30 Ocak 2011 Pazar

Çin Doğal Tedavisinin Kanser Tedavisinde Etkinliği

Çin Doğal Tedavisinin Kanser Tedavisinde Etkinliği

Günümüzün en popüler tamamlayıcı tıp yaklaşımlarından birisi de geleneksel Çin tıbbıdır. Yaklaşık olarak 4000 yıldır uygulanan Çin Bitkisel Tedavisi (ÇBT), son yıllarda onkologların ilgisini çekmekte ve kansere karşı etkinliği merak edilmektedir. ÇBT’ nde kullanılan doğal ürünler; bitkiler, hayvansal ürünler, böcekler ile taş ve minerallerden oluşmaktadır. Çoğunlukla da birden fazla ürün karışım olarak kullanılmaktadır. Her bir karışımdaki bitkisel ürünün miktarı hastanın yakınmalarının şiddetine göre hesaplanmakta, yani tedavi modern tıptaki gibi kişiselleştirilmektedir. ÇBT, Çin’ de oldukça popüler olup kabızlık, dermatit ve uykusuzluk gibi süreğen yakınmaların tedavisinde yoğun olarak kullanılmaktadır.
ÇBT’ nin kanser tedavisindeki etkinliği ile çeşitli çalışmalar yapılmış olup bunların büyük çoğunluğu laboratuar çalışmaları şeklindedir. Scutellaria baicalensis ekstraktında bulunan çeşitli maddelerin kanser hücrelerini öldürdüğü gösterilmiştir. Bazı bitkisel ürünlerin de belli kanserleri etkilediği saptanmıştır. Örneğin artesunate, lösemi ve kalınbarsak kanser hücrelerini öldürürken, akciğer kanseri hücrelerine karşı etkisini kaybetmektedir. Bu da artesunate’ ın organa özgü öldürücü etki gösterdiğini düşündürmektedir. Scutellaria baicalensis gibi bazı bitkisel ürünlerin baş-boyun kanser hücrelerini öldürürken normal hücreleri öldürmediği gösterilmiştir. PC-SPES bitkisel formülü lösemi hücrelerini öldürürken normal myeloid kök hücrelerini uyarmaktadır. Magnolol, COLO-205 ve HEP-G2 kanser hücrelerini öldürürken vücudun normal hücrelerine zarar vermemektedir. Fakat bu etkilerin kanser hücresine özgü olup olmadığı bilinmemektedir.
Bazı bitkisel ürünler ise kemoterapi ilaçlarının etkinliğini arttırmaktadır. Asiaticoside, vincristin isimli kemoterapi ilacının Bcl-2 fosforilasyonu yapıcı etkisini arttırmakta ve kanser hücrelerini öldürme yeteneğini arttırmaktadır. PC-SPES, ATRA’ nın lösemi hücreleri üzerine olan etkilerini arttırmaktadır. Diyette bulunan bitkilerden biberiye’ nin, ilaca dirençli meme kanseri hücrelerinde doksorubisin ve vinblastin gibi ilaçların birikmesini arttırdığı gösterilmiştir.
Günümüzdeki klinik çalışmalar
Klinik çalışmaların çoğu A.B.D. dışında yapılmaktadır. Mısır, Çin, Rusya, Bulgaristan ve Ukrayna gibi ülkelerde yapılmaktadır. Semen coicis, arsenic trioxide, viscum fraxini-2, standardize edilmiş mistletoe ekstraktları, PC-SPES gibi ürünler kullanılmıştır. Çalışmalar çoğunlukla az sayıda hasta içermekte olup çalışmaların hepsinde ÇBT’ nin yan etkileri olduğu saptanmıştır. Çalışmalarda bitkisel ürünler tek başlarına veya bilimsel tedavi ile birlikte uygulanmıştır. Semen coicis’ in emniyetli olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmalarda ÇBT’ nin kansere karşı tek başına veya kemoterapi ile birlikte kullanıldığında yararlı olduğu, sağkalımı iyileştirdiği, tümör yanıtını arttırdığı, kemoterapinin yan etkisini azaltarak yaşam kalitesini iyileştirdiği ileri sürülmüştür.
Yarar ve zararları
Digital, aspirin, penisilin, insülin ve streoid gibi doğal ürünler hastalıkların tedavisinde büyük yararlar sağlamıştır. Laboratuar ortamında BÇT’ nin kansere karşı hücresel farklılaşmayı uyarması ve apoptozis yoluyla kanser hücrelerinin ölmesini arttırması, bağışıklık sistemini uyarması, kanserin damarlanmasını engellemesi ve ilaç direncini geriye çevirmesi gibi birçok yararları olabileceği gösterilmiştir. Bununla birlikte insanlardaki yararı henüz tam olarak bilinmemektedir. Laboratuar ortamında gözlenen etkiler, bazen insan vücudunda görülmemekte veya şiddetli yan etkilere neden olmaktadır. ÇBT’ nin ileri evre kanserli hastalarda yararlı olduğuna dair küçük çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar sıklıkla Çin’ de yapılmakta olup, çalışma sonuçlarını etkileyebilecek ciddi bilimsel aksaklıklar olması nedeni ile genel kabul görmemektedir. Çünkü bilimsel olarak kaliteli olmayan çalışmalarda rahatlıkla araştırmacının istediği sonuçlara ulaşılabilmekte ve bu da bilimsel suistimallere neden olmaktadır.
