5 Mayıs 2011 Perşembe

Yıllık İzin

Yıllık İzin
İşe başlanılan günden itibaren deneme süresi dahil, 1 yılı dolduran işçi, yıllık izin hakkına sahip olur.


İşçi, bu hakkından vazgeçemez, devredemez ve sonraki yıllara biriktiremez. Mevsimlik ve kampanya dönemli çalışmalarda, yıllık izin söz konusu değildir. Kısmi süreli çalışmalarda, çalışılan toplam süre günlük çalışma dönemine orantılanarak hesaplanır.
Süre ; 1-5 yıl çalışanlarda 14 gün, 5-15 yıl çalışmada 20 gün ve 15 yıldan fazla süreli çalışmalara 26 gün olarak verilir. İzin, şehir dışında kullanılacak ise, bu sürelere 4 gün daha ilave edilir. Deniz iş kanununa göre çalışanlarda, 6 ay-1 yıl arası çalışmada 15 günden ve 1 yıldan fazla çalışmalarda 1 aydan az olamaz. Basın iş kanununa tabi çalışmalarda, günlük çalışanlar için 4 hafta, meslekte 10 yılını dolduranlar için  6 hafta, günlük çalışmayanlar için her 6 aylık çalışma karşılığı 2 hafta izin kullandırılır. Çıraklar için, her yıl tatil aylarında, 1 aylık izin verilir.
18 Yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar için belirlenen izin süresi 20 günden az olamaz.
İzin süresine, resmi tatil, genel tatil, ulusal bayram günlerine rastlayan süreler, ilave edilir.
İşveren, izin süresini bölemez, ancak tarafların anlaşmaları halinde, 10 güne kadar ve en fazla 3 e bölebilir.
İşyerinin el değiştirmesi yada,  aynı işverenin başka birimlerinde yapılan çalışmalar da birleştirilmek suretiyle uygulanır. Gazetecilerde, aynı gazetedeki çalışmasına göre değil, mesleğe başlama kıdemine göre, denizcilerde ise, aynı gemide veya aynı işveren emrindeki çalışma süreleri hesaplanır.
Bir yıllık hesaba; kaza ve hastalık nedeniyle çalışamadığı süreler, kadın işçilerin doğum izinlerini içeren süre, zorunlu nedenlerle işyerinin çalışamadığı dönemlere ait sürenin 15 günü, hafta tatili ulusal bayramlar ve  genel tatil günleri, evlenme ve ölüm nedeniyle verilen izinler, yıllık ücretli izin süresi hesabına dahil edilir ve bu günlerde çalışılmış sayılır.
Gerevde geçen süreler, mazeretsiz izin süreleri, kadınlar için doğumdan sonraki 8 (10) haftaya ilave olarak kullandığı 6 aylık ücretsiz izin süresi, yıllık izin hesabına dikkate alınmaz.
İzin ücreti net üzerinden hesaplanır ve peşinen ödenir. Aynı anda, işçinin izine başlamadan önceki döneme ait alacakları var ise bunları da yine nakit olarak ödenmek zorundadır.
İşveren, yıllık izinleri forrnuna uygun her yıl düzenlemek ve muhafaza etmekten sorumludur.
Toplu izin uygulamasının yapıldığı durumlarda işveren, izin başlangıç ve bitiş tarihlerini bir ay önceden ilan etmek zorundadır. Toplu izin döneminde henüz izni hak etmemiş işçi mevcut ise, bu çalışan da hak etmiş gibi kullanır.
İş akti feshedilen işçinin henüz kullanamadığı o yıla ait izin ücreti, diğer hak ve menfaatleriyle birlikte işçiye ödenir. Ödenecek ücret hesaplanırken, son ücreti üzerinden ve iş günü olarak değil takvim günü olarak hesaplanır.
İzinlerde zaman aşımı süresi 5 yıldır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...