5 Mayıs 2011 Perşembe

Genel Sağlık Sigortası Nedir ?

Genel Sağlık Sigortası Nedir ?
01 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Kanunu, bizim geçmişimizi, bugünümüzü ve geleceğimizi toptan değiştiren ve belirleyen yepyeni bir düzenlemeler bütünüdür.

İlk defa 18. yüzyılda dillendirilmeye başlanan sosyal güvenlik, 19. yüzyılda primli hale dönüşmüş, 20. yüzyılda ortaya çıkan ekonomik bunalımlar sonucu kanunlarda yer almıştır.
Sosyal güvenlik, sadece işçileri değil, tüm halkı, mesleki faaliyetleri ne olursa olsun, toplumun tamamının kapsama alınması amacıyla hazırlanmıştır. (Genellik İlkesi)
Dağınık halde bulunan tüm sosyal sigorta kurumlarının tek bir çatı alına alınarak, herkesin sigorta yardımlarından olabildiğince kısa sürede faydalanması sağlanmıştır. (Teklik İlkesi)
5510 Sayılı kanun kapsamına girenlerin tamamı sigortalı olarak ifade edilmektedir;kanunun 4. maddesine göre;
4/1-a Eski adıyla SSK ‘lı olarak çalışanlar
4/1-b Eski adıyla BAĞ-KUR ‘lu olarak çalışanlar
4/1-c Eski adıyla KAMU ‘ da çalışanlar
için sigortalılık zorunludur ve devredilemez.
5510 Sayılı kanunun 60. maddesinde kimlerin Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında olduğu detaylarıyla anlatılmıştır;
4 a ‘lılar; hizmet aktiyle çalışan işçiler,işçiler
4 b ‘liler; köy ve mahalle muhtarları, kendi nam hesabına bağımsız çalışanlar, tüccar, serbest meslek mensubu vb.,isteğe bağlı sigortalar
4 c ‘liler kadrolu ve 657 sayılı kanuna tabi çalışan devlet memurları
İşsizlik ödeneği alanlar
Gelir veya aylık alanlar (raporlu ve emekliler)
Yukarıda genel kapsamıyla belirtilenlerin kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler, kanunen GSS kapsamındadırlar.
4 a
Sigortalı, işe girdikten 30 tam gün sonra kendisi ve bakmakla yükümlü oldukları GSS kapsamındadır. Sigortalı, 30. günden sonra kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için, nüfus kayıt örnekler ile, SGK il müdürlüklerine müracaat ederek, sigortalılıklarını aktive ettirmek (kaydolmak) zorundadır. Yine, halen çalışmakta olup, evlenme, doğum, ölüm gibi sigortadan yararlanma şartlarında meydana gelen değişiklikleri de il müdürlüklerinde aktivasyon işlemleri yapılmalıdır. Ay ortasında işe giren 4 a ‘lı sigortalılar, kalan süre için işyerlerinden sigortalı hesap fişi alarak 30 günlük süreyi tamamlayabilirler. İşten ayrıldıkları tarihten itibaren (hizmet listeleri 23.günde gönderildiğinden) 30 gün, ayrıldığı tarihten geriye doğru 1 yıl içinde 90 günlük çalışmaları var ise toplam 100 (90+10) gün boyunca, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları sağlık yardımlarından faydalanabilirler. DEVAM EDİYOR…
DEVAMI...
4 b
Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde vergi mükellefi olan 4 b ‘ liler, vergi dairelerince SGK bildirilmekte olup, vergi mükellefiyeti açtıranların en geç 3 ay içinde ikametgah, nüfus cüzdanı örneği ve vergi levhası ile SGK il müdürlüklerine gidip, aktivasyon yaptırmaları ve prim matrahlarını bildirmeleri gereklidir.
Ticaret sicilinde işlemleri yapılan şirket ortakları da, vergi dairelerinde olduğu gibi, SGK ‘ na bildirilmektedir, sigortalıların cezai işleme maruz kalmamaları için sistemde aktivasyon yaptırmaları gerekmektedir.
4 b kapsamında olan sigortalılar, aktivasyonlarını yaptırdıkları tarihten itibaren kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları GSS kapsamındadır. Prim ve prime ilişkin en fazla 60 günlük borçları olmadığı sürece GSS kapsımdan yararlanmaya devam ederler.
Daha önde topluluk sigortasına tabi bulunan avukat ve noterler 4 b kapsamında sigortalıdırlar ve bağlı bulundukları il müdürlüklerinden aktivasyonlarını yaptırmaları gereklidir.
İsteğe Bağlı sigortalılar
Yeni kanunda, zorunlu olarak ödedikleri primleri ile, herhangi bir bildirime gerek kalmaksızın GSS kapsamında sayılırlar.
4 c
Sigortalılar göreve başladıkları tarihten itibaren GSS kapsamındadırlar.Tescilleri kurumları tarafından yapılmaktadır.
İşsizlik Sigortasından Faydalananlar
İşsizlik maaşlarını almaya başladıkları tarihten itibaren maaşları kesilinceye kadar GSS kapsamında sağlık yardımlarından faydalanırlar.
2010 yılında uygulamadan kalkacak olan yeşil kart sahipleri de, kimlikleri ile il müdürlüklerinde kayıtlarını yaptırmaları gereklidir.
Kurumdan gelir ve aylık alanlar, gelir veya aylık bağlanma tarihinden itibaren, kendileri
ve bakmakla yükümlü oldukları, GSS kapsamında olup, tescilleri kurum tarafından yapılmaktadır.
Hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar, kaymakamlıklar ve valilik tarafından alacakları gelir durumunu gösteren belge ile kuruma müracaat ederek, kayıtlarını yaptıracaklardır.İnceleme sonucu, gelir tesbit edilirse % 12,5 GSS primi tahakkuk ettirilir.
Aylık kazancı asgari ücretin altında olanların (gelir-gider farkı) ilgili oda ve kuruşlardan alacakları sigortalı muafiyet belgeleri ile müracaat eden sigortalıların GSS masrafları devlet tarafından karşılanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...