Bazı ÇBT ürünlerinin insan sağlığına zarar verdiği, uygun olmayan doz ve şekillerde kullanılmasının hastanın sağlığını tehlikeye attığı yine Çinli araştırmacılar tarafından gösterilmiştir. Ayrıca kemoterapi ilaçları ile etkileşime girebilmektedirler.
ÇBT’ nde karşılaşılan en önemli sorun, ürünlerin hazırlanmasında standardizasyon olmaması, insan sağlığına zararlı olabilecek zehirli maddelerin bulaşmasıdır. Teknik ilerlemeler sayesinde daha güvenli ürünler hazırlanabilmektedir. Kanglaite enjeksiyon preparatı, coix çekirdeğinden (semen coicis) ekstrakte edilmektedir. Kanser hücrelerinde G2/M yani mitoz fazını engellemekte, apoptozisi uyarmakta ve yeni kan damarı oluşumunu engellemektedir. Kanglaite tedavisi, Çin’ de akciğer, karaciğer ve mide kanserinin tedavisinde kullanılmak üzere onaylanmıştır. Rusya Sağlık Bakanlığı da bir yıllık denemeden sonra yararlarının saptanması nedeni ile akciğer ve mide kanserinin tedavisinde klinik kullanımını onaylamıştır. A.B.D.’ de faz I çalışmalarda insan sağlığına zararlı olmadığı saptanmış ve kanserli hastaların tedavisinde etkinliğinin araştırılması için faz II çalışmalar başlatılmıştır.
Fakat kalitesiz ürün hazırlanmasına bağlı PC-SPES ürünlerinde normalde olmaması gereken birçok maddenin bulunması ve insan sağlığına zarar vermesi nedeni ile bu ürünün satılması yasaklanmıştır. İlginç olarak kontamine olmayan PC-SPES’ in, kontamine olanın (DES ile) aksine prostat kanserinin tedavisinde etkili olmadığı gözlenmiştir.
Kemoterapi ve ÇBT’ nin birlikte kullanılması
Bunun en güzel örneği lösemi (APL) tedavisinde Arsenik/ATRA kombinasyonu ile elde edilen başarıdır. Arsenik zehirli ve öldürücü bir maddedir. Düşük dozlarda geleneksel Çin Tıbbı’ nda binlerce yıllardır kullanılmakta olup günümüzde de etkinliği bilimsel olarak gösterilmiştir. Özellikle APL isimli löseminin tedavisinde kullanılmaktadır. Diğer organ kanserlerinde ise fazla etkinliği olmadığı saptanmıştır. Benim de yoğun olarak laboratuar araştırmaları yaptığım arseniğin organ kanserlerindeki etkisi ile ilişkili çalışmalar halen devam etmektedir.
Batı ve Çin kültürü arasındaki farklılık nedeni ile ÇBT uygulayanların başarılı oldukları söyleminin bilimsel arenada da ispat edilmesi gereklidir. Bunun için de daha alınacak çok yol vardır. Bu konuda kaliteli çalışma sayısı azdır. Saygın bir dergide yeni yayımlanan bir çalışma sonucuna göre erken evre meme ve kalınbarsak kanserli hastalar iki guruba ayrılmış; birinci gruba sadece kemoterapi verilirken ikinci gruba kemoterapiye ek olarak Çin Herbalistlerinin uygun gördüğü ÇBT verilmiş. Sonuç olarak yan etkiler genel olarak her iki grupta benzer bulunurken, ek olarak ÇBT alanlarda bulantı ve kusmanın daha az olduğu saptanmıştır. Bu tedavinin ek bir yararı olmadığı saptanmıştır. Bilimsel literatürün değerlendirildiği başka bir çalışmada da karaciğer kanserinin tedavisinde kemoterapi ile birlikte ÇBT’ nin kullanılmasının yararlı olduğu saptanmıştır.
Astragulus isimli bitkisel ürün, bağışıklık sistemini uyardığı bilinen ÇBT ürünüdür. Literatürde astragulus ile ilgili birçok çalışma yapılmıştır. Akciğer kanserinin tedavisinde kemoterapi ile birlikte kullanılmasının tedavi yanıtını arttırdığı, yaşam süresini arttırdığı veya performansı iyileştirdiği saptanmıştır.
Kaynak: Ruan Wen-jing. Anticancer effects of Chinese herbal medicine, science or myths J Zhejiang Univ SCIENCE B 2006 7(12):1006-1014.
Şahsi Yorumum:
Sonuç olarak geleneksel Çin Tıbbı’ nda kullanılan ürünlerin çok azı bilimsel arenada etkinliği gösterilmiştir. Hastalarımız Çin Tıbbı tedavi yaklaşımının sonuçlarını ütopik olarak algılamaktadırlar. Bu yanılsamalara neden olmaktadır. Önemli olan gerçekten yararlı olan tedavi yaklaşımlarının seçilmesi, insan sağlığına zarar verebilecek tedavilerden uzak durulmasıdır. Günümüzde bazıları karalama kampanyası olarak görse de, Çin’ de üretilen bitkisel ürün ve desteklerinde yeterli denetimin olmaması nedeni ile arsenik, civa ve kurşun gibi zehirli maddeler içerebilmekte, ürün kalitesi düşük olmakta, ürünler içinde gereken etken kimyasallar yeterince bulunmayabilmektedir. Bu nedenle hastaların ürünleri geliş güzel seçmemeleri, titiz davranmalarını öneririm. Sağlık kendi sağlığınızdır; kendinizi kobay gibi görmemeniz gereklidir.
http://www.canfezasezgin.com/show.asp?icerik=4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...