19 Ocak 2011 Çarşamba

Shiitake Mantarı

Shiitake Mantarı

3000 yıl öncesine kadar Asya’da yaşayanlar Shiitake Mantarının tıbbi özelliklerini biliyorlardı. Eski Çin’de bu mantar grip, soğuk algınlığı, kızamık, baş ağrıları, sindirimsel sorunlar, karaciğer rahatsızlıklarının tedavisinde kullanmışlardır. Yine kan dolaşımını hızlandırmak ve canlılığı artırmak amacıyla kullanılan Shiitake’yi hayat enerjisini artırıcı olarak görmüşlerdir.
Eskiden Japonya’da yalnızca imparator ve ailesi tarafından kullanılan bu mantar, son zamanlarda ciddi araştırmalara konu teşkil etmekte ve tıp çevrelerinin ilgisini çekmektedir. Bu sebeple de en çok üretilmeye çalışılan mantarlar arasına girmiştir.
Shiitake selenyum, protein, ergesterol, tiamin, riboflavin ve niasini, ayrıca ‘esensiyel aminoasitleri’  enzimleri, lif ve nükleik asit türevlerini içerir.
Shiitake’nin içerdiği  bazı maddeler, (HIV) ve (AIDS) gibi virütik hastalıkların tedavisi için umut verdiğinden dolayı bununla ilgili ciddi araştırmalar yapılmaktadır.
Shiitakede bulunan miselyuma atfedilen bu özellik, bu maddenin, hücrelerin viral enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanmasını sağlayan interferon adlı doğal bir kimyasal maddenin meydana gelmesini teşvik etmesine bağlı olabileceği düşünülmektedir.
Shiitake’nin bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği, ayrıca kanser, damar sertliği, bakteriyel ve virütik hastalıklarının tedavisine yönelik araştırmaları artırmıştır.
Japonya’da Shiitake mantarından 50 civarında enzim elde edilmiştir.
Shiitake bir polisakarit olan lentinan‘ı içermektedir. Bu  maddenin kolesterol ve tansiyon ve düşürücü, bağışıklık sistemini güçlendirici, kanserojen tümörleri azaltıcı etkilerinin olduğu düşünülüyor. Lentinan Japonya’da Sağlık Bakanlığı tarafından antikanserojen bir ilaç olarak tescil edilmiştir. Lentinan’ın bağışıklık sistemi için çok önemli olan bazı beyaz kan hücrelerini harekete geçirerek kanserojen tümörleri inhibe ettiği düşünülmektedir.
Lentinan nın Sarcoma 180 olarak adlandırılan katı tip tümörlerin gelişmesini durdurucu etkilere sahip olması Shiitakeye verilen önemi artırmıştır.
Shiitake ayrıca kan sulandırıcı, kolesterol ve kan basıncını düşürücü etkilere sahiptir.
Kan sulandırıcı ilaç kullananlar sürekli ve fazla miktarda Shiitake mantarıyememelidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...