31 Ocak 2011 Pazartesi

Arap Yarımadasının En Büyük Gövdeli Ağacı....El Garip

Arap Yarımadasının En Büyük Gövdeli Ağacı....El Garip






Yemen’in başkenti Sana’a’da yapılan bilimsel bir toplantıya katılmak üzere bu ülkede bulunduğum kısa süredeArap Yarımadasının En Büyük Gövdeli Ağacı....El Garip pek çok ilkle karşılaştım. Kültüründen bitki örtüsüneArap Yarımadasının En Büyük Gövdeli Ağacı....El Garip yemeklerinden iklimine kadar pek çok şey benim için ilkti. Hayatının çok büyük kısmını 36-42 paralelleri arasında geçiren bir insan için 13-14. paralellerde bulunmak oldukça ilginç bir tecrübe! Akdeniz ikliminin o güzelim ortamındanArap Yarımadasının En Büyük Gövdeli Ağacı....El Garip yaz ve kışın pek farklılık göstermediği bir bölge. Dolayısıyla bitki örtüsü oldukça farklı. Alışageldiğim çam ve maki yerine yeşilin az olduğu bir coğrafya. Ülkemin zengin bitki örtüsüne doğal olarak burada rastlayamadım amaArap Yarımadasının En Büyük Gövdeli Ağacı....El Garip Yemenli meslektaşlarımdan burada ilginç bitkilerin olduğunu öğrendim. Kongreye katılan bilim adamlarıArap Yarımadasının En Büyük Gövdeli Ağacı....El Garip botanikçi olduğumu öğreninceArap Yarımadasının En Büyük Gövdeli Ağacı....El Garip Taiz yakınlarındaki Al Turbah’da bulunan dev “El Garib ağacı”nı görmemi tavsiye ettiler. Ben de kongre bitiminde bu ağacı görebilmek için yaklaşık dört saat süren bir yolculuktan sonra Sana’a’dan Taiz’eArap Yarımadasının En Büyük Gövdeli Ağacı....El Garip oradan da yaklaşık bir saat süren (50 km) yolculuktan sonra Al Turbah’a ulaşabildim. Otomobille ilerlerken o kocaman ağacı görmemeniz mümkün değil. Önünüzde bir dev duruyor adeta. Arap yarımadasınınArap Yarımadasının En Büyük Gövdeli Ağacı....El Garip belki de Ortadoğu’nun en geniş gövdeli ağacı bu. Bitkinin Latince ismi Adonsonia digitata L. olup Bombacaceae familyasından. EtraftaArap Yarımadasının En Büyük Gövdeli Ağacı....El Garip aynı türe ait başka bir örnek birey yok. Bitkinin gövdesi 50-100 mm arasında değişen kalınlığa sahip bir kabuk ile kaplı. Kabuk yeşilimsi kahverengi ve normalde düz bir şekilde. Ancak yaşlı ağaçların gövdelerinde olduğu gibi kabukArap Yarımadasının En Büyük Gövdeli Ağacı....El Garip yılların etkisiyle oldukça katlı ve kıvrımlı bir görünüme sahip. YapraklarArap Yarımadasının En Büyük Gövdeli Ağacı....El Garip el şeklinde ve 20 cm kadar uzunlukta olupArap Yarımadasının En Büyük Gövdeli Ağacı....El Garip sayıları 5 ile 9 arasında değişen parmak şeklinde yaprakçıklı. Çiçekleri beyaz renkteArap Yarımadasının En Büyük Gövdeli Ağacı....El Garip ortalama 20 cm boyunda ve salkım şeklindedir. Meyvesi yaklaşık 30 cm boyundaArap Yarımadasının En Büyük Gövdeli Ağacı....El Garip yeşilimsi kahverengi tüylerle kaplıArap Yarımadasının En Büyük Gövdeli Ağacı....El Garipyumurta şeklinde geniş bir kapsül tipindedir. Tohumları ise siyah renkli ve böbrek şeklinde.





Afrika kıtasının “Sub-Saharan” veya “Kara Afrika” denilen bölgesinde doğal olarak yayılış gösteren bu türArap Yarımadasının En Büyük Gövdeli Ağacı....El Garip “Baobab” ismiyle bilinmektedir. Bitkinin bulunduğu yer ile Afrika arasında sadece Kızıldeniz var. Burada ağaca garip denmesinin nedeni çok basit. Yaşının yerli halk tarafından bilinmemesi ve gövdesinin çok büyük olması. Tanıtım tabelasında bu bitkinin yaklaşık olarak 20.00 yaşında olduğu belirtili-yor. Hemen hemen 15 m yükseklikte ve 35 m çevresi olanArap Yarımadasının En Büyük Gövdeli Ağacı....El Garipyaprak döken bir ağaç. Koca gövdesinin sıcak mevsimlerde dışarıdan suya ihtiyaç göstermeyecek miktarda su depo ettiği bilinmektedir. Bu bitkinin tüm kısımları insanlar tarafından kullanıldığından ekonomik bir öneme sahiptir. MeyveleriArap Yarımadasının En Büyük Gövdeli Ağacı....El Garip C vitamini açısından oldukça zengindir. Hem meyvesi hem de çekirdeği yiyecek olarak tüketilmektedir. Yerli halk tarafından özellikle yaprak ve meyvesiArap Yarımadasının En Büyük Gövdeli Ağacı....El Garip tıbbi amaçlarla kullanılmaktadır. Taze yapraklarından çorba yapılmaktaArap Yarımadasının En Büyük Gövdeli Ağacı....El Garipgenç kökleri yenilmektedir.


Güney Afrika’da bu türe ait pek çok dev ağaçların olduğu bazı çalışmalarla rapor edilmiştir. Dünyanın en geniş gövdeli Baobab ağacı ise Güney Afrika’nın Tzaneen (Limpopo) Kasabasında bulunuyor. Karbon yöntemiyle bu bitkinin yaklaşık 6000 yaşında olduğu tespit edilmişArap Yarımadasının En Büyük Gövdeli Ağacı....El Garip çevresi ise 46Arap Yarımadasının En Büyük Gövdeli Ağacı....El Garip8 m olarak ölçülmüştür.

Eğer yolunuz bir gün Arap Yarımadası’nın en güneyine düşerseArap Yarımadasının En Büyük Gövdeli Ağacı....El Garip bu ağacı muhakkak görmelisiniz. Belki bu ağaca neden “garib” adının verildiğini de ancak o zaman anlayabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...