5 Mayıs 2011 Perşembe

Kıdem Tazminatı

Kıdem Tazminatı
Alkolik olup, sağlık sebepleriyle işine devam edemediği için işten çıkarılan işçiye var, daha iyi bir iş buluğu için ayrılana yok…


Bir yıl ve daha fazla çalışan işçinin

İşveren tarafından,

İş Kanunu 25. madde kapsamında, işçinin ahlâk ve  iyi niyet  kurallarına uymayan halleri dışında, sağlık sebepleri ve zorlayıcı sebeplerle, işten çıkarılması

İşçi tarafından;

Askerlik
Bağlı bulundukları kurumlardan emeklilik veya malûllük yada toplu ödeme almak
Kadının evlendiği tarihten 1 yıl içinde işten ayrılması
İşçinin ölümü

Yukarıda sıralanan sebeplerin oluşması halinde kıdem tazminatı doğar. Tazminat hesaplanmasında , çalışılan her 1 yıl için, son alınan brüt 30 günlük ücret tutarında ödeme yapılır. Bir yıldan artan süreler içinse, oranlama yöntemiyle bulunan tutar hesaba dahil edilir.

Ücrete, yemek, gıda, giyim, sağlık, yakacak, eğitim, konut yardımları ,sürekli ödenen primler, kasa tazminatı gibi daimi ödenen tutarlar dahil edilir.

Yıllık ücretli izin, evlenme-doğum-ölüm  yardımları, tatil ücretleri, bayram harçlığı, süreksiz primler, fazla çalışma ücreti, iş elbisesi ve koruyucu malzemeler, kıdem ücretine ilave edilmez.

Süre hesabında, çalışmanın sürekli yada kesintili olması dikkate alınmaz, aynı işverenin bir veya birden fazla işyerindeki çalışmaları, yada işyerinin devri halinde de, ödenen ücretler üzerinden rakamlar belirlenir. Deneme süresi, ulusal bayram, hafta tatili, genel tatil, yıllık izin, makul hastalık izin süreleri , işverenden kaynaklanan çalışılamayan süreler kıdeme dahildir.

Tazminatı hak kazandığını ispat etme yükümlülüğü işçiye aittir;

Askerlik için, şubeden alacağı belge
Emeklilik , malûliyet veya toplu ödemeler durumunda, işçinin ilgili kurumdan hak ettiğine dair yazı
Evlenme halinde, nüfus idaresinden alınacak belge
Vefat halinde, mahkemeden alınacak veraset ilamı, işverene ibraz edilmelidir.

İşçinin ölümü halinde, kıdem tazminatı kanunî mirasçılarına ödenir.

Tazminat tutarı makûl sürede ödenmek zorundadır, zamanında ödenmeyen tutar için, mahkeme yoluyla, mevduata uygulanacak en yüksek faiz hesaplanarak ödenmesi kararı verilmektedir. Kıdem tazminatı, 10 yıllık zaman aşımı süresine tâbidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...