28 Mayıs 2011 Cumartesi

Mineraller

Mineraller

Mineraller, vücudun üretemediği inorganik maddelerdir. İnsan vücudunun %4-5’i minerallerden oluşmaktadır. Kalsiyum, fosfor, magnezyum, klor, sodyum ve kükürt makro mineraller olup vücutta daha az bulunan diğer mineraller iz elementler olarak isimlenir.

Kalsiyum 
Kemik ve dişlerin gelişiminde, kanın pıhtılaşma etmeninde, kas kasılması için gereklidir. İnce barsaklar da D vitamini emilimine yardımcı olur. En iyi kaynaklar süt ve süt ürünleridir. Bununla beraber pekmez, susam, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagiller iyi kaynaklar arasında sıralanabilir. Çocuklarda raşitizm, zayıf diş oluşumu; yetişkin kadınlarda kemik yoğunluğunda azalma, kaslarda kramp kalsiyum eksikliği belirtileridir.

Kemiklerinizi kalsiyum takviyesiyle güçlendirin! 

Fosfor

Kemik, dişin yapısında bulunması dışında hücre zarının , vitamin koenzimlerinin ve bazı proteinlerin yapısında da bulunur. Genelde proteinden zengin besinler fosfordan da zengindir. En iyi kaynakları da et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, yumurta, yağlı tohumlardır. 

Magnezyum
Kemik ve dişlerin yapısında kalsiyum ve fosforla beraber bulunur. Kas ve sinir sisteminde etkindir. Osmotik basıncın, asit-baz dengesinin sağlanmasında önemli rol alır. Özellikle enerji metabolizması enzimleri başta olmak üzere birçok enzimin çalışması için gereklidir. Yetersizliğinde kalpte ritim bozukluğu, kan basıcında yükselme görülür. Sert kabuklu meyveler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllı ürünler iyi kaynaklarıdır. Tahılların öz ve kepeğinin ayrılması magnezyum içeriğini azaltır.
Kas ve sinir sisteminizi magnezyum desteğiyle koruyun!
Demir
Demir oksijenin taşınmasındaki rolü ile beraber hemoglobinin yapısına katılır. Çözünemeyen ilaç ve zararlı bileşiklerin suda çözünerek vücuttan atımını sağlayan sitokrom p-450 sisteminin içeriğinde yer alır. Koyun, sığır, tavuk eti, yumurta, balık, yeşil sebze, kurubaklagil, pekmez gibi besinlerdir. Ancak unutulmamalıdır ki bitkisel kaynaklardaki demir emilimi daha düşük oranda olmaktadır. Eksikliğinde demir eksikliği anemisi bunun belirtisi olarak da halsizlik, kalp çarpıntısı, yorgunluk gibi belirtiler görülür.

Bakır
Bazı enzimlerin yapısında yer alır, protein metabolizmasında yer alır. Vücutta iyileşme sürecinde yer alması, tat almada görevleri vardır. Normal diyet vücuda yeteri kadar bakır sağlar. Karaciğer, et, balık, taze fasülye, pekmez, kuru maya kaynakları arasındadır.

Sodyum, Klor ve Potasyum

Vücutta birbirleriyle çok yakın ilişkileri olan bu mineralleri birlikte incelemek daha uygundur. Vücudun tüm minerallerinin % 2 sini sodyum, % 5 ini potasyum ve % 3 ünü klor oluşturur. Sodyum ve klor daha çok ekstrasellüler sıvılarda, potasyum ise intrasellüler bölümde bulunur. Sodyum ve klorun vücutta en önemli fizyolojik fonksiyonları osmotik dengenin ve asit baz dengesinin düzenlenmesindeki rolleridir. Kasların normal işlevlerinde potasyumun önemli rolü vardır.

Vücudunuzun ihtiyacı olan vitamin destekleri hangileri? 

Çinko
insan vücudunda gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonların gerçekleşmesini sağlayan yaklaşık 100 çeşit enzimi etkin hale gelmesi için uyarır. Çinko sağlıklı bir bağışıklık sisteminin oluşmasında etkilidir, yaraların iyileşmesi için gerekli olmakla beraber vücudun tat ve kokuları algılamasına yardımcı olur. DNA yapısına katılır.  Karaciğer, et, badem, ceviz, buğday embiryosu, bulgur en iyi kaynaklarıdır.

Selenyum
Selenyum DNA’ya zarar veren serbest radikallere karşı antioksidan olarak görev yapar. Kanser, kalp rahatsızlıkları ve hatta yaşlanma ile mücadelede yardımcı olmak üzere C ve E vitaminleriyle beraber çalışır. AIDS/HIV in ilerlemesini yavaşlatabilir. Selenyum aynı zamanda normal karaciğer işlevini destekleyerek sağlığa katkıda bulunur. Zengin kaynakları arasında; deniz ürünleri, böbrek, yürek ve diğer etler bulunur. Ancak unutulmamalıdır ki sakatatlar hiç bir zaman sağlıklı bir beslenme programı içerisinde yer almaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...