21 Ocak 2011 Cuma

Sumak



Sumak


Vikipedi:Taksokutu
Sumak
Illustration Rhus toxicodendron0.jpg
Bilimsel sınıflandırma
Alem:Plantae (Bitkiler)
Bölüm:Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf:Magnoliopsida
(İki çenekliler)
Takım:Sapindales
Familya:Anacardiaceae
(Sakız ağacıgiller)
Cins:Rhus
L.
Türler
Yaklaşık 250 tür, metne bakınız
Sumak (Rhus), çalı görünümünde bir bitki cinsi.
Sumak bitkisinin meyvesi küre biçiminde, kırmızımsı, ekşi lezzette olur. Uygun yöntemlerle kurutulduktan sonra, sofra tuzuyla karıştırılıp öğütülür ve baharat olarak kullanılan "sumak" elde edilir. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir.
Türkiye'de Doğu Anadolu Bölgesi dışında her yerde yetişir.

Türler 



Afrika

Sumak ve Sumağın Faydaları

Sumak Ağacı: 3 metreye kadar yükselebilen, çiçekleri sarımtırak yeşil, yaprakları koyu kırmızı renklerde, çalı tipi bir ağaçtır.
Sumağın Faydaları: Ekşi tadıyla iştah açıcı bir baharattır. Hazmı kolaylaştırır ve ishali keser. Kandaki şeker oranını düşüren sumak, şeker hastaları için yararlıdır. İdrar kaçırma hastalığında faydalıdır. Mikrop öldürücüdür. Damarları büzerek kanamayı durdurmaya yardımcı olur. Bu etkisi ile kanamalarda faydalıdır. Ayrıca, ateş düşürücüdür.
Sumak Nasıl Kullanılır? Çoğunlukla baharat olarak kullanılır. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir. Tıbbi olarak da faydalı bir bitki olan sumak bitkisinin yaprağı su ile kaynatılarak ililmek süretiyle ya da gargara olarak kullanılır. Gargara yapılırsa boğaz ve dişeti hastalıklarına iyi gelir. Sumak kaynatılıp suyu içilirse zehirlenmelerde faydası görülür. Yüksek tansiyonu olanlara tavsiye edilmez.

Asya
Avustralya, Pasifik
Akdeniz havzası
Kuzey Amerika'nın doğusu
Kuzey Amerika'nın batısı
Meksika ve Orta Amerika

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...