Otel, restaurat ve büyük marketlerde taze meyve olarak satışını yapabilirsiniz. Büyük çerez firmalarına pazarlayabilirsiniz ihracat yapıp ülkemize döviz kazandırabilirsiniz.
Kurutulmuş olarak piyasada vardır fakat ithal dir. Ülkemize birkaç şirket tarafından bu ürün ithal olarak getirilerek satışı yapılmaktadır. Kuru meyvenin satışı için lütfen benimle iletişim kurun. Takıldığınız sorunlarınız varsa aşağıda verdiğim adreslerden iletişim kurabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder