4 Mayıs 2011 Çarşamba

Meslek Hastalığı

Meslek Hastalığı
Hastalığı, normal hastalıktan ayıran, sadece iş nedeniyle, iş yerine bağlı olarak ve işin yapılması sebebiyle ortaya çıkmış olmasıdır. Geçici veya sürekli olmasına bağlı olarak, sağlanılan faydalar da farklıdır.


Meslek hastalığında;
Sağlık yardımları
Geçici ve sürekli iş göremez geliri
Protez araç ve gereçlerin sağlanması, takılması, onarılması ve yenilenmesi
Vefat halinde, cenaze masrafı karşılığı ödemesi
Hak sahiplerine gelir bağlanması gibi haklar kullanılabilmektedir.
Meslek hastalığında, işe en az 3 ay önce girmiş olan sigortalı, iş gücü kaybı oranında minimum  % 10 azalma olduğuna dair rapor ile, sürekli iş göremez geliri alabilir. Bu rakam, tam iş göremez gelirinin rapor oranı kadarki tutara isabet eden kısımdır.   
Sürekli tam iş göremez durumuna düşen sigortalı ise, yıllık kazancının % 70 ‘ i oranında gelir alır. Bakıma muhtaç durumda olanlara, bu tutara % 50 oranında ilave gelir eklenerek ödeme yapılır.
Kontrol muayenelerinde yapılan değerlendirme ile, geçici ya da tam iş göremez tutarları, hastalığın seyrine bağlı olarak, arttırılır veya azaltılır.
İşçinin, meslek hastalına bağlı rahatsızlığı durumunda, yukarıdaki haklarını elde edebilmesi için, meslek hastalığını Kurum’ a onaylatması gereklidir. Bir diğer zorunluluk ise, hastalığına dair bildirimi, öğrendiğinden en geç 3 iş günü içinde Kurum’ a bildirmesi gerekir.
Uygulamada, bu bildirim sadece işverene bırakılmakta ve genellikle, zamanında yapılmayan bilgilendirme işlemleri nedeniyle, sonradan çıkacak rahatsızlıkların ispatlanması çoğu çalışanı mağdur etmektedir.
Halbuki, çalışan, iş kazası ve meslek hastalığı bildirimini kendisi de zamanında yapsa, bu ispat yükümlüğünden kurtulmuş olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...