1 Ocak 2011 Cumartesi

ÖPÜCÜK HASTALIĞI ( İnfeksiyöz – mononükleöz )

ÖPÜCÜK HASTALIĞI ( İnfeksiyöz – mononükleöz )

Son günlerin en güncel hastalıklarından biri olan öpücük hastalığı insandan insana ağız-boğaz salgıları ile damlacık enfeksiyonu şeklinde bulaşır. Öpüşme en sık bulaşma yoludur. Cinsel yolla bulaşma söz konusu değildir. Kan ve organ nakli ile bulaşma mümkündür. Her iki cinsde yılın her mevsiminde eşit sıklıkta görülür, çok ciddi salgınlar meydana getirmez. Öpücük hastalığı tip literatünde infeksiyöz mononükleoz adıyla tanınır. Etken, % 80 – 90 vakada Ebstein-Bar virüsüdür.

KLİNİK BELİRTİLER
Hastalığın kuluçka süresi erişkinlerde 30-50 gün, çocuklarda 10-14 gündür. İnfeksiyöz mononükleöz genellikle genç-erişkin çağ hastalığıdır. EBV infeksiyonları çocukluk çağından itibaren çok yaygın olarak görülür ama bu yaşlarda genellikle belirti vermeden iyileşir.
Genç erişkinde yüksek ateş, boğaz ağrısı, lenf bezlerinde şişme, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın bölgesinde şişlik ve kas ağrıları ilk belirtilerdir. 3-5 gün süren bu dönem sonrası özellikle öğleden sonra yükselen ateş, yutkunma zorluğuna neden olacak şiddette boğaz ağrısı ve lenf bezlerinde şişme ortaya çıkar. Bademciklerin aşırı şişmesi nadir de olsa nefes alıp verme zorluğu meydana getirir. Vakaların yarısında dalak, % 15 'inde karaciğerde büyüme görülür. Bu belirtiler bazen 2-3 hafta devam eder. Beslenme bozukluğuna bağlı aşırı kilo kaybı görülebilir.
TANI
Klasik olarak öpücük hastalığının tanısı kolaydır. Şüpheli vakalarda kan testleri tanı koymamıza yardımcı olur. Lökosit sayısı 2. hafta sonunda 12-18.000'i bulur. Bu artış genellikle lenfosit ve monositleri ilgilendirir. Kesin tanı Ebstein-Barr virüsüne karşı oluşan antikorların ölçülmesiyle konur. Karaciğerinde büyüme olan hastaların karaciğer fonksiyon testleri 2-3 kat artabilir.
PROGNOZ-TEDAVİ
Öpücük hastalığı viral bir enfeksiyon olduğu için spesifik tedavisi yoktur. 2-3 haftada kendiliğinden iyileşir. En son halsizlik kaybolur. 2-3 hafta yatak istirahati, boğaz ağrısı ve ateşe yönelik tedavi ve ılık suyla gargara önerebileceğimiz destekleyici tedavidir. Nadir vakalarda kortizon tedavisi uygulanır. Kalıcı komplikasyon son derece azdır. Bu hastalığı geçirenlerde ömür boyu süren bağışıklık oluşur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